Ministerul Sănătăţii va sprijini reabilitarea ambulatoriului Spitalului Judeţean

Prezent sâmbătă la Zalău, unde a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Centrul pilot de boli rare NoRo, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că va fi sprijinită reabilitarea ambulatoriului. „Vom sprijini şi noi reabilitarea ambulatoriului. Sper să arate cât mai curând aşa cum a început să arate Spitalul Judeţean. Cred că atunci putem spune că acordăm servicii medicale de calitate pe întreg segmentul, pentru toţi locuitorii judeţului. Practic, ambulatoriu şi Spitalul Judeţean se adresează întregii comunităţii din judeţul Sălaj”, a declarat Bănicioiu.
Oficialul a ţinut să remarce faptul că două programe importante, respectiv cel de oncologie şi cel de anestezie şi terapie intensivă (ATI), funcţionează, dând asigurări că Ministerul îşi va aduce contribuţia, în primele trei luni ale anului viitor, în ceea ce priveşte finanţarea necesară pentru înlocuirea aparaturii medicale veche. „Noi avem mai multe programe pentru spitalele judeţene. Chiar două dintre ele le-am verificat şi prin vizită, dar şi prin întrebările pe care i le-am adresat directorului. Programul ATI chiar văd că este funcţional şi mă bucură faptul că reuşiţi să monitorizaţi toate cazurile de pacienţi critici. Aceasta este foarte important, întrucât acum câţiva ani nu se puteau realiza aceste lucruri. De asemenea, programul de oncologie am văzut că funcţionează şi nu avem probleme pentru medicaţie aici. Am înţeles că suntem în regulă şi banii de la Minister au ajuns. Am sesizat câteva dintre doleanţele medicilor, sunt deplin justificate, mai ales că partea de infrastructură începe să arate a ceea ce ar trebui să fie. Rămâne partea de echipament. De exemplu, laparoscopul este foarte vechi, gastroscopele trebuie urgent înlocuite. Sunt chestiuni la care Ministerul va contribui cu siguranţă în primele luni ale anului viitor. Da, tot ceea ce înseamnă parte de reabilitare şi achiziţie de echipament. La aceste programe va mai interveni Ministerul aici”, a conchis oficialul la încheierea vizitei efectuate în cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

„Încercaţi să-i ţineţi pe medici aici”
De asemenea, ministrul Sănătăţii nu a trecut cu vederea una dintre cele mai importate componente ale sistemului, cea a resursei umane. „Important este ca, prin grija managerului, prin grija preşedintelui Consiliului Judeţean, să încercaţi să-i ţineţi pe medici aici. Cred că şi primăria ar trebui să intervină şi să nu fie indiferentă faţă de aceste probleme. Aţi văzut că în multe locuri se poate. Îi atrag pe medici ba cu o casă, ba cum un apartament, pe care îl pune la dispoziţie primăria, ba cu un teren etc. Deci, este o chestiune de interes comunitar, la care toată lumea ar trebui să pună umărul. Evident şi Ministerul va suplini sprijininul de care aveţi nevoie. În principiu, pot să vă spun că Spitalul începe să arate cum ar trebui să fie o unitate medicală în 2014, E adevărat că mai sunt câteva lucruri de făcut, partea de echipamente, aşa cum am zis. Dar m-a bucurat faptul că am găsit medicamente, pacienţii nu mi s-au plâns. Vreau să remarc acest fapt întrucât sunt foarte multe spitale, mulţi manageri, care nu reuşesc să drămuiască foarte bine lucrurile acestea şi aţi văzut că lipsurile generează tot felul de situaţii mai puţin plăcute şi de multe ori chiar tragice. Sper să continuaţi tot aşa”, a mai precizat Nicolae Bănicioiu.
Totodată, Bănicioiu a apreciat eforturile autorităţilor locale de modernizare a celei mari unităţi spitaliceşti, subliniind faptul că acestea n-ar fi fost posibile fără implicarea Consiliului Judeţean Sălaj. „Vom finaliza în cel mai scurt timp toate documentele necesare pentru proiectele majore ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, respectiv: acreditatea spitalului, extinderea, reabilitarea şi dotarea cu ambulatoriului de specialitate, dotarea cu aparatură medicală, program de formare profesională pentru toate categoriile de personal, centru de sănătate mintală pentru copii, modernizarea şi dotarea blocului operator, reabilitarea secţiilor exterioare ale spitalului, în scopul de asigura cele mi bune servicii medicale locuitorilor judeţului. Vom utiliza toate oportunităţile de finanţare: bani europeni, fonduri guvernamentale, fonduri ale Consiliului Judeţean, parteneriate cu mediul privat”, a precizat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc
„Sper ca Centrul NoRo să devină un model”
Următoarea oprire a oficialul a fost la Centrul pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo din Zalău. La încheierea vizitei, acesta a declarat că strategia naţională de sănătate, care include un capitol special pentru bolile rare, va fi aprobată de Guvern în această săptămână.”Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.red.) intră în şedinţa de Guvern şi strategia de sănătate, care are un capitol special pentru bolile rare. Este un element de noutate, dar în momentul de faţă atingem, practic, normalitatea. Acest lucru înseamnă că va fi aprobat şi, sper eu, cât mai repede publicat. Pentru prima dată, avem o strategie în domeniul sănătăţii coerentă”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.
În opinia ministrului, bolile rare sunt o prioritate, o parte din medicaţia necesară fiind inclusă de la 1 iunie în lista medicamentelor compensate. „Trebuie să fie o prioritate bolile rare, aşa cum susţin şi ONG-urile care gestionează şi lucrează cu pacienţii din această sfera. Sper ca în scurt timp să îmbunătăţim lucrurile astfel încât să ajungem la nivel european. Totodată, sper şi ca Centrul NoRo din Zalău să devină un model pentru astfel de centre, care ar trebui realizate inclusiv cu fonduri europene, la Bucureşti sau la Timişoara”, a subliniat acesta.
În ceea ce priveşte lista medicamentelor compensate, oficialul a subliniat faptul că e momentul ca România să treacă şi la tratamente inovatoare. „România trebuie să treacă şi la tratamente inovatoare, de pildă pentru hepatita C. Nu va fi o delimitare, ci o înlocuire a unor tratamente care sunt deja depăşite. Probabil că unele vor trece într-o treaptă inferioară de compensare. Important este să acoperim bolile care au nevoie de compensare”, a mai spus Nicolae Bănicioiu.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai declarat că se gândeşte şi la o variantă pentru bugetarea testelor genetice. „Mă gândesc şi la acest aspect, însă, important este să găsesc resursa financiară. Pentru medicamente am găsit banii. Cred că dacă lucrăm împreună şi cu mare atenţie vom reuşi acest lucru”, a opinat oficialul.

Leave a Comment