Algocalmin cu reteta – doar din 1 aprilie

Algocalmin cu reteta - doar din 1 aprilie

Farmaciile mai pot elibera algocalmin si alte medicamente care contin metamizol pana la 1 aprilie 2011, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), cu toate ca, initial, retetele pentru acest produs atat de cumparat de romani trebuiau puse in aplicare inca din aceasta luna.

Tot din aprilie vor fi necesare retete semnate si parafate de medicii de familie sau specialisti si pentru alte produse din gama Algocalminului, respectiv Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin si Centralgin.

Reprezentantii ANM au anuntat ca introducerea retetelor este in sine o metoda de precautie, pentru a evita riscul aparitiei agranulocitozei, o afectiune cauzata de una din substantele continute de aceste produse – metamizolul – si caracterizata de scaderea drastica a globulelor albe, lucru ceduce la scaderea imunitatii corpului.

Masura vine si ca urmare a faptului ca, mai bine de 30 de ani, Algocalminul a fost considerat panaceul universal pentru durerile de masele, de cap si nu numai, el fiind analgezicul cel mai la indemana pentru romani, cu efecte rapide si foarte ieftin. De-a lungul timpului, s-a ajuns ca medicamentul sa fie luat in cantitati industriale, aproape fara discernamant, lucru ce a ingrijorat autoritatile, care au decis ca, din februarie 2011, produsul sa fie eliberat doar in baza retetelor medicale.

Presedintele Colegiului Farmacistilor Salaj, Lucia Calb, ne-a declarat ca Algocalminul este pe locul IV in primele 20 de medicamente care se consuma in Romania. „Cred ca este un lucru bun faptul ca va fi eliberat doar cu reteta. Luat in cantitati prea mari, duce la aparitia unor boli de stomac, la aparitia agranulocitozei”, a spus Lucia Calb. Potrivit sursei citate, alte state europene au pus Algocalminul pe reteta inca de acum cativa ani si „era cazul sa se ia si la noi asemenea masuri”.

Leave a Comment