Crescătorii de animale sunt obligaţi să întreţină păşunile

Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj, a atras atenţia tuturor arendaşilor şi proprietarilor de terenuri, păşuni şi fâneţe, respectiv unităţilor administrativ teritoriale din judeţ despre obligativitatea amenajamentelor pastorale. Este vorba despre obligaţia de întreţinere a acestor tipuri de terenuri, denumită în termeni de specialitate „amenajament pastoral” – un îndrumar de lucru adaptat condiţiilor locale pentru valorificarea economică şi durabilă a pajiştilor, astfel încât să permită menţinerea biodiversităţii, creşterea productivităţii şi a capacităţii de regenerare a plantelor. „Este obligatorie întocmirea acestor amenajamente conform Ordonanţei de guvern 34 din 2013 care prevede organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanent. Din păcate, din ’90 până în prezent, pe păşuni nu s-a efectuat nicio lucrare. Dacă amintim de potenţialul de păşuni din România, avem în jur de 4,9 milioane de hectare de păşuni, iar la nivelul judeţului Sălaj avem 71.000 de hectare de păşuni şi 30.000 de hectare de fâneţe. Aceste păşuni sunt un dar Dumnezeiesc pentru toţi deţinătorii de animale”, a precizat directorul DAJ Sălaj.
Potrivit acestuia îngrijirea păşunilor şi a pajiştilor se poate realiza prin amenajamentul pastoral care prevede un minim de lucrări care trebuie executate. „Cei mai în vârstă realizau astfel de lucrări înainte de ’89. La vremea respectivă proprietarii de animale aveau stabilită o anumită cantitate de gunoi de grajd pe care trebuiau să o ducă pe păşune. Li se stabileau o anumită suprafaţă pe care trebuiau să o cureţe. Există o lege veche, din anul 1937 legată de păşuni, care prevede obligativitatea proprietarilor de animale să execute lucrări pe păşuni şi în caz contrar se aplicau sancţiuni. Acum, dacă îl întrebăm pe un proprietar dacă a făcut lucrări în această iarnă de curăţare, de însămânţare, de fertilizare? Nu s-au făcut aceste lucrări. Un animal stă pe păşune aproape 180 de zile. Dacă păşunile noastre arată cum arată, este o cauză a faptului că sunt păşunate non-stop”, a menţionat Duca.
Pentru astfel de lucrări de întreţinere, proprietarii sau arendaşii pot beneficia de subvenţii.

One Thought to “Crescătorii de animale sunt obligaţi să întreţină păşunile”

  1. Anonim

    pai nu e normal? daca se folosesc de ele cel putin sa le intretina, desi ar trebui sa le creasca valoare nu doar sa le intretina ! pe un ha de pasuna intretinuta, adica curatate de spini , iei bani de la APIA mai mult decat pe un nha de grau sau malai.

Leave a Comment