Accidentele de munca au pus capat zilelor a 2 persoane

Accidentele de munca au pus capat zilelor a 2 persoane

Pe parcursul anului trecut, in judetul Salaj, au fost inregistrate un numar de 43 de accidente de munca cu incapacitate temporara si 2 cazuri mortale.

Din informatiile primite de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj reiese ca primul accident mortal s-a produs prin electorcutarea victimei, care lucra la un echipament electric, iar cauza principala a fost neasigurarea masurilor de protectie impotriva electrocutarii. Cel de-al doilea incident nefericit a avut loc in urma unui accident rutier in care a fost implicata victima care se deplasa in interes de serviciu.

Andrei Ciuca, inspector sef adjunct al Compartimentului Securitate si Sanatate in munca din cadrul ITM Salaj, a spus ca in urma analizei cauzelor principale ale producerii accidentelor cu ITM, se observa ca predomina cele dependente de executant in proportie de 86 la suta din total, urmate de cauze dependente de mijloacele de productie, 9,3 la suta, si cauze dependente de sarcina de munca, 4,6 la suta.

Majoritatea cazurilor, mai exact 37, au fost puse in carca angajatului, dupa cum urmeaza: 10 dintre cazuri s-au produs din cauza neefectuarii in timp util a unor operatii indispensabile securitatii muncii; 7 din cauza neutilizarii mijloacelor de protectie din dotare; 7 pentru efectuarea necorespunzatoare de pozitionari, consolidari si fixari; 3 accidente au survenit in urma efectuarii necorespunzatoare de comenzi-manevre, iar alte 3 s-au datorat deplasarilor in zone de pericol. Urmatoarele pe lista sunt caderile prin alunecare, 2 cazuri; 2; caderile la inaltime prin alunecare, alte 2 cazuri, iar ultimul caz de pe aceasta lista a fost incadrat la alte cauze.

Cat priveste cauzele dependente de mijloacele de productie, inspectorul sef adjunct a specificat ca au fost inregistrate 4 cazuri. Acestea au fost: rasturnare, cadere libera si devieri de la traiectorii normale.Cele mai putine cauze care au dus la producerea accidentelor de munca au fost cele dependente de sarcina de munca, respectiv 2 cazuri: tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologica si tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate a muncii. Accidentele grave (mortale, colective sau cu invaliditate evidenta) se cerceteaza de catre inspectorii de munca.

In cazul accidentelor de munca, angajatorul are anumite obligatii…

In situatia in care la un angajator se produce un eveniment urmat de incapacitate temporara de munca, acesta, potrivit prevederilor legale in vigoare, este obligat sa anunte imediat Inspectoratul Teritorial de Munca. Apoi, acesta trebuie sa numeasca prin decizie o comisie de cercetare a evenimentului sau sa apeleze la servicii externe de prevenire si protectie, in situatia in care nu dispune de personal competent. Ultimul pas care trebuie facut este sa inainteze in termenul prevazut, spre verificare si avizare la ITM dosarul de cercetare al evenimentului.

Cercetarea evenimentelor are ca scop stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului, a conchis Andrei Ciuca, inspectorul sef adjunct din cadrul ITM Salaj.

Leave a Comment