Sălajul se pregătește de valul 5. Prefectul a cerut stocuri de medicamente

Incidența îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a scăzut în Sălaj, dar a devenit îngrijorătoare situația deceselor înregistrate în ultima perioadă. Cele mai multe decese au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Prefectul Dari Toma a solicitat realizarea unor stocuri de medicamente necesare în eventualitatea apariției valului 5 al pandemiei.

Situația pandemică din Sălaj a fost analizată astăzi în cadrul ședinței lunare a Colegiului Prefectural din cadrul Instituției Prefectului Sălaj. Din păcate, în unele privințe, situația este îngrijorătoare. „Datele prezentate astăzi arată că 93 la sută din pacienții decedați în Sălaj au fost nevaccinați. Valul 4 poate fi definit ca <valul celor nevaccinați>. Am cunoștințe nevaccinate care au trecut prin boală și mi-au spus că a fost groaznic, iar cele vaccinate nu au avut probleme sau n-au avut probleme atât de grave. Am avut o videoconferință la Ministerul Sănătății și se vorbește deja de valul 5. Procentul de vaccinare în Sălaj este unul destul de bun, dar mai sunt încă multe persoane nevaccinate, iar valul 5 va veni. Trebuie făcute toate demersurile pentru a asigura medicamentele necesare efectuării tratamentelor. Trebuie să ne pregătim. Încercăm să facem un stoc de medicamente pentru că numărul deceselor este unul mare. Incidența bolii scade, rata celor spitalizați este în descreștere, dar numărul deceselor este mare”, a declarat prefectul Dari Toma în cadrul ședinței de astăzi. Prefectul județului Sălaj le-a solicitat oficialilor Direcției de Sănătate Publică să gestioneze și situația vaccinărilor la domiciliu acolo unde există solicitări de la persoane netransportabile.

Încep vaccinările la domiciliu

În aceeași ședință, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaș, a transmis un nou mesaj prin care a îndemnat populația să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru evitarea formelor grave de boală. Ligia Marincaș a adăugat că săptămâna viitoare va începe și vaccinarea la domiciliul persoanelor netransportabile, în funcție de solicitările înregistrate.

Localități codașe la vaccinare

Din păcate, în Sălaj există localități unde procentul de vaccinare este unul extrem de mic, atrag atenția autoritățile. Plopiș, Camăr, Sâg, Agrij, Halmășd, Poiana Blenchii, Valcău de Jos, Fildu de Jos, Buciumi și Cizer sunt comunele unde procentul de vaccinare este sub 20 la sută, potrivit datelor DSP Sălaj.  La popul opus, procentul de vaccinare cu schema completă a depășit 30 la sută în Almașu, Băbeni, Cehu Silvaniei, Crișeni, Cristolț, Hereclean, Jibou, Nușfalău. În Zalău, procentul de vaccinare cu schema completă se apropie de 50 la sută.

Au împreună 200 de ani și s-au vaccinat

Datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Sălaj arată că două persoane, fiecare având vârsta de o sută de ani, s-au vaccinat împotriva noului coronavirus.

Efecte adverse puține

Potrivit informațiilor prezentate de conducerea DSP, în Sălaj au fost înregistrate până acum doar zece cazuri oficiale de persoane care au suferit reacții adverse în urma vaccinării împotriva noului coronavirus. Toate aceste cazuri au fost tratate pe loc, în cadrul centrelor de vaccinare.  În ceea ce privește vaccinarea la personalul din spitalele sălăjene, directorul DSP Sălaj, dr. Ligia Marincaș a declarat că procentul de acoperire vaccinală este de aproximativ 75 la sută. Conform acelorași date, procentul de vaccinare este tot mai bun și în rândul angajaților din instituțiile publice sălăjene.

„Este groaznic să vezi dimineața când numeri decesele”

„Este groaznic, este groaznic să vezi dimineața când numeri decesele, când vezi comorbiditățile, când faci ancheta medicală la cel decedat și afli că acasă mai sunt patru sau cinci bolnavi, și asta facem de un an și jumătate, chiar și de mai mult”, a explicat dr. Ligia Marincaș, directorul DSP Sălaj îndemnând din nou populația să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea pentru a evita formele grave de boală.

Personal medical obosit

Conform dr. Ligia Marincaș, în multe cazuri, personalul medical este obosit din cauza suprasolicitării în toată această perioadă de pandemie. Prezent la eveniment, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj, Sergiu Panie a solicitat informații cu privire la o potențială suplimentare a numărului de paturi   la ATI, pentru o eventuală agravare a situației. „Problema suplimentării paturilor de la ATI (anestezie și terapie intensivă) nu este una simplă, pentru că nu este vorba doar de pat, ci și de personal. Este nevoie de echipament special, de personal specializat. Problema noastră cea mai mare o reprezintă personalul care este extrem de obosit și vulnerabil după toată această perioadă grea. Există niște locuri adiacente zonelor în care au fost tratați bolnavii care pot fi transformate pe loc în spații pentru tratarea cazurilor grave”, a explicat dr. Ligia Marincaș.

Nu toți medicii de familie vor să vaccineze

Potrivit informațiilor prezentate în ședința Colegiului Prefectural, doar 27 de medici de familie din Sălaj au acceptat să vaccineze împotriva noului coronavirus în propriile cabinete medicale.

 

Leave a Comment