Va lipsi mielul din meniul de Paste?

Va lipsi mielul din meniul de Paste?

Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe „AGROSTAR“ au anuntat ca exista riscul, ca de sarbatorile pacale, carnea de miel sa lipseasca de pe mesele romanilor, din cauza ca inca nu a fost clarificata problema inventarierii si crotalierii animalelor.

Sindicatul a cerut adoptarea unei legi care sa stabileasca exact cine face inventarierea si crotalierea animalelor, avand in vedere ca din anul 2011 aceste actiuni nu mai sunt subventionate de stat.

Itele incalcite ale crotalierii

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Mircea Martin, ne-a declarat ca situatia este una complicata, care poate avea consecinte grave asupra crescatorilor de animale. „Pana acum, crotalierea era suportata de catre stat si se facea prin Directiile Sanitar-Veterinare. Exista discutii ca aceasta responsabilitae sa fie data Oficiilor de Reproducere si Selectie a Animalelor sau Asociatiilor de Crescatori, iar costul si documentele necesare sa fie suportate financiar de proprietarii animalelor. Nu a fost emisa inca nicio Hotarare de Guvern in acest sens. In alti ani, noi ne ocupam deja in ianuarie si februarie de crotalierea animalelor”, a declarat Mircea Martin.

Potrivit acestuia, ar fi gresit sa se incredinteze crotalierea animalelor si identificarea lor catre ORSA si Asociatiile de Crescatori, in conditiile in care DSVSA s-a ocupat pana acum de acest lucru, avand rezultate bune si lucrand intr-un sistem Linux securizat. In plus, crotalierea in sine este o operatie sangera, care nu poate fi facuta de altcineva decat de medicul veterinar. „Mi se pare aiurea sa schimbi un sistem functional. Noi avem deja o experienta de 10 ani in crotalierea si identificarea animalelor, dar chiar si asa mai intampinam uneori probleme. Nu vreau sa imi inchipui ce haos va fi daca se fac schimbari, iar cel mai mult vor avea de suferit cetatenii de rand. Cand schimbi o veriga dintr-un lant functional, risti sa patesti exact ce s-a intamplat in cazul cailor cu anemie infectioasa. Dupa ce plata despagubirilor a fost trecuta la Directiile Agricole, s-a creat haos si multi oameni nu si-au incasat banii la timp”, a declarat Martin.

Directorul DSVSA Salaj a mai spus ca trecerea crotalierii si identificarii animaliere de la o institutie la alta risca sa produca neajunsuri precum exemplare dublu microcipate sau cu acte lipsa, situatii ce nu sunt usor de descalcit. „Noi nu suntem suparati ca ORSA sau Asociatiile de Crescatori ar putea primi pe mana crotalierea si identificarea animalelor, dar ne gandim ca totul va insemna mai multa bataie de cap pentru omul de rand. Mai mult, pe langa ca i se taie mereu subventiile si are costuri mari cu intretinerea animalelor, acum cetateanul va fi pus sa suporte si costul crotaliilor si al documentelor necesare”, a spus Martin.

Deocamdata, nimeni nu stie ce se va decide in privinta problemei care ii framanta atat pe sindicalistii „AGROSTAR”, cat si pe reprezentantii DSVSA, dar Mircea Martin crede ca totul se va lamuri intr-un fel sau altul printr-o Hotarare de Guvern care va fi emisa in aceste zile.

Sacrificare in gospodarii

In privinta mielului pascal, Mircea Martin a tinut sa precizeze ca el nu va lipsi din meniu, dat fiind ca in gospodarii mieii pot fi sacrificati pentru consumul familial. De altfel, mielul poate sta in gospodarie fara sa fie crotaliat pana la noua luni, crotalierea animalului impunanu-se atunci cand acesta este dus in targuri sau dintr-un judet in altul.

Leave a Comment