Drumuri şi cămine culturale reabilitate cu bani europeni pe Valea Barcăului

O investiţie de aproape 5 milioane de euro a fost finalizată recent, în comunele Plopiş Valcău de Jos şi Boghis, cadrul unui proiect derulat prin FEADR – Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”.

Pe parcursul implementării proiectului, reprezentaţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Barcăului – care a solicitat finanţarea – s-au lovit de o serie de probleme. Una dintre acestea a usturat la buzunare autorităţile locale din cele trei comune beneficiare ale proiectului, ca urmare a nerespectării termenului de implementare. „Din cauza birocraţiei, nu am reuşit să ne încadrăm în termenul impus. Astfel, o dată în 2011 şi încă o dată în 2012, am fost nevoiţi să plătim penalizări de întârziere ori riscam să pierdem finanţarea”, ne-a declarat Marina Ida Magdolna, preşedintele ADI Valea Barcăului şi primar al comunei Boghiş. În total, peste 220.000 de lei, pentru plata a aproape jumătate din sumă, cele trei autorităţi locale primind mână de ajutor de la Consiliul Judeţean Sălaj. Diferenţa a fost suportată din bugetele proprii ale comunelor, în funcţie de procentul de participare al fiecăreia în aceste lucrări. Cei mai mulţi bani i-a avut de achitat comuna Plopiş, care beneficiază de 84 la sută din valoarea de finanţare a proiectului.

Contractul a fost semnat în 2008 şi aveam la dispoziţie 36 de luni pentru a derula proiectul. Nu am reuşit să respectăm termenul, în condiţiile în care 20 de luni ne-a luat să finalizăm procedura de achiziţii publice şi de semnare a contractelor, faţă de 12 cât ar fi fost normal. Ne-am lovit de probleme la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) 6 Nord-Vest Satu Mare, de unde obţineam foarte greu avizele necesare”, a precizat oficialul ADI Valea Barcăului. Acesta nu este singurul edil care se plânge dificultăţile întâmpinate la Centrul de la Satu Mare. Zilele trecute, Ioan Roşan, primarul din Valcău de Jos, semnala faptul că nu poate implementa un proiect de 200.000 de euro din cauza birocraţiei şi a lipsei de personal la instituţia din judeţul vecin.

Prin proiectul derulat de către ADI Valea Barcăului au fost reabilitaţi 22 kilometri de drum comunal (1,6 km în Boghiş, iar diferenţa, în Plopiş), au fost amenajate cinci poduri noi în Plopiş şi au fost reabilitate şi modernizate patru cămine culturale (în Bozieş, Preoteasa, Plopiş şi Făgetu). Cea mai mare parte a lucrărilor au vizat comuna Plopiş, dat fiind faptul că aici investiţiile au bătut pasul pe loc în ultimii ani. „Până în 2008, în Plopiş nu a fost instrumentat niciun proiect”, a explicat Marina Ida Magdolna.

ADI Valea Barcăului cuprinde 11 comune (Sâg, Valcău de Jos, Boghiş, Nuşfalău, Ip, Marca, Plopiş, Halmăşd, Camăr, Carstelec şi Maerişte), cu 43 de sate.

One Thought to “Drumuri şi cămine culturale reabilitate cu bani europeni pe Valea Barcăului”

  1. Anonim

    Pe la Sig nimic?

Leave a Comment