Amenzile nu-i mai sperie pe angajatori. Munca la negru, un obicei greu de combătut în Sălaj

Munca fără acte, neplata salariului la timp, neacordarea zilelor libere în sărbătorile legale și a repausului săptămânal sunt doar câteva din abaterile constatate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj în cursul lunii septembrie, la mai mulți angajatori din județ.

În domeniul relațiilor de muncă au fost controlați 26 de agenți economici din care 17 au fost sancționați cu amenzi în valoare de 102.000 de lei. În urma controalelor, inspectorii instituției au identificat șapte persoane care prestau muncă nedeclarată. Au mai fost constatate și alte abateri. Este vorba despre: nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară; lipsa copiilor după contractele de muncă pentru toți salariații la locul de muncă; lipsa evidenței orelor de muncă prestate pentru fiecare salariat; neplata salariului la data stabilită în contractual de muncă; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractului individual de muncă, a suspendării respectiv încetării acestuia în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; neeliberarea adeverinței cu vechimea în muncă la încetarea activității; nerespectarea obligației de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă documentele și informațiile solicitate la termenele stabilite neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenele stabilite și altele.

De asemenea, în domeniul sănătății și securității în muncă inspectorii ITM Sălaj au verificat 31 de agenți economici și au aplicat sancțiuni și amenzi în valoare de 12.000 de lei. Printre abaterile constatate s-au numărat: lipsa controlului medical în rândul angajaților, nerespectarea prevederilor legale cu privire la comunicare accidentelor de muncă, pericol de accidentare în rândul angajaților la intrarea în vestiar, instruirea introductiv generală  a lucrătorilor nu se finalizează cu verificarea cunoștințelor pe bază de teste, lipsa autorizării ISCIR a echipamentelor de muncă, lipsa activității de prevenire și protecție la nivelul unității, lipsa și instruirea lucrătorilor în domeniul sănătății și securității în muncă și altele. “La angajatorii la care s-au constatat nereguli au fost aplicate, în ambele domenii de competență, sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor, totodată, fiind dispuse măsuri obligatorii de remediere a neconformităților constatate”, au precizat reprezentanții ITM Sălaj.

One Thought to “Amenzile nu-i mai sperie pe angajatori. Munca la negru, un obicei greu de combătut în Sălaj”

  1. Claudia

    Mulțumiți-i guvernului condus de Ciucă “ al nostru” ptr asta! Ce va surprinde? E România lucrului bine făcut!!!!

Leave a Comment