În Sălaj se vor înfiinţa noi loturi demonstrative de porumb şi floarea soarelui

În Sălaj se vor înfiinţa noi loturi demonstrative de porumb şi floarea soarelui

Peste 80 de agricultori, în marea lor majoritate fermieri din judeţ, dar şi specialişti din domeniul agricol din judeţ şi din ţară, producători comercianţi de seminţe au participat ieri, în Jibou la un seminar de prezentare a hibrizilor de porumb şi floarea soarelui. Acţiunea a fost organizată de Camera Agricolă Sălaj, în parteneriat cu reprezentanţi ai firmei Saaten Union Bucureşti, ai societăţii Ardealul din Carei şi ai Staţiunii de Cercetare agricolă Livada Satu Mare.

În calitate de gazdă a evenimentului, primarul oraşului Jibou, Eugen Bălănean s-a declarat optimist în ce priveşte salvarea agriculturii: “Cu toţii ştim în ce situaţie dezastruoasă se află acest sector al economiei româneşti. E nevoie să-l revigorăm pentru că repre-zintă o sursă de venit nu numai pentru noi, ci şi pentru generaţiile viitoare.

După cum a explicat Dorel Seichei, directorul Camerei Agricole Sălaj, intenţionăm să înfiinţăm la nivelul judeţului loturi demonstrative care să poată oferi o alternativă gospodăriilor tradiţionale şi să arătăm agricultorilor că prin utilizarea tehnologiilor moderne şi a seminţelor tratate şi de calitate se pot obţine producţii pe măsură. Sperăm ca în urma acestui schimb de experienţă, să convingem şi să sprijinim fermierii să cultive astfel de seminţe.

Culturi comparative

Impactul scontat, la nivel de judeţ aşa cum aprecia Horea Vidican, reprezentantul fabricii de ulei Ardealul, ar fi acela de a convinge cât mai mulţi producători. Vom mai avea astfel de întruniri şi în perioada de vegetaţie, când fermierii vor putea face diferenţele pe loturi demonstrative, dar şi la final, la recoltare, când se poate observa maturarea efectivă. Doar aşa agricultorii din judeţ vor putea stabili, în funcţie de zonă, ce cultură se pretează mai bine. Împreună cu firme ca Saaten, Singenta, Pioneer, facem loturi comparative şi la recoltare invităm fermierii şi producătorii din zonă să aleagă ei.

Iarba lânoasă, o nouă buruiană

Fermierii sălăjeni vor putea beneficia, din cele susţinute de Adrian Munteanu, şeful laboratorului de culturi comparative de la staţiunea de cercetare Livada, de rezultatele muncii de cercetare din unitate. În acest context, Nicolae Goga, cercetător din cadrul staţiunii, a remarcat că fermierii nu prea sunt preocupaţi de protecţia plantelor, de bolile şi dăunătorii culturilor, dând importanţă, eventual, doar bolilor cunoscute. Până acum lumea nu a dat importanţă unor boli, decât celor evidente, sau vechi (cum este tăciunele), dar tot mai frecvent apar bolile filiare (ruginile), ce se manifestă foarte agresiv, pe fondul încălzirii globale.

Zona aceasta se confruntă la cultura porumbului cu dăunătorii de sol şi se ştia că ar fi preponderenţi viermii de sârmă, însă acum a apărut diabrotica-viermele vestic al porumbului, ce afectează destul de grav planta şi are influenţe asupra modului de recoltare. Mai mult, s-a descoperit, pentru prima dată în România, la cultura de porumb, o nouă buruiană, ce provine din Asia de Sud-Est, botezată de noi iarbă lânoasă şi care are o comportare aparte la ierbicide, în sensul că reapare după aplicarea tratamentului.

De la experiment, la afacere

În Sălaj, sunt fermieri care au beneficiat de contracte cu firme care multiplică şi comercializează seminţe, unul dintre aceştia, Darabont Attila din Pericei chiar a dezvoltat colaborarea, ajungând la rândul său distribuitor. Am renunţat în anii 90 la domeniul în care lucram în industrie, şi am ales agricultura. Deţin o fermă mixtă (porumb, păioase, legume şi pomi fructiferi). Am mai participat la astfel de acţiuni, şi am beneficiat de seminţe de porumb, floarea soarelui, şi acum sunt şi eu distribuitor de seminţe de calitate şi certificate, reprezentând pentru mine încă o sursă de venit. Interlocutorul nostru din Pericei a admis că se poate trăi din agricultură, dacă se depun eforturi constante şi dacă se caută soluţii în permanenţă pentru a avea producţii mai bune. Am putea face şi mai mult, şi am avea producţii şi mai mari, aici la noi, dacă parcelele de teren ar fi comasate, a apreciat Darabont Attila.

E nevoie de susţinerea statului

Nu de aceeaşi părere a fost Iustin Chereji, de la Jibou, cultivator de porumb. Am mai folosit şi seminţe Pioneer, dar şi de la alte firme, pentru că m-a interesat producţia şi diferenţa de preţ, şi faptul că sunt promoţii la livrare. Soiul pe care l-am folosit se pretează foarte bine zonei. Sunt interesat de tot ceea ce este nou, pentru că în condiţiile actuale trebuie să fii la curent cu toate apariţiile. E drept că nu e uşor pe timp de criză să fii fermier în România, din cauza slabei susţineri a statului, de la care aşteptam subvenţii concrete la motorină, seminţe, îngră-şăminte, aşa cum se face în toată Europa. E nevoie de susţinerea statului, altminteri, fermierii nu pot trăi din agricultură.

Leave a Comment