Câinii periculoși din Zalău, în vizorul polițiștilor

Câinii periculoși reprezintă o problemă și în municipiul Zalău, iar mulți nu înțeleg că un câine agresiv, scăpat de sub control, poate fi deosebit de periculos. Sâmbătă, 18 martie, pe raza municipiul Zalău, polițiștii Biroului Ordine Publică Urban împreună cu polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o activitate de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile deținerii câinilor periculoși sau agresivi și de combatere a nerespectării normelor legale aferente acestui domeniu.

Polițiștii au împărțit pliante cu recomandări specifice în legătură cu deținerea, îngrijirea sau însoțirea câinilor periculoși sau agresivi în spațiile publice, oferindu-le proprietarilor de câini sfaturi referitoare la modul în care să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, de starea lor de sănătate, precum și de supravegherea lor, astfel încât să prevină eventuale incidente cu urmări deosebit de grave. Obiectivul principal al activității a fost cel de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării legislației în domeniu. Acțiunile pe linia informării cetățenilor cu privire la respectarea legislației privind deținerea și înregistrarea animalelor vor continua și în perioada următoare. Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Sălaj recomandă tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane, pentru a se bucura de beneficiile deținerii unui animal. Fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar și deținerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condițiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum și lăsarea fără hrană și adăpost, sunt sancționate de normele legale în vigoare, acestea fiind prevăzute de Legea privind normele de conviețuire socială, regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și Legea privind protecția animalelor. Din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deținătorii temporari sunt obligați să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancționată contravențional, sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni. De asemenea, deținerea unui câine (și a oricărui animal), implică deopotrivă, ca omul să fie responsabil. Chiar și lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire față de animalul deținut poate să întrunească elemente constitutive ale unei infracțiuni. Orice deținător de animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, dar și asistență medicală. Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv.

Sursa foto: IPJ Sălaj

One Thought to “Câinii periculoși din Zalău, în vizorul polițiștilor”

  1. […] Câinii periculoși reprezintă o problemă și în municipiul Zalău, iar mulți nu înțeleg că un câine agresiv, scăpat de sub control, poate fi deosebit de periculos. Sâmbătă, 18 martie, pe raza municipiul Zalău, polițiștii Biroului Ordine Publică Urban împreună cu polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o activitate de conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile deținerii câinilor periculoși sau agresivi și de combatere a nerespectării normelor legale aferente acestui domeniu. Polițiștii au împărțit pliante cu recomandări specifice în legătură cu deținerea,… Citeste mai mult […]

Leave a Comment