Autorităţile sălăjene se pregătesc de un eventual război!

 

Zeci de operatori economici şi instituţii din Sălaj au primit adrese din partea Comisiei Mixte de Rechiziţii, condusă de prefectul judeţului, prin care sunt înştiinţate că au obligaţia să cedeze temporar sau definitiv bunuri mobile sau imobile şi să asigure personal de specialitate pe diferite domenii în cazul în care România va fi implicată în război. Termenul de finalizare a inventarierii a fost stabilit pentru sfârşitul anului.

Existenţa comisiei speciale în Sălaj a fost confirmată de reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, refuzând să facă publice activităţile acesteia. Ba mai mult, aceştia au ţinut să sublinieze faptul că inventarierea efectuată de comisie nu a fost determinată de vreun eveniment extern, precum starea de război de la graniţa României, ci este o activitate periodică. „La lucrările comisiei mixte de rechiziţii pot fi invitaţi reprezentanţii instituţiilor publice care concură la pregătirea şi realizarea rechiziţiilor de bunuri şi prestări de servicii în interes public. Planul de activităţi al acestei comisii este stabilit conform prevederilor legale şi nu este public. Totodată, operatorii economici şi instituţiile care au sarcini în planul de rechiziţii au primit documentele prin care au fost înştiinţaţi despre sarcinile pe care le au conform planului”, a precizat Corneliu Manu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). „Activităţile care se desfăşoară pe linie de rechiziţii nu sunt provocate de vreun eveniment extern ci sunt activităţi curente care se desfăşoară periodic de la intrarea în vigoare a Legii nr.132/1997”, a mai adăugat acesta.
Potrivit sursei citate, din comisia specială fac parte: comandantul Centrului Militar Judeţean, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi al structurii teritoriale pentru situaţii de urgenţă, şeful compartimentului juridic al Prefecturii, un specialist în preţuri şi evaluări de bunuri din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice, şeful structurii teritoriale pentru probleme speciale, reprezentantul Consiliului Judeţean, directorul Oficiului Registrului Comerţului, precum şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului.
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Sălaj au precizat doar faptul că informaţiile privind activitatea acestei comisii pot fi furnizate numai de reprezentantul ANRSPS.

Se culeg date şi de la Registrul Comerţului
Potrivit Legii nr. 132/1997, „Rechiziţia de bunuri şi prestările de servicii reprezintă măsura excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile (…). Bunurile rechiziţionate vor fi puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării generale sau parţiale ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, precum şi în caz de concentrări, exerciţii şi antrenamente de mobilizare ori pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii“. Bunurile mobile şi imobile pot fi de la case şi clădiri la autoturisme, bărci sau tractoare. Imobilele sunt folosite pentru cartiruire sau cazare, iar bunurile mobile ar urma să fie folosite de către sistemele de apărare a ţării. De asemenea, după cum a menţionat purtătorul de cuvânt al ANRSPS, pentru stabilirea bazei de date cu bunurile care pot face obiectul rechiziţiei se primesc date şi de la Oficiul Judeţean al Registrului Comerţului. „Se solicită date privind adresele sediilor şi obiectul de activitate”, a mai spus sursa citată.
Legea mai prevede ca şi specialiştii în anumite domenii, precum medicii, stomatologii sau farmaciştii, să fie la dispoziţia statului în cazului unui conflict armat. „Pot fi chemate pentru prestări de servicii în interes public persoanele apte de muncă, în vârstă de 16 -60 de ani bărbaţii şi de 16 − 55 de ani femeile. Unii specialişti, ca: medici, ingineri, subingineri, tehnicieni, economişti, farmacişti, asistenţi medicali etc. pot fi chemaţi să presteze servicii în specialităţile lor şi peste limita maximă de vârstă, dar nu mai mult de 65 de ani bărbaţii şi de 60 de ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor“, se arată în Legea nr. 132.

Refuzul, sancţionat penal
De asemenea, conform precizărilor făcute de Corneliu Manu, firmele şi instituţiile sunt obligate să răspundă solicitării comisiei, refuzul de a pune la dispoziţie bunurile rechiziţionabile solicitate, sustragerea de la îndeplinirea acestor obligaţii, nedeclararea la inventariere, precum şi absenţa nejustificată sau refuzul persoanelor prevăzute să execute pretări de servicii în interes public constituie infracţiuni. „Operatorii economici, instituţiile şi persoanele fizice care refuză să îşi îndeplinească obligaţiile legale riscă să fie sancţionaţi penal sau contravenţional conform art.32 din Legea nr.132/1997”, a menţionat Manu. Potrivit prevederilor legale, termenul-limită este sfârşitul trimestrului patru, adică finalul anului. Astfel, firmele trebuie să completeze o fişă de evidenţă a bunurilor rechiziţionabile care se găseşte ca anexă în Hotărârea de Guvern nr. 219/2005 şi să o trimită comisiei mixte din cadrul Prefecturii.

Leave a Comment