Alţi opt sălăjeni intoxicaţi cu ciuperci au ajuns la spital

Alte opt persoane, cu vârste cuprinse între 35 şi 68 de ani, au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în urma consumului de ciuperci otrăvitoare. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii unităţii medicale, niciunul dintre pacienţi nu a necesitat spitalizarea.

Medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl presupune consumul ciupercilor, atunci când sunt culese sau sunt cumpărate de la persoane neavizate. Intoxicaţiile după consumul de ciuperci apar în două situaţii : este vorba de o intoxicaţie rapidă care produce efecte într-un interval foarte scurt, de 15- 20 de minute de la ingestia ciupercilor şi o intoxicaţie tardivă, la care simptomele apar cam între şase şi 24 de ore, după consum. Cele mai frecvente fenomene sunt cele digestive, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree. Ulterior, pot apărea şi alte simptome legate de afectarea ficatului, rinichilor, aparatului cardio vascular. Riscurile pot fi extrem de importante, unele cazuri finalizându-se chiar cu decesul persoanei afectate.
Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Specialiştii recomandă consumul exclusiv al ciupercilor de cultură, avertizând că toxicitatea acestora depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a persoanei.

Mai puţine internări în weekend
De asemenea, în perioada menţionată, în total, peste 300 de persoane au trecut pragul Unităţii de Primiri Urgenţe pentru a solicita asistenţă medicală. Din totalul pacienţilor trataţi, doar 78 dintre aceştia, mai puţini cu 16 faţă de săptămâna precedentă, au necesitat tratament în regim de spitalizare.
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, în perioada 24-26 octombrie, au fost tratate 331 de persoane, iar din totalul acestora, cele mai multe, respectiv 68, au fost dignosticate cu plăgi, fracturi, traumatisme şi entorse, în timp ce alţi 23 de pacienţi au fost depistaţi cu afecţiuni ale sistemului digestiv. Cu probleme cauzate de hipertensiune arterială au ajuns, în perioada menţionată, la UPU şase sălăjeni, în timp ce alţi doi pacienţi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost muşcaţi de câini sau pisici. De asemenea, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, au mai fost aduse la spital patru persoane cu răni rezultate în urma unor agresiuni sau accidente rutier

Leave a Comment