O nouă taxă va fi introdusă în spitale

Ministerul Sănătăţii pregăteşte o nouă taxă pentru pacienţi. Potrivit unui proiect pilot întocmit de specialiştii din Sănătate, începând cu 1 septembrie, pacienţii din spitalele de stat vor fi taxaţi ca la privat. Astfel, dacă pacientul alege să se trateze la un anumit medic va fi nevoit să achite o taxă de până la 1.500 de lei. Taxa ar urma să fie stabilită de fiecare spital în parte, iar valoarea acesteia va fi cel mult 1.500 de lei pentru fiecare pacient internat. O consultaţie în ambulatoriu va costa cel mult 150 de lei.

Conform proiectului, 70 la sută din valoarea taxei va fi acordată medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la sută către personalul auxiliar, iar 10 la sută îi vor reveni unităţii sanitare. Soluţia ministerului vine în contextul în care oficialii din Sănătate caută variante pentru majorarea salariilor personalului medical.
Potrivit proiectului pilot medicii vor fi plătiţi astfel: parte fixă (salariu de bază), parte variabilă (pregătire profesională, calitatea muncii, cantitatea muncii, fidelizarea muncii), sporuri pentru condiţii de muncă, venituri din gărzi, venituri din taxa plătită de pacienţi.
Doar în urmă cu aproape două luni a fost introdusă controversata coplată. Managerul celei mai mari unităţii spitaliceşti din Sălaj, Laurenţiu Barna, preciza că din 1 aprilie de când a fost introdusă această taxă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a încasat aproximativ 2.500 de lei. Din totalul celor circa 6.000 de pacienţi externaţi, puţin peste opt la sută dintre aceştia au achitat cei cinci lei, reprezentând contravaloarea coplăţii stabilită în Spitalul Judeţean.

 

Alte articole

4 Thoughts to “O nouă taxă va fi introdusă în spitale”

 1. Anonim

  CATA NEMERNICIE SI HOTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
  pai cum se poate ca sa te oblige sa cotizezui in cazul meu 150 lei lunar si cand mi se va intampla sa am nevoie sa ma oblige iar sa platesc consultatia ca la cabinetul privat ?
  pai ce constitutie respecta astia daca ma obliga iar cand sa beneficiez I-mi pun alte taxe obligatorii…cum am eu dreptul la sanatate garantat daca nu pot sa fiu consultat de doctoral in care am eu incredere ?
  ca despre infratirea intre colegiul medicilor si malpraxis stie toata lumea ca e o evidenta si atunci cum sa ma las eu operat de oricine ,aici nu mai vorbim despre dreptul la sanatate ci despre hotie prin care asiguratul nu beneficiaza de ce a platit–pai daca platesc mai mult sa fiu mai tare batjocorit!?

 2. Anonim

  chiar asa cat ii mai lasam sa ne fure astia?

 3. Anonim

  si eu cotizez de 25 de ani si cand va trebui sa ajung la spital ce o fie -doamne freest ce am ajuns

 4. Anonim

  noi am votat usl mucles daca suntem o natie prost votam ca niste fraieri acuma curge mierea stati fratilor asta numai inceputul trebiue sa deschidem pompe funebre o sa dea de lucru

Leave a Comment