Amenzi pentru părinţii plecaţi la muncă peste hotare

Amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Atât riscă să primească sălăjenii plecaţi la muncă în străinătate care îşi lasă copiii minori acasă fără să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea acestora. Noua sancţiune este prevăzută într-un act normativ care a intrat în vigoare începând din această lună.

Un act normativ care cuprinde măsuri clare privind protecţia copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate a intrat în vigoare la începutul lunii octombrie 2013. Este vorba despre Legea 257-2013 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial. Conform noii legi, începând cu data precizată, părinţii care pleacă la muncă în străinătate, şi îşi lasă copiii minori acasă, sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie, care să se ocupe de întreţinerea acestora pe toată perioada absenţei lor. Mai exact, părintele care exercită singur autoritatea părintească, care urmează să plece în străinătate pentru a munci, are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu. Notificarea trebuie depusă cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara. În caz contrar, părintele în cauză, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
În notificarea înaintată biroului de asistenţă socială din localitatea de domiciliu, părinţii sunt obligaţi să specifice în grija cui îşi vor lăsa copilul. Astfel, aceştia vor trebui să desemneze o persoană din familie, rude până la gradul IV inclusiv, mătuşi, unchi, veri, bunici. Cei desemnaţi să se ocupe de îngrijirea minorilor trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Conform noii legi, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată de părinţi, dar nu mai mult de un an. La rândul său, „părintele delegat” va trebui să-şi exprime acordul personal, în faţa instanţei, printr-o cerere care va fi soluţionată în termen de trei zile de la depunerea acesteia. Instanţa se va pronunţa printr-o hotărâre care va cuprinde drepturile şi îndatoririle care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea. Odată ce instanţa a hotărât delegarea drepturilor părinteşti, persoana desemnată de creşterea şi îngrijirea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.

Peste 700 de copii sălăjeni au părinţii plecaţi la muncă peste hotare

În ceea ce priveşte numărul copiilor din judeţul Sălaj, care au părinţi la muncă în străinătate, statistica „oficială” indică un număr de 740 de minori. Potrivit Violetei Milaş, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, statistica instituţiei, privind cele aproximativ 740 de cazuri de minori cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare, a fost raportată la finalul lunii iunie 2013. Cifra nu este relevantă, în realitate numărul minorilor din judeţ cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate fiind mult mai mare.

2 Thoughts to “Amenzi pentru părinţii plecaţi la muncă peste hotare”

  1. Anonim

    Daca ar sti parintii ce vor face peste 40 de zile, ar fi bucurosi, Dati locuri de munca si nu vor pleca nicaieri.

  2. Anonim

    ce solutie a gasit actuala guvernare!
    in loc sa creeze locuri de munca ,sa recupereze banii furati din tara asta ,ei dau amenzi la cei care de nevoie isi l;asa copii si merg sa slugareasca la straini.
    domnilor guvernanti cum eplicati sclavagismul la care ne obligati?-adica de ce preturile la energie electrica la motorina si la gaze sau la produsele alimentare sunt raliate la cele din Europa prin taxele statului pe motiv de concurenta egala SI VENITURILE ROMANILOR SUNT DE 5-10 ORI MAI MICI,ce concurenta e aia ,,?asta se numeste SCLAVAGISM modern.
    si cauza e doar tradarea conducatorilor tarii noastre,ne-ati vandut europenilor si altor interese americane si rusesti.

Leave a Comment