Cazare gratuită pentru părinții și copiii greu încercați, care ajung în Cluj la analize și tratament

Familiile cu o situație materială precară, care îndeplinesc anumite condiții și care nu au domiciliul pe raza județului Cluj, se pot caza gratuit într-un centru special amenajat, atunci când ajung în Cluj pentru evaluare sau internare a copilului bolnav. Proiectul oferă îndeosebi părinților copiilor bolnavi cronic, care au venituri mici și locuiesc în afara Clujului, o locuință temporară pe perioada spitalizării sau a tratamentelor acestora care nu presupun spitalizare. De asemenea, ei beneficiază gratuit de consiliere psihologică și activități terapeutice. Asociaţia Life Education for All oferă, prin proiectul „Acasă” cazare gratuită pentru părinţii cu venituri modeste care vin la Cluj-Napoca pentru internare sau evaluare cu copiii lor bolnavi cronic. Locuinţa va putea găzdui în acelaşi timp până la şase persoane. Acestea vor avea acces gratuit, zilnic, într-un interval de două ore, cu programare prealabilă, la spaţiile şi aparatura necesare pentru a spăla haine sau pentru a găti. Oferta va putea fi accesibilă, în limita locurilor disponibile şi pentru un preţ modic, şi părinţilor care au venituri mai mari sau aparţinătorilor bolnavilor cronic adulţi care sunt internaţi în Cluj. “Anual, în spitalele clujene sunt internaţi peste 100.000 de copii. Aproape 40 la sută dintre cazurile internate în cele șase clinici de pediatrie din Cluj sunt copii bolnavi cronic sau aflaţi în recuperare, care stau în spital între o săptămână şi șase luni de zile. Bolile sunt diverse: neoplasme, neurofibromatoză, afecţiuni neuro-psihice, diferite operații de transplant, insuficienţă renală, cardiacă sau respiratorie, malformaţii congenitale etc.

Circa 25 la sută dintre ei sunt copii care locuiesc în afara municipiului Cluj-Napoca. Mulţi dintre ei fac parte din familii foarte sărace sau aflate la limita sărăciei”, se arată pe pagina Asociației Life Educațion for All. Toţi aceşti copii trebuie să vină la controale, analize sau tratamente săptămânal sau cel puţin lunar, în condiţiile în care niciun spital din oraş cu saloane de copii nu are condiţii de spitalizare şi pentru părinţii acestora, deşi prevăd obligativitatea internării copilului doar însoţit de un adult. “Părinţii sunt nevoiţi să doarmă în acelaşi pat cu copiii lor, nu au unde să spele şi să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei şi nici unde să facă un ceai copilului lor. Există, însă, o serie de condiții ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cazare gratuită. Totodată, există un punctaj  ce poate fi calculate în funcție de situația medicală a fiecărui copil, iar punctajul minim trebuie să fie de 70. Copil bolnav cronic care vine pentru analize = 70 puncte; copil bolnav care necesită internare mai mult de o săptămână = 50 de puncte; adult bolnav cronic care vine pentru analize = 50 de puncte; adult bolnav cronic care necesită internare mai mult de o săptamână = 30 puncte; venitul/familie e mai mic de 3.000 de lei/lună = 50 de puncte; venitul/familie e mai mare de 3000 de lei/lună =  0 (zero) puncte (vor plăti 25 de lei/noapte și vor putea sta cel mult cinci nopți consecutiv).

Nu sunt eligibili pentru cazare solicitanții care au domiciliul în județul Cluj și nici persoane care suferă de boli transmisibile. În cazul în care pe aceeași perioadă de timp există mai multe solicitări decât locuri disponibile, întotdeauna vor avea prioritate aparținătorii copiilor și solicitanții cu cel mai mare punctaj. Pentru a beneficia de cazare, solicițantii vor prezenta adeverințe de venit precum și acte medicale care dovedesc boala si numarul zilelor de spitalizare in Cluj Napoca, o copie dupa actul de identitate, o copie dupa trimiterea pentru internare in spitalul din Cluj. Dacă venitul/familie e mai mare de 3.000 de lei/luna, beneficiarii vor plati 25 de lei/noapte si vor putea sta cel mult cinci nopti, consecutiv.

Beneficiarii serviciilor oferite prin proiectul ACASA sunt obligati sa respecte regulamentul de ordine interioara al casei. Accesul la serviciile de cazare se face doar cu programare prealabila in aplicatia de rezervare sau telefonic. Beneficiarii sunt rugati sa aduca cu ei lenjerie de pat, prosop și produsele de igienă pe care le folosesc. Beneficiarii care nu doresc cazare dar doresc acces pentru a spăla haine sau pentru a găti, vor avea acces zilnic între orele 14-16,  dar cu programare prealabilă.

Asociația Life Education for All își rezervă dreptul de a refuza accesul la serviciile de cazare, gătit, spălat haine oferite prin proiectul ACASĂ solicitanților care au încălcat regulamentul de ordine interioară. Asociația poate fi contactată la adresele office@lifeeducationforallorg sau telefon 0727.648.946. Nu uitați faptul că puteți dona oricând orice sumă pentru ca acest proiect, unul dintre extrem de puținele proiecte care ajută copiii și părinții greu încercați de soartă, să poată merge înainte pe calea vindecării. Donațiile se pot face pe pagina oficială a Asociației,  https://www.lifeeducationforall.org/ la sectiunea “donează”.

Leave a Comment