Arta tradiţională sălăjeană va fi promovată la Sibiu

Arta tradiţională sălăjeană va fi promovată la Sibiu

Artişti populari sălăjeni şi promotori ai tradiţiilor locale din judeţ vor participa, în perioada 12-14 august, la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare care se va desfăşura la Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu. Aşa cum sublinia, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, este pentru prima oară când judeţul Sălaj este prezent la această manifestare.

An de an, la Complexul Astra din Sibiu sunt invitate două sau trei judeţe să prezinte tot ce au mai valoros în domeniul tradiţiilor populare. La această ediţie, va participa, în premieră şi o comunitate locală, este vorba de comuna Pericei, care va prezenta produsul tradiţional ceapa. La Sibiu vom avea prilejul de a sensibiliza toţi vizitatorii şi de a-i atrage să ne viziteze obiectivele turistice şi culturale din judeţ, a arătat preşedintele CJ.

Între participanţi, de la iconari, la bucătari

Directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca a făcut cunoscut ieri, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, faptul că Sălajul va fi reprezentat la Sibiu de un număr mare de artişti populari pe diferite domenii. La arte religioase ne va reprezenta Alexandra – Ligia Bodea din Iaz (cu icoane pe sticlă), Olga Orţan din Zalău (cu icoane pe lemn). La artele literare orale vor participa Ileana Graţiana Pop din Ciumărna (meşter şi rapsod popular) şi Florica Criste din Cizer (meşter şi rapsod popular). Din domeniul artelor muzicale vor participa din Sălaj: Alexandra Preda (solist vocal de muzică populară), Adelina Borzan (solist vocal de muzică populară), precum şi instrumentiştii: Ştefan Silaghi, Alexandru Antoniu Silaghi, Zoran Lakatos, Dorel Ciobanu, Adrian Sabău, Andrei Mureşan.

La arte coregrafice vor interpreta dansuri populare membri ai Ansamblului Meseşul din Zalău. La artele plastice Sălajul va fi reprezentat de Ileana Graţiana Pop şi Florica Pop (cusătorie – ţesătorie), la cioplit în lemn, de Ştefan Bara din Fildu, la olărit de Csibi Csabi din Borla, la împletituri nuiele de Petru Teglaş din Var, la cofecţionat pălării (clopuri) de Augustin Mureşan din Gârbou şi ca fierar, ne va reprezenta Anton Stoica din Mirşid. Tot la Sibiu vor participa la artele culinare Mircea Groza, Silvia Hodiş, Nastasia Boticaş şi Flavius Lucăcel, dar şi reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Pălincă Naturală din Sălaj, şi viticultori din Borla, care vor promova vinul produs aici.

Alte articole

Leave a Comment