Cancerul de col uterin, privit cu superficialitate de salajence

Cancerul de col uterin, privit cu superficialitate de salajenceRomania este pe primul loc in Europa ca numar de decese cauzate de cancerul de col uterin: in fiecare zi cinci femei mor, iar alte opt sunt diagnosticate cu aceasta boala. In ciuda cifrelor inspaimantatoare, multi romani continua sa ignore situatia. Campania nationala de vaccinare anti HPV, demarata de Ministerul Sanatatii in 2009 nu s-a bucurat de succesul asteptat, iar in farmacii vaccinul care poate imuniza femeile impotriva acestei boli nu este cerut de salajence. In tot acest timp, cercetatorii americani au votat pentru recomandarea vaccinarii de rutina a baietilor cu varste de 11 si 12 ani cu Gardasil, un produs care previne displaziile anale si leziunile precanceroase cauzate de HPV.

In timp ce alte state ale lumii iau virusul HPV in serios si adopta masuri peste masuri pentru ca populatia sa fie cat mai ferita de cancerul de col uterin, romanii bagatelizeaza aceasta boala care in multe situatii se arata necrutatoare. Din neglijenta, indolenta, nestiinta sau lipsa de bani, cei mai multi dintre romani trateaza si aceasta boala ca pe o banalitate, pana in stadiile finale, cand este aproape imposibil pentru medici sa mai salveze vieti. Mai mult, romanul de rand traieste cu o frica permanenta de a se prezenta la medic si amana consultatia pana in ultimul moment. Asa se face ca Romania a ajuns pe primul loc intr-un top negru al tarilor unde cancerul de col uterin face ravagii, cauzand deces dupa deces: in fiecare zi, o romanca depistata cu aceasta boala isi pierde viata, iar alte opt femei sunt diagnosticate cu cruda maladie.

26 de salajence diagnosticate in 2011

In Salaj, datele pe care le are Directia de Sanatate Publica referitor la diagnosticele de cancer de col uterin pe care le-au dat in primele noua luni ale anului in curs medicii salajeni sunt inspaimantatoare. Astfel, 26 de femei au primit groaznicul diagnostic si au aflat ca sufera de cancer de col uterin, iar din ele, doar zece au fost depistate in stadii curabile. Pentru restul, boala este intr-o faza mult prea avansata pentru ca medicii sa mai poata face ceva. De precizat ca din totalul de cazuri depistate in perioada ianuarie

Alte articole

Leave a Comment