În urma dezinsecţiei: Spitalul Judeţean a fost invadat de ţânţari

În urma dezinsecţiei: Spitalul Judeţean a fost invadat de ţânţari

Mai mulţi cetăţeni ne-au sesizat la redacţie privind faptul că saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău sunt pline de ţânţari şi că bolnavii – cei care ar trebui să beneficieze cel mai mult de odihnă şi linişte – nu au parte decât de nopţi lungi în care se zvârcolesc sub cearşafuri. În timp ce zăpuşeala de peste zi poate fi stinsă doar noaptea, când peste oraş se aşterne răcoarea, la Spitalul Judeţean nu pot fi deschise geamurile fără ca încăperile să se umple de ţânţari.

De ani întregi, în ciuda acţiunilor de dezinsecţie făcute de municipalitate şi plătite din bugetul local, Zalăul a rămas acelaşi oraş sufocat de ţânţari pe întreaga perioadă de vară. De cum dă căldura şi până târziu, în primele luni de toamnă, ţânţarii sunt marea pacoste pe care trebuie să o suporte zălăuanii şi, dacă în propriile locuinţe, oamenii se pot „înarma” cu aparate şi spray-uri, în saloanele unui spital nu prea ai cum te împotrivi înţepăturilor.

Nemulţumiţi de ceea ce trebuie să îndure aparţinătorii pe care îi au în diferite secţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, mai mulţi cetăţeni ne-au sesizat la redacţie legat de acest aspect. Potrivit sesizărilor, „în tot spitalul este dezastru în ceea ce priveşte ţânţarii. Este plin, începând de la Urgenţă şi până sus, în saloane. Şi în lift sunt ţânţari, este crunt. Cum să te fereşti de ei, când stai aproape imobilizat într-un pat şi abia mergi până la toaletă? Geamurile se ţin deschise pentru că altfel, într-un spital, mirosurile sunt intense, dar asta înseamnă că seară de seară ţânţarii sunt prezenţi în saloane de parcă sunt la ei acasă”.

De cealaltă parte, conducerea Spitalului Judeţean ne-a declarat că a fost încheiat un contract cu o firmă specializată pentru ca aceasta să efectueze periodic, în 2011, acţiuni de dezinsecţie. Este vorba de SC Mixt Service Satu Mare, firma selectată după criteriul celui mai mic preţ, care, potrivit contractului încheiat între cele două părţi, s-a angajat să desfăşoare patru acţiuni până la finalul anului. „Trei acţiuni au fost derulate până acum, una în 11 aprilie, alta în 22 aprilie, iar ultima acţiune de dezinsecţie a fost desfăşurată în 2 iulie. Practic, s-a încheiat recent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş.

Potrivit sursei citate, până acum, acţiunile de dezinsecţie au vizat Policlinica, Laboratorul, subsolul, secţiile Oncologie, Anatomo-Patologie, Neurologie, Cardiologie, o a patra acţiune rămând să fie executată în lunile următoare. „Pe lângă aceasta, există în depozit soluţie achiziţionată de spital şi cu care se acţionează periodic, cu oamenii noştri”, a adăugat Codruţa Puşcaş, admiţând că este greu ca la ferestrele unui spital să fie montate plase din considerente financiare.

Transmit viruşi şi boli

Ţânţarii nu provoacă doar disconfort, prin bâzâitul şi înţepăturile lor, dar transmit şi numeroase boli, precum malaria şi febra galbenă. Chiar şi anul trecut, Ministerul Sănătăţii a înregistrat peste 80 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, care duce la meningită, şi a cerut de urgenţă sistemului naţional de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activităţi de depistare, diagnostic şi diminuare a riscului pentru apariţia unor noi îmbolnăviri. Judeţele în care s-au înregistrat cazurile din 2010 sunt Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulţi peste vârsta de 30 de ani, din care două s-au soldat cu deces din cauza terenului biologic prin vârstă (de 75 şi 79 de ani), respectiv boli cronice de fond preexistente.

În acelaşi timp, populaţia a fost sfătuită să se protejeze împotriva muşcăturilor de ţânţari, întrucât infectarea cu virusul sus amintit poate perturba serios starea de sănătate.

Plase la ferestre şi pantaloni lungi

Pentru a evita contactarea de boli transmise prin intermediul ţânţarilor, specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea în zonele populate de aceste insecte şi să folosească, pe cât posibil, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau să aplice substanţe chimice de îndepărtare a ţânţarilor. Tot pentru protecţie, sunt utile plasele la ferestre şi uşi, iar recipientele cu apă stătută trebuie îndepărtate din jurul locuinţelor.

Dacă, totuşi, apar simptome precum febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri articulare sau musculare sau alte situaţii care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, specialiştii recomandă prezentarea de urgenţă la medic, pentru diagnosticare şi administrarea tratamentului.

Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile). Meningita West Nile este o boală infecţioasă, dar care nu se transmite direct, de la om la om. La nivel european, în ultimii ani, Italia, Ungaria şi Franţa au fost alte ţări în care s-au confirmat cazuri de meningită West Nile.

Atenţie la concediile în ţări tropicale!

Întrucât bolile infecţioase transmise de ţânţari sunt mai frecvente în special în zonele tropicale şi subtropicale, înainte de a pleca într-o călătorie în ţări exotice, este bine ca persoanele să se informeze asupra bolilor răspândite în acele regiuni, dar şi asupra insectelor care ar putea fi periculoase. În astfel de călătorii, este indicat să se ceară din timp sfatul medicului şi luarea de măsuri profilactice. De asemenea, există şi unele produse care protejează împotriva înţepăturilor, acestea ţinând ţânţarii la distanţă dacă se aplică pe toate zonele expuse de pe corp, de mai multe ori pe zi.

Leave a Comment