COMISIA EUROPEANĂ: Toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în acelaşi timp, în funcţie de dimensiunea populaţiei

Toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în acelaşi timp, în funcţie de dimensiunea populaţiei, anunţă Comisia Europeană printr-un comunicat.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Un vaccin sigur şi eficace reprezintă cea mai bună şansă pentru a învinge coronavirusul şi pentru a ne întoarce la viaţa noastră normală. Ne-am străduit din răsputeri pentru a încheia acorduri cu companiile farmaceutice pentru a asigura accesul la viitoarele doze de vaccin. De acum înainte, trebuie să ne asigurăm că, odată ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregătiţi să-l desfăşurăm. Cu ajutorul strategiei noastre de vaccinare, sprijinim statele membre ale UE să-şi pregătească campaniile de vaccinare: care sunt persoanele care trebuie vaccinate, cum să se realizeze o distribuţie echitabilă şi cum să se asigure protecţia celor mai vulnerabile persoane. Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, acum este momentul să ne pregătim.”

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a declarat: „În timp ce evoluţia pandemiei revine la nivelurile din martie, nu putem spune acelaşi lucru despre starea noastră de pregătire. Astăzi adoptăm o etapă importantă în răspunsul actual al UE la pandemia provocată de COVID-19; scopul este de a garanta vaccinuri împotriva COVID-19 sigure, la preţuri abordabile şi accesibile pentru toţi cetăţenii UE, de îndată ce acestea devin disponibile. Numai acţionând împreună vom evita cacofonia şi vom fi mai eficienţi decât în trecut.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Observ cu mare îngrijorare creşterea din ce în ce mai rapidă a ratelor de infectare în toată Uniunea Europeană. Nu mai este timp de pierdut – prioritatea primordială a tuturor trebuie să fie evitarea cu orice preţ a consecinţelor devastatoare ale unor măsuri generalizate de limitare a mişcării persoanelor. Toţi trebuie să ne pregătim pentru următoarele etape. Vaccinul nu va fi o soluţie-miracol, dar va juca un rol central în limitarea pandemiei şi în salvarea de vieţi omeneşti. În momentul în care va fi descoperit un vaccin sigur şi eficace, trebuie să fim pregătiţi să-l introducem cât mai rapid posibil, inclusiv prin câştigarea încrederii cetăţenilor în siguranţa şi eficacitatea sa. Nu vaccinurile vor salva vieţi omeneşti, ci vaccinările.”

În conformitate cu strategia UE privind vaccinurile din 17 iunie, Comisia Europeană şi statele membre garantează producţia de vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul unor angajamente prealabile de achiziţii cu producători de vaccinuri din Europa. Toate vaccinurile trebuie să fie autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente în conformitate cu standardele obişnuite în materie de siguranţă şi eficacitate. Statele membre trebuie să înceapă de pe acum pregătirea unei strategii comune de vaccinare pentru desfăşurarea vaccinurilor.

Statele membre trebuie să asigure, printre altele:

– capacitatea serviciilor de vaccinare de a livra vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv personal calificat şi echipamente medicale şi de protecţie;

– un acces uşor şi la preţuri abordabile la vaccinuri pentru populaţiile-ţintă;

– desfăşurarea de vaccinuri cu caracteristici şi cu nevoi de depozitare şi de transport diferite, în special în ceea ce priveşte lanţul frigorific, precum şi capacităţile de transporturi răcite şi de depozitare la rece;

– comunicarea clară a beneficiilor, a riscurilor şi a importanţei vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru a câştiga încrederea publicului.

Toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în acelaşi timp, în funcţie de dimensiunea populaţiei. Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfăşurare şi înainte ca producţia să poată fi intensificată. Prin urmare, comunicarea oferă exemple de grupuri prioritare neclasificate care trebuie avute în vedere de către ţări atunci când vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile, inclusiv:

– lucrătorii din unităţile de asistenţă medicală şi din unităţile de îngrijire pe termen lung;

– persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;

– persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate;

– lucrătorii care asigură servicii esenţiale;

– persoanele care nu pot practica distanţarea socială;

– grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

În aşteptarea vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19, şi în paralel cu continuarea altor servicii şi programe esenţiale de asistenţă medicală şi de sănătate publică, UE trebuie să asigure în continuare atenuarea transmiterii virusului. Aceasta poate fi realizată prin protejarea grupurilor vulnerabile şi prin respectarea de către cetăţeni a măsurilor de sănătate publică. Până atunci, şi foarte probabil şi în etapele iniţiale de lansare a vaccinării, măsurile nefarmaceutice, cum ar fi distanţarea socială, închiderea locurilor publice şi adaptarea mediului de muncă[1] vor continua să reprezinte principalele instrumente de sănătate publică pentru controlul şi gestionarea focarelor de COVID-19.

Sursa: www.bursa.ro

Leave a Comment