Camataria este, oficial, interzisa

Camataria este, oficial, interzisaActivitatile de cama-tarie au fost interzise printr-un proiect devenit, de saptamana trecuta, lege. Prin urmare, imprumutul de bani cu dobanda de catre camatari se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca.

In textul legislativ se arata ca prin camata se intelege dobanda excesiva pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, in timp ce camatarul este definit drept persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Foarte multe persoane au devenit victime ale camatarilor, dupa ce au imprumutat sume de bani de la acestia. Astfel incepea calvarul datornicilor: dobanda crestea de la o zi la alta, iar cea mai mica intarziere crestea ametitor suma de plata. Cand nu reuseau sa-si recapete banii ceruti, camatarii apelau la amenintari si violenta. Lipsa unei legislatii care sa interzica astfel de practici a condus la cresterea cazurilor in care oamenii erau nevoiti sa ceara ajutor oamenilor legii, temandu-se pentru viata lor si a apropiatilor. Fara o baza legala, masurile impotriva camatarilor erau limitate.

Un caz asemanator a ajuns in atentia politistilor salajeni la mijlocul lunii iunie a anului in curs. In urma cercetarilor desfasurate, oamenii legii au stabilit ca doi barbati in varsta de 32 si 37 de ani, din localitatea Surduc, au dat bani cu camata mai multor persoane, iar pentru a-i recupera de la datornici, ii amenintau si apelau la acte de violenta. Acestia cereau dobanzi de 200 la suta din suma imprumutata daca omul nu platea datoria la termen. In baza dovezilor stranse, camatarii au fost prezentati Judecatoriei Jibou cu propunere de arestare preventiva. In data de 14 iulie, instanta a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj. Inculpatii au inaintat recurs la Tribunalul Salaj, solicitand schimbarea masurii de arest preventiv cu masura preventiva de obligare a inculpatilor de a nu parasi localitatea de domiciliu fara incuviintarea Judecatoriei Jibou.

Pentru acuzatiile aduse, camatarii risca inchisoarea de la sase luni la 12 ani, pedeapsa prevazuta de lege la infractiunea de inselaciune, in varianta simpla. Daca se dovedeste ca s-au folosit mijloace frauduloase pentru obtinerea unor bunuri sau bani, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani, in forma agravata aceasta fiind extinsa pana la 20 de ani dupa gratii.

Camera Deputatilor a dat aviz favorabil proiectului privind interzicerea activitatilor de camatarie, in data de 18 octombrie, fiind adoptat cu 168 de voturi pentru, 98 impotriva si zece abtineri. Tot saptamana trecuta, proiectul a fost promulgat de presedintele Traian Basescu, prin decret prezidential. Legea nu se aplica retroactiv. Politistii vor putea analiza cazurile de camatarie doar in cazul in care persoanele inselate vor depune plangere.

Leave a Comment