Absolvenţii din Sălaj fac coadă la şomaj

Peste 500 de tineri sălăjeni, absolvenţi de studii liceale, universitare sau masterale au schimbat imediat după finalizarea cursurilor carnetul de note cu cel de şomer. Şi asta din cauza faptului că nu au reuşit să-şi găseascu un loc de muncă, iar timp de şase luni statul le oferă un ajutor financiar în valoare de 250 de lei lunar.

Potrivit unor informaţii furnizate de Florica Breban, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj la finalul lunii iulie, în evidenţele instituţiei s-au înregistrat ca şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă 533 de absolvenţi ai promoţiei 2013. Dintre aceştia, cei mai mulţi, un număr de 483, sunt absolvenţi de studii liceale fără diplomă de bacalaureat, 25 sunt absolvenţi ai unor şcoli de arte şi meserii şi alţi 25 sunt absolvenţi cu studii superioare. Această indemnizaţie de şomaj se acoardă doar la cerere, iar cei care doresc să o obţină trebuie să se prezinte la sediul AJOFM cu actul de identitate în original şi copie, certificatul de naştere, tot în original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea că persoana este „aptă de muncă”, cu o adeverinţă de la Administraţia Finaciară din care să rezulte faptul că realizează sau nu venituri dar şi cu actul de absolvire a formei de învăţământ, în original şi copie. Conform AJOFM Sălaj, începând cu data de 1 august la sediul instituţiei, pentru a primi indemnizaţia de şomaj sunt aşteptaţi să se prezinte tinerii care au reuşit să treacă examenul de bacalaureat. Pentru această categorie de absolvenţi termenul limită de înscriere este până la data 29 septembrie, inclusiv.

În 2012, aproape 1.200 de absolvenţi înregistraţi ca şomeri

Statisticile AJOFM Sălaj indică faptul că în cursul anului trecut în evidenţele instituţiei au fost înregistraţi 1.191 de absolvenţi din care cei mai mulţi – 829 cu studii medii, 325 cu studii superioare şi 37- absolvenţi de şcoli de arte şi meserii.
Conform legislaţiei în vigoare indemnizaţia se acordă absolvenţilor pe o perioadă de şase luni, iar în situaţia în care aceştia reuşesc să se angajaeze în perioada de acordare, cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de un an, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maxim 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

One Thought to “Absolvenţii din Sălaj fac coadă la şomaj”

  1. Zălăuan

    La fiecare bac se face mare tam-tam, cu procentul de reuşiţi.Nimeni nu este însă capabil să asigure locuri de muncă pentru tinerii României.
    Aceştia sunt torţionarii zilelor noastre, guvernanţii incapabili să asigure viitorul pentru tineri !

Leave a Comment