În ultimele cinci luni: Tratament gratuit împotriva infarctului pentru circa 1.300 de bolnavi

În ultimele cinci luni: Tratament gratuit împotriva infarctului pentru circa 1.300 de bolnavi

Circa 1.300 de bolnavi au beneficiat gratuit de tratament corespunzător în cadrul Programului de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sănătăţii în luna august 2010.

Tratamentul pe care l-au primit aceşti bolnavi a constat în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unor dispozitive numite stenturi, care păstrează artera coronariană deschisă. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cateterismul este un procedeu care trebuie aplicat pacientului, în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic, şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent care menţine artera deschisă sub forma unui cilindru. “Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat şi implementat, în premieră, anul trecut şi se derulează începând cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul şi tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut în România se află sub standardele existente în ţările din Uniunea Europeană. Tratamentul corespunzător al infarctului miocardic a salvat viaţa celor 1.293 de pacienţi care au beneficiat de programul Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Programul sus amintit a fost implementat în zece centre specializate din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj Napoca şi s-a derulat prin Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate din judeţele respective, deci Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj nu a fost implicată în această procedură, ne-a declarat preşedintele CJAS Sălaj, Claudiu Bîrsan. Acesta nu exclude, însă, ca printre cei circa 1.300 de beneficiari să se afle şi sălăjeni. „Dat fiind că nu s-a derulat prin intermediul nostru, nu avem, date în acest sens, dar nu exclus să fi beneficiat de tratamente şi persoane din judeţul nostru. Începând din ianuarie 2011, programul respectiv se derulează prin Ministerul Sănătăţii”, a declarat Claudiu Bîrsan.

Pentru fiecare pacient, tratamentul a costat în medie 4.300 de lei, o sumă care nu este la îndemână pentru toţi bolnavii. Anul trecut, programul a beneficiat de un buget total de aproximativ 12,94 milioane de lei.

Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majorităţii pacienţilor la reperfuzie prin cateterizm şi dezobstrucţie, precum şi prin asigurarea 24 de ore din 24 a facilităţii de reperfuzie intervenţională în centrele implicate. În urma implementării programului, mortalitatea intraspitalicească la pacienții cu infarct miocardic acut a scăzut în centrele respective cu aproximativ 50 la sută.

Leave a Comment