Proteine în urină: 6 factori de risc

Sursa foto: pexels.com

Prezența proteinelor în urină se numește și proteinurie. Proteinuria este o problemă medicală care poate indica existența unei afecțiuni renale. Rinichii funcționează ca niște filtre ale sângelui, care rețin proteinele. Când rinichii sunt bolnavi, nu mai funcționează optim și anumite proteine, ca albumina, ajung în urină. Și producția excesivă de proteine și deshidratarea pot provoca proteinurie. 

Proteinele în urină se descoperă la analize de rutină. Deseori, persoanele afectate au și simptome ca umflarea feței, membrelor și abdomenului, urinat des, oboseală, pierderea apetitului și crampe musculare noaptea. Anumiți factori de risc favorizează apariția proteinelor în urină, de aceea este bine să-i cunoști. 

 

1.Obezitatea

 

Obezitatea crește riscul de apariție a proteinelor în urină, pentru că multe probleme de sănătate se asociază cu kilogramele în exces. Diabetul de tip 2, hipertensiunea, bolile cardiovasculare sunt frecvente la persoanele supraponderale și, mai ales, obeze. Calcularea regulată a indicelui de masă corporală te poate ajuta să evaluezi riscul de apariție a acestor afecțiuni. Există aplicații online care simplifică calculul. Cu cât indicele este mai mare, cu atât riscul crește. 

Diabetul, hipertensiunea și alte probleme de sănătate pe care obezitatea le provoacă solicită rinichii și îi poate afecta. De aceea, este important să iei măsuri in scopul pierderii de kilograme. Exercițiile fizice și adoptarea unei diete sănătoase, fără multe calorii poate ameliora anumite probleme. Scăderea în greutate scade și riscul de apariție a proteinelor în urină. [4]

 

2.Vârsta

 

Vârsta este un factor de risc pentru multe probleme de sănătate, inclusiv pentru proteinurie. Înaintarea în vârstă aduce multe probleme de sănătate, care apar ca urmare a proceselor degenerative și dezvoltării progresive a altor probleme de sănătate. În general, se consideră că persoanele de peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de a avea proteine în urină. [3]

 

3.Hipertensiunea arterială

 

Persoanele cu hipertensiune arterială au un risc crescut de afectare a rinichilor, pentru că presiunea puternică a sângelui slăbește vasele de sânge de la nivelul acestora. Astfel, ele au o capacitate scăzută de absorție a proteinelor, care ajung în urină. Hipertensiunea arterială se dezvoltă, de obicei, treptat. Chiar pe parcursul mai multor ani poți să nu ai niciun simptom. Când devine severă, apar durerile de cap, dificultățile de respirație, sângerările nazale și alte simptome specifice. Uneori, hipertensiunea arterială este rezultatul unei alte probleme a rinichilor sau a:

  • unei tumori la nivelul glandei adrenale;
  • apneei obstructive în somn;
  • afecțiuni a tiroidei;
  • administrării unor medicamente. [2]

 

4.Istoric familial de boli renale

 

Riscul de dezvoltare a afecțiunilor renale depinde și de istoricul familial. De obicei, acest lucru se întâmplă când are o loc o mutație genetică. Mutațiile se pot transmite copiilor și produce diferite afecțiuni. Cele mai întâlnite boli moștenite care afectează rinichii sunt:

  • boala polichistică renală;
  • nefropatia de reflux;
  • sindromul Alport. [2, 3]

 

5.Diabet

 

Diabetul zaharat este o boală metabolică caracterizată de hiperglicemie, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau nu poate folosi eficient insulina produsă. Diabetul de tip 1 apare din cauza incapacității insulinei de a produce insulină și nu este asociată cu obezitatea. Apare, în general, la vârste mici și provoacă insulino-dependență. Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci când organismul devine rezistent la insulină și zahărul se acumulează în sânge. 

 

Ambele tipuri de diabet afectează vasele de sânge și nefronii, care sunt milioane de mici filtre prezente în rinichi. Astfel, aceștia nu mai funcționează la parametri optimi și apar proteinele în urină. [1]

 

6.Consumul redus de apă și lichide

 

Deshidratarea este una din cauzele proteinuriei. Organismul are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător și transporta nutrienții la rinichi. Fără destulă apă, rinichii nu pot reține proteinele, astfel că acestea ajung în urină. [2] De aceea, este important să te hidratezi. Bea apă și consumă fructe și legume.

 

Proteinele în urină reprezintă o problemă de sănătate care este favorizată de cei 6 factori de risc descriși mai sus. Mergi la medic regulat și fă-ți analize pentru a descoperi dacă rinichii tăi funcționează corect!

 

Surse:

  1. https://www.cdc.gov/diabetes/managing/diabetes-kidney-disease.html;
  2. https://www.healthline.com/health/what-causes-protein-in-urine;
  3. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/proteinuria-protein-in-urine#091e9c5e80a02b5d-1-5;
  4. https://www.webmd.com/diet/obesity/what-obesity-is.

 

2 Thoughts to “Proteine în urină: 6 factori de risc”

  1. […] Sursa foto: pexels.com Prezența proteinelor în urină se numește și proteinurie. Proteinuria este o problemă medicală care poate indica existența unei afecțiuni renale. Rinichii funcționează ca niște filtre ale sângelui, care rețin proteinele. Când rinichii sunt bolnavi, nu mai funcționează optim și anumite proteine, ca albumina, ajung în urină. Și producția excesivă de proteine și deshidratarea pot provoca proteinurie.  Proteinele în urină se descoperă la analize de rutină. Deseori, persoanele afectate au și simptome ca umflarea feței, membrelor și abdomenului, urinat des, oboseală, pierderea apetitului și crampe musculare noaptea. Anumiți… Citeste mai mult […]

  2. […] Sursa foto: pexels.com Prezența proteinelor în urină se numește și proteinurie. Proteinuria este o problemă medicală care poate indica existența unei afecțiuni renale. Rinichii funcționează ca niște filtre ale sângelui, care rețin proteinele. Când rinichii sunt bolnavi, nu mai funcționează optim și anumite proteine, ca albumina, ajung în urină. Și producția excesivă de proteine și deshidratarea pot provoca proteinurie.  Proteinele în urină se descoperă la analize de rutină. Deseori, persoanele afectate au și simptome ca umflarea feței, membrelor și abdomenului, urinat des, oboseală,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.