Focar de trichineloză în Sălaj

Alertă maximă în zona Lapiş din judeţul Sălaj, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Nuşfalău, după ce în cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au identificat primul caz de trichineloză din acest an. Cazul a fost indetificat la un porc mistreţ.

Potrivit unor informaţii furnizate de Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, primul caz de Trichineloză din 2014 a fost diagnosticat în cursul acestei săptămâni la o carcasa de mistreţ împuscat pe fondul de vânătoare din zona Lapiş şi din fericire carcasa a fost depozitată, întreagă, până la obţinerea rezultatului examenului trichineloscopic fără a ajunge pe masa consumatorilor. Medicii din cadrul instituţiei precizate au dispus distrugerea cărnii de vânat şi pe această cale recomandă tuturor proprietarilor de porcine crescute în exploataţii nonprofesionale să solicite medicilor veterinari, care au concesionat activităţile sanitar veterinare, efectuea examenului trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum familial.

În cursul anului trecut, în judeţul Sălaj, medicii DSVSA Sălaj, în urma examenului trichineloscopic, au depistat patru cazuri de trichineloză. Dintre acestea, trei au fost înregistrate în Zalău, Mirşid şi Stîrciu, fiind vorba despre porci achiziţionaţi pentru consum familial, în timp ce un alt caz a fost identificat la un porc mistreţ împuşcat tot pe fondul de vânătoare din zona Lapiş. Anul acesta, medicii veterinari au examinat trichineloscopic 318 porci mistreţi şi 126 de porci sacrificaţi de sălăjeni pentru consum propriu.

Riscurile cărnii neexaminate

Consumatorii de carne neexaminată se expun riscului de ingera, odată cu carnea respectivă, un vierme nematod, Trichinella spiralis, conţinut în carnea de porc, în principal, dar şi în cea de cal, nutrie sau vânat, respectiv mistreţ şi urs, sub formă la larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Principalele simptome sunt: tulburări digestive – dureri abdominale, diaree, greţuri şi vărsături, care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite de la om la om. În situaţia în care au consumat carne, toţi cetăţenii care prezintă astfel de simptome sunt sfătuiţi să se prezinte de urgenţă la medic.

Leave a Comment