Animalele sălăjenilor – vaccinate împotriva antraxului

Medicii veterinari sălăjeni derulează, în această perioadă, campania de vaccinare anticărbunoasa (împotriva antraxului) a bovinelor, a ovinelor, a caprinelor, a asinilor şi a cabalinelor pe care populaţia le are în gospodării. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Sălaj, Mircea Martin, estimează că în total vor fi imunizate câteva zeci de mii de animale. “Vaccinarea profilactică anticarbunoasă este obligatorie, imunizând animalele împotriva antraxului. Campania de vaccinare a speciilor receptive se face o dată pe an, primăvara, înainte de ieşirea la păşune a animalelor, cu completări lunare”, a declarat Mircea Martin.
Tot în primăvară, este recomandată deparazitarea mediului în care trăiesc animalele, a spus sursa citată.
Antraxul se încadrează în categoria zoonoze – boli comune omului şi animalelor, agentul etiologic fiind Bacillus anthracis, care îşi are habitatul în sol. Modul de transmitere a bolii este prin contactul direct al omului cu animalele bolnave, cu produsele provenite de la acestea sau ca urmare a unei infecţii de origine telurică. Boala poate evolua septicemic, existând mai multe forme care depind de calea de pătrundere în organism. Bacilul este sensibil la antibiotice, dar depistată în fază incipientă, boala poate fi stopată prin tratament cu antibiotice şi prin serulizare. De asemenea, vaccinarea anticărbunoasă practicată la animale are rezultate bune.
Antraxul este o boală declarabilă şi carantinabilă. Vaccinarea contra antraxului este obligatorie conform “Programului de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului”.

Leave a Comment