Independență și adaptabilitate socio-emoțională pentru copiii cu dizabilități prin proiectul “Călătoria copiilor în universul emoțiilor”

Asociația Prader Willi din România derulează, în perioada 3 decembrie 2018 – 31 august 2019, proiectul „Călătoria copiilor în universul emoțiilor”- sprijinit de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin programul MOL pentru sănătatea copiilor, Ediția a X-a, cu suma de 25.000 lei.

Beneficiarii proiectului sunt 50 de copii cu dizabilități produse de boli rare, familiile acestora (părinți, bunici,  frați/surori) voluntari și echipa de proiect.

Scopul proiectului este de a crește gradul de independență și adaptabilitate socio-emoțională la copiii cu dizabilități  produse de boli rare și tulburări din spectrul autist.

“Familia afectată de o boală rară are parte de numeroase provocări în viața de zi cu zi. Toate aceste provocări generează foarte multe trăiri emoționale intense (tristețe, indignare, furie, teamă, frustrare).

Venim în ajutorul beneficiarilor cu activitățile de terapie emoțională pe care le propunem în acest proiect”, se arată într-un comunicat remis de Asociația Prader Willi, activități pe care le vom expune mai jos.

 

Club de educație și dezvoltare emoțională

În cadrul clubului de educație și dezvoltare emoțională copiii pe toată durata proiectului, la activități de art-terapie vizual plastică (pictură, colaj, desen, modelaj), activități de meloterapie (terapie prin dans și mișcare), activități de educație prin joc, activități senzorio-motorii.

 

Ghidează-mi pașii pe harta emoțiilor!

În cadrul terapiilor individualizate echipa de proiect implicată vor ghida pașii copiilor în ceea ce privește identificarea, înțelegerea și denumirea emoțiilor.

 

Alături de tine amice!

Vor fi educați și formați 10 voluntari care să interacționeze cu copiii pe parcursul activităților de grup și terapiilor individualizate pentru a-i învăța cum să se joace și cum să interacționeze adecvat cu persoanele din jurul lor.

 

Club de socializare pentru aparținători

Vor fi organizate întâlniri pentru a împărtăși gânduri și emoții, pentru a oferi sprijin, pentru a informa și consilia părinții,  frați/surori ai beneficiarilor.

 

Descoperă-mi zâmbetul

Oportunitățile copiilor de a participa la activitățile de socializare sunt îngrădite și adesea familia întâmpină numeroase bariere precum: teama de a nu fi stigmatizați de societate, comunitatea de oameni pe care o întâlnesc, dilema a ceea ce înseamnă integrarea, unde ar putea să participe la activități de socializare. Se dorește încurajarea comunității ca să descopere zâmbetul copiilor cu dizabilități. Vor fi organizate activități de socializare pentru a provoca aceste bariere și pentru a descoperi bucuria de a forma coeziunea grupului – părinți, copii, voluntari, specialiști și oamenii din comunitate.

 

Cinema senzorial

Este o activitate care constă în proiecții de film adaptate nevoilor și sensibilităților copiilor cu dizabilități. Este o oportunitate prin care familiile se pot cunoaște mai bine, într-un mediu care presupune relaxare și detașare de provocările zilnice, în care arta și cultura înlocuiesc prejudecățile, marginalizarea și eticheta socială.

Leave a Comment