24 martie – Ziua Mondială de luptă împotriva TBC

În fiecare an, ziua de 24 martie este dedicată, la nivel mondial, pentru a marca lupta împotriva tuberculozei. Sloganul ales de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru acest an este „Atinge ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza” şi este o bună ocazie de a informa şi conştientiza populaţia asupra modului de răspândire a bolii şi a metodelor de diagnostic şi tratament. Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cauza decesului a milioane de oameni în fiecare an.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an nouă milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, un număr de 1,3 milioane decedează din cauza acestei îmbolnăviri, iar trei milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare. Peste 95 la sută din cazuri au apãrut în ţările cu venituri mici şi medii.
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă produsă de bacilul Koch, transmisă pe cale aeriană, mai rar digestivă şi care poate afecta toate organele corpului, dar în primul rând plămânul.
Factorii de risc pentru îmbolnăvire sunt fumatul, alcoolismul cronic, subnutriţia, SIDA, diabetul zaharat, cancerul, silicoza, tratamentele cu prednison, toate acestea ducând la scăderea rezistenţei organismului şi, implicit, la declanşarea bolii. Principala sursă de transmitere a tuberculozei o constituie omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care elimină bacilii tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse, expectoraţie, strănut, vorbit, cântat, dar şi de la animalul bolnav, prin consumarea laptelui neprelucrat termic. O persoană cu tuberculoză care tuşește poate transmite boala altor 10-15 persoane cu care vine în contact. Tratată corect, după trei-patru săptamâni boala nu mai este contagioasă.
Tuberculoza se manifestă prin tuse care persistă mai mult de trei săptamâni, oboseală accentuată, paloare, lipsa poftei de mâncare asociată cu scăderea în greutate, febră, transpiraţii, în special nocturne, expectoraţie cu sange. Oricare din simptomele de mai sus trebuie să determine pacientul să se prezinte la medic.
În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj au fost înregistraţi, în 2013, 133 de bolnavi tuberculoşi, o treime dintre aceştia provenind din mediul rural. Potrivit sursei citate, 122 sunt bolnavi noi, diferenţa fiind dată de recidive. Nouă dintre pacienţi sunt copii cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani.

Leave a Comment