Absovenţii pot primi indemnizaţie de şomaj

Tinerii absolvenţi care în acest an îşi finalizează studiile şi nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă pot obţine indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei lunar. Singura condiţie este ca aceştia să se înregistreze, cu acte care atestă calitatea de absolvent, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, în termen de 60 de zile de la data absolvirii studiilor liceale, universitare sau a masterului. Conform calendarului anului şcolar 2012-2013, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, data absolvirii pentru elevii care îşi finalizează studiile liceale este 31 mai, ceea ce înseamnă că până cel târziu la finalul lunii august 2013, cei care nu reuşesc să-şi găsească un job trebuie să-şi depună dosarul la AJOFM Sălaj pentru a beneficia de indemnizaţie. Potrivit unor informaţii furnizate de conducerea instituţiei, înregistrarea absolvenţilor se face la agenţia unde este arondată localitatea de domiciliu iar dosarul trebuie să cuprindă: actul de identitate în original şi copie, certificatul de naştere-original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea „apt de muncă” sau „clinic sănătos”, adeverinţă de la Administraţia Finaciară în original şi copie dar şi actul de absolvire a formei de învăţământ, tot în original şi copie.

Indemnizaţie şi „prime” în cazul angajării

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă pe o perioadă de şase luni, iar cuantumul este de 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare 500 de lei, adică 250 de lei. Potrivit AJOFM Sălaj, aboslvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale în vârstă de minim 16 ani, înregistraţi în evidenţele agenţiei, în situaţia în care se angajează cu program de lucru normal, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de angajare în valoare de 500 de lei care se plăteşte din bugetul asigurărilor pentru şomaj. „Prima de angajare” se acordă doar la cerere în termen de maxim 60 de zile de la angajare. De asemenea, în cazul în care absolvenţii primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare, cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază în continuare de o sumă egală cu indemnizaţia-250 de lei, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia. Şi acest drept se solicită în termen de maxim 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
În cursul anului trecut, în evidenţele instituţiei au fost înregistraţi aproximativ 800 de absolvenţi care imediat după finalizarea cursurilor nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă.

Leave a Comment