Campanie impotriva traficului de fiinte umane

Campanie impotriva traficului de fiinte umane

Din cauza faptului ca multi romani pleaca in strainatate, la munca ori in scop turistic, Politia Romana desfasoara, pe durata lunii august, o ampla campanie de presa in scopul constientizarii populatiei cu privire la pericolele pe care le reprezinta sederea si munca ilegala intr-o alta tara, precum si in privinta posibilitatii de a deveni victime ale traficului de fiinte umane. Traficul de fiinte umane este o forma moderna de sclavie si reprezinta o amenintare pentru libertatea, integritatea fizica si psihica, demnitatea si uneori chiar pentru viata celor care ii cad victime. Victimele traficului de fiinte umane, in special femeile si copiii, sunt supuse abuzului fizic, psihic, emotional si amenintarilor la adresa securitatii familiei din care fac parte. In legislatia romaneasca traficul de persoane reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Potrivit unui comunicat remis de Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, traficul de fiinte umane este un fenomen subteran de dimensiuni globale, cu numeroase ramificatii in retelele crimei organizate, prezent mai ales in tarile care se confrunta cu dificultati economice, cuprinzand si Romania, ca tara de origine si de tranzit pentru victime.

In majoritatea cazurilor, victimele traficului uman provin din medii cu o rata ridicata a somajului si cu un acces scazut la educatie si informatie. Potrivit statisticilor, persoanele tinere din mediul urban, dar in special cele din mediul rural, sunt cele mai vulnerabile, deoarece cauta o slujba intr-o alta tara fara a fi constiente de riscurile la care se expun. Acest fenomen afecteaza indeosebi tinerele cu varste cuprinse intre 14 si 30 ani, care sunt ademenite cu oferte tentante, povesti frumos ticluite, incarcate cu promisiuni de ordin financiar.

Toate acestea, pana cand victima isi da acordul sa urmeze planul recrutorului de a parasi tara, pentru ca, dupa ce trece frontiera, acesta sa schimbe registrul tactic. Amenintate si santajate, victimele (in majoritate femei) sunt supuse la tratamente injositoare, batai, violuri, sechestrari si alte abuzuri sau incalcari grave ale drepturilor fundamentale ale omului. De cele mai multe ori ele sunt fortate sa se prostitueze, se mai arata in comunicat. De asemenea, materialul de presa contine si modalitatile de recrutare, si anume: anunturi in ziare, reviste sau pe internet referitoare la locuri de munca (date de agentii fantoma de intermediere a fortei de munca, de false agentii de moda, de agentii matrimoniale internationale sau de persoane fizice); propuneri directe facute de cunostinte ocazionale, prieteni sau chiar rude; promisiuni de castiguri substantiale in timp scurt, de asemenea, promisiuni privind facilitarea obtinerii pasaportului, asigurarea transportului, cazarii si hranei pana la destinatie, dar si prezentarea unor povesti despre persoanele care au plecat si s-au realizat in strainatate.

In acest scop, Politia ofera cateva recomandari pentru a nu deveni victima a traficului de fiinte umane. Inainte de a accepta oferte tentante, de a castiga bani multi intr-o perioada scurta de timp, incercati sa gasiti raspuns la urmatoarele intrebari: – de ce sunt asa de multe locuri de munca adresate femeilor din alte tari? – oare in tara respectiva nu exista nimeni care ar dori acel loc de munca atat de bine platit? – de ce ar fi mai convenabil pentru angajator sa iti plateasca deplasarea, pregatirea si chiar sederea in tara respectiva decat sa gaseasca o persoana pe plan local? – de ce firmele straine, recunoscute pentru rigoarea manifestata in recrutarea personalului, incredinteaza orbeste selectia viitorilor angajati unei agentii de plasare a fortei de munca si te angajeaza fara ca macar sa te cunoasca in prealabil?. Acceptati doar ofertele care presupun un contract de munca si nu luati in considerare promisiunile verbale, chiar daca ele vin din partea unor persoane , precum prieteni, rude sau colegi. Contractul de munca trebuie sa fie redactat in limba romana (sau tradus la o firma autorizata) si sa contina informatii despre tara in care veti lucra, numele angajatorului, conditiile de munca si salariul, data intrarii in vigoare si data expirarii acestuia. Nu dati nimanui pasaportul, sub niciun motiv, cu exceptia organelor statului roman sau strain abilitate sa verifice actele de identitate. Nu acceptati plecarea in strainatate cu acte false. Inainte de plecare, lasati parintilor, rudelor sau prietenilor, copii ale pasaportului si ale contractului, o fotografie recenta a dumneavoastra, adresa si numarul de telefon de la locul de munca si de la domiciliu (daca le cunoasteti), numarul de telefon de la Ambasada Romaniei din tara respectiva si numele persoanelor cu care plecati. Daca nu cunoasteti limba tarii in care veti merge, ar fi bine sa aveti un dictionar si sa invatati cateva cuvinte, pentru cazul in care veti fi nevoit(a) sa cereti ajutor. Adresati-va Ambasadei Romaniei sau organizatiilor umanitare atunci cand va aflati intr-o situatie critica in strainatate, sunt recomandarile Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii.

Leave a Comment