Alegerile de la Almaşu au fost anulate!

Alegerile de la Almaşu au fost anulate!

Judecătoria Zalău a admis, ieri, cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de primar al comunei Almaşu, solicitare făcută de reprezentanţii PNL şi PDL Sălaj, ca urmare a candidaturii reprezen-tantului PSD, Claudiu Bălan. Instanţa de judecată a decis anularea primului tur de scrutin de la Almaşu, proces electoral care a avut loc duminică, dar şi organizarea altor alegeri în termenul prevăzut de lege, şi anume de maximum două săptămâni de la pronunţarea sentinţei. Judecătorii au mai decis ca, la viitoarele alegeri, reprezentantul PSD, Claudiu Bălan, să rămână în afara buletinelor de vot. Sentinţa Judecătoriei Zalău este definitivă şi irevocabilă.

Am solicitat anularea alegerilor de duminică, de la Almaşu, ca urmare a faptului că rezultatele acesteia au fost viciate prin înscrierea ilegală a candidatului PSD pe buletinele de vot, ne declară avocatul celor de la PDL Sălaj, Bogdan Ilea. Acesta a subliniat că Claudiu Bălan, candidatul PSD, nu avea dreptul să candideze pentru că era într-o situaţie de incompatibilitate, fiind în acelaşi timp şi secretar al Primăriei Almaşu. Tocmai de aceea, instanţa a decis să anuleze atât primul tur de scrutin al alegerilor locale de la Almaşu, cât şi lista cu candidatura lui Claudiu Bălan. De asemenea, s-a mai dispus repetarea primului tur de scrutin în maximum două săptămâni de la pronunţarea sentinţei, a mai declarat Bogdan Ilea, care a adăugat că este un caz deloc complicat, instanţa de judecată neavând altă alternativă decât aplicarea corectă a legii. În acest moment, putem spune fără să ne temem că greşim că alegerile de la Almaşu au fost viciate, este de părere avocatul.

În opinia lui Bogdan Ilea, la Almaşu a avut loc şi o operaţiune frauduloasă, în condiţiile în care Biroul de Circumscripţie din comună l-a trecut pe Claudiu Bălan pe buletinele de vot, deşi candidatura acestuia era contestată.

La alegerile pentru atribuirea mandatului de primar al comunei Almaşu, care au avut loc duminică, au participat (acum, putem spune inutil) 1.456 de alegători, dintr-un total de 2.052 prevăzuţi în listele electorale. Numărul voturilor valabil exprimate obţinute de ficare candidat pentru funcţia de primar au fost următoarele: Gal Mate Istvan (UDMR) – 387, Bălan Claudiu Laurenţiu (PSD) – 359, Ţuruca Dănuţ Emil (PNL) – 352 şi Ghila Alexandru Ovidiu (PDL) – 342. Astfel, duminica următoare, la Almaşu, ar fi trebuit să se desfăşoare cel de-al doilea tur de scrutin, în luptă rămânând reprezentantul UDMR, Gal Mate Istvan, şi cel al PSD, Bălan Claudiu Laurenţiu – recent tăiat de instanţa de judecată de pe lista cu candidaţi.

De reţinut că reprezentanţii PNL şi PDL din Biroul Electoral al Circucmscripţiei nr. 1 Almaşu au refuzat semnarea procesului verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor şi atribuirea mandatului pentru funcţia de primar al comunei Almaşu.

Decizii sub presiuni politice

Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că sunt multe lucruri pe care nu putem să le înţelegem, decât ca fiind rezultatul anumitor presiuni puse pe instanţă de cei care au contestat. Nu putem să găsim altă explicaţie decât că s-a aşteptat desfăşurarea alegerilor. Partidele de pe ultimul loc au contestat rezultatul, au cerut excluderea candidatului nostru şi repetarea scrutinului, făcând un calcul de aritmetică primitivă, potrivit căreia voturile lui Claudiu Bălan, s-ar fi împărţit celor doi candidaţi, ceea ce i-ar fi dus în turul doi, cu şanse pentru unul sau celălalt. Nu ne putem explica de ce nu a fost întrerupt de la început procesul electoral. S-a luat decizia ca să se respecte calendarul alegerilor, în pofida faptului că exista o decizie a Tribunalului prin care se cerea Curţii de Apel să constate nelegalitatea unei hotărâri de Guvern şi era o situaţie în care candidatura lui Claudiu Bălan putea fi interpretată ca legală în lipsa unei hotărâri definitive şi irevocabile.

Nu ne explicăm de ce o instanţă care nu avea niciun motiv să se pronunţe a făcut-o şi a luat o decizie prin care exclude lista depusă de PSD şi hotărăşte ca în două săptămâni să se reia scrutinul. Faptele ne dovedesc că o presiune politică poate produce efecte într-un scrutin electoral, că o persoană care are toate drepturile civile, neafectate, nu poate candida, pentru că o Hotărâre de Guvern, stabileşte un calendar şi termene care nu-i dau posibilitatea să candideze. Nu ştiu cum vom explica alegătorilor din Almaşu că au fost degeaba la vot, că un candidat care ar fi putut fi un primar foarte bun nu poate candida şi că nu pot avea primar din cauza presiunilor. Este un şir de evenimente care au ca efect îngrădirea dreptulului constituţional, în timp ce acest candidat are calităţi, oamenii i-au acordat încrederea în primul tur, iar un act administrativ îi interzice acest lucru. Nu vreau să comentez cum a fost administrată justiţia în acest caz. Doar aş menţiona că nimeni, din cei care acuză, nu a depus la dosar probe împotriva noastră. Nici un proces verbal de la nicio secţie nu a avut observaţii, ci a fost semnat de reprezentanţii tuturor partidelor, în timp ce procesul final, nu a fost semnat.

În plus, Iuliu Nosa, deputat de Sălaj a mai precizat că prin decizia de astăzi (ieri-n.a.) Judecătoria a îngrădit dreptul de alege şi de a fi ales al lui Claudiu Bălan. Este un caz periculos, pentru că ne putem aştepta ca la orice alegeri de acum încolo contracandidatul care nu place să fie contestat. Această decizie ne acuză pe noi ca partid politic, că am fi fraudat alegerile. Sentinţa de azi, face trimitere la ce s-a întâmplat înainte de alegeri. Noi l-am susţinut şi îl vom susţine în continuare, şi nu ne vom lăsa acuzaţi. Ceea ce au făcut colegii noştri de competiţie şi ce s-a decis de instanţă depăşeşte orice limită a responsabilităţii şi bunului simţ.

Leave a Comment