Sălăjenii vor fi mai eficienţi în 2013 decât la începutul crizei

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor va creşte în acest an cu aproape 11 procente faţă de situaţia înregistrată acum cinci ani, o arată o analiză a site-ului econtext.ro. Potrivit sursei citate, dacă în 2008, fiecare sălăjean a produs bunuri şi servicii în valoare de 4.948 de euro, în acest an el va fi mai eficient şi va produce de 5.564 de euro. Cu un salt de 10,8 procente, Sălajul se situează la mijlocul clasamentului naţional întocmit în baza evoluţiei PIB-ului pe cap de locuitor de la începutul crizei până în prezent, condus de judeţul Argeş, cu o creştere de 25,1 la sută.
Din cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti, 39 depăşesc în acest an nivelul din 2008, situaţie ce poate fi interpretată ca un semn că judeţele în cauză au reuşit să depăşească criza. În schimb, Bucureşti, Galaţi şi Călăraşi vor fi pe minus, mai reiese din analiza amintită. În cele trei zone, PIB-ul pe cap de locuitor preconizat pentru 2013 se va situa sub cel de acum cinci ani.
Ultimul raport al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) indică, de altfel, că în judeţul Sălaj PIB-ul pe cap de locuitor va continua să crească până în 2015. Anul viitor, CNP estimează că acest indicator va atinge 5.878 de euro, pentru ca în 2015 să fie de 6.258 de euro.

Alte articole

Leave a Comment