Boala sărăciei loveşte fără milă în sălăjeni

“Găşeşte tuberculoza. Tratează tuberculoza. Lucrăm împreună pentru a elimina tuberculoza” – este sloganul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, din 24 martie.

Tuberculoza rămâne o afecţiune cumplită care face, anual, noi victime în România şi, implicit, şi în Sălaj. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj arată că în cursul anului 2015, în judeţ au fost înregistrate 96 cazuri noi, printre care şi un copil. Cazurile sunt întâlnite mai ales în mediul rural, unde condiţiile de trai sunt vitrege, iar igiena este precară. Astfel, susţin oficialii DSP Sălaj, din totalul persoanelor care au fost diagnosticaţi cu această afecţiune a sistemului respirator, 61 provin din mediul rural, iar 35, din urban.
Anual, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei are loc în 24 martie, când dr. Robert Koch a anunţat, în 1882, descoperirea agentului patogen al maladiei infecţioase. Obiectivul principal îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la epidemia de tuberculoză, precum şi eradicarea completă a acestei boli. Spre deosebire de alţi microbi, bacilul Koch este foarte rezistent în mediul extern, păstrându-şi proprietăţile în sol, zăpadă, gheaţă şi fiind rezistent la efectele alcoolului, acidului şi substanţelor alcaline. Sloganul ales de Organizația Mondială a Sănătății pentru acest an este “Găşeşte tuberculoza. Tratează tuberculoza. Lucrăm împreună pentru a elimina tuberculoza”.
În ciuda progresului notabil în ultimul deceniu, tuberculoza, numită şi „boala sărăciei”, este încă o problemă de sănătate publică în majoritatea țărilor în regiunea europeană a OMS. Ţările din afara Uniunii Europene și Spațiului Economic European prezintă încă rate ridicate ale bolii cât și ale rezistenței la antibiotice, în timp ce țările Uniunii au un număr semnificativ de cazuri de TB în rândul grupurilor vulnerabile ale populației, cum ar fi imigranţi şi prizonieri.
Aproape 12.500 de români au fost diagnosticaţi cu tuberculoză în 2014 şi 1.125 au decedat din cauza acestei boli. Raportat la localizarea tuberculozei, aparatul respirator a reprezentat 92 la sută din bolnavii de TBC nou înregistraţi în timpul anului şi 96,6 la sută din cei readmişi. Tuberculoza extrapulmonară are o rată de 8 la sută din bolnavii noi înregistraţi şi 3,4 la sută din bolnavii readmişi.

Un pacient netratat îmbolnăveşte până la 15 persoane
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de bacilul Koch, transmisă pe cale aeriană, mai rar digestivă și care poate afecta toate organele corpului, dar în primul rând plămânul. Factorii de risc pentru îmbolnăvire sunt fumatul, alcoolismul cronic, subnutriția, SIDA, diabetul zaharat, cancerul, silicoza, tratamentele cu prednison, toate acestea ducând la scăderea rezistenței organismului și implicit la declanșarea bolii. Ea se manifestă prin tuse care durează mai mult de trei săptamâni, oboseală accentuată, paloare, lipsa poftei de mâncare asociată cu scăderea în greutate, febră, transpirații în special nocturne, expectorație cu sange. Oricare din simptomele de mai sus trebuie sa determine pacientul să se prezinte la medic.
Principala sursă de transmitere a tuberculozei o constituie omul bolnav cu TBC, care elimină bacilii tuberculoși cel mai frecvent prin tuse, expectorație, strănut, vorbit, cântat, dar și de la animalul bolnav prin consumarea laptelui neprelucrat termic. O persoană cu tuberculoză care tușește poate transmite boala altor 10-15 persoane cu care vine în contact. Daca este tratată corect, în circa patru săptamâni de la începerea tratamentului se consideră ca boala nu mai este contagioasă.
Tuberculoza poate fi prevenită prin vaccinarea BCG a nou-născuților din maternități, prin adoptarea unui regim de viață sănătos care să includă o alimentație bogată în fructe, legume, carne, lactate, evitarea fumatului, consumului excesiv de alcool, plimbări în aer liber, aerisirea încăperilor, evitarea aglomerațiilor, odihna, respectarea normelor de igienă personală și colectivă

One Thought to “Boala sărăciei loveşte fără milă în sălăjeni”

  1. nae ledra

    Vai de biet roman saracu”…

Leave a Comment