Peste o treime din testele Papanicolau efectuate în Sălaj sunt pozitive

Sălajul se numără printre judeţele fruntaşe privind derularea screeningului de cancer de col uterin. Din cele peste 8800 de femei care au beneficiat, de la debutul programului, de testarea Babeş Papanicolau, peste 2000 de rezultate au fost pozitive, persoanele primind indicaţii pentru realizarea unor investigaţii suplimentare. Un rezultat pozitiv nu înseamnă cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care pot salva viaţa femeii respective.
Potrivit medicului Liliana Neaga, coordonatorul programului de screening derulat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, 8.837de femei din judeţul Sălaj au beneficiat, de la debutul programului, de recoltarea pentru testarea Babeş Papanicolau. „Au fost interpretate 7.850 de probe, din care 5.700 au fost negative, iar 2.150 de persoane au primit indicaţii pentru realizarea unor investigaţii suplimentare”, a precizat Liliana Neaga. Potrivit acesteia persoanele care au primit rezultat negativ vor reveni la un control de rutină peste cinci ani. În ceea ce priveşte rezultatele pozitive, acestea se împart în două categorii. În prima categorie intră femeile care prezintă leziuni inflamatorii şi care necesită un tratament antiinflamator local, simplu de făcut şi care rezolvă problema existentă. Şi mai există o a doua categorie de rezultate, după cum a explicat medicul sălăjean, cea a femeilor care prezintă leziuni de displazie, anomalie la nivelul epiteliului, care netratate, în timp pot să ducă la cancer.” Cifra, în ceea ce priveşte rezultatele pozitive, este una rezonabilă având în vedere faptul că screening-ul la noi nu este funcţional de ani de zile, iar unele femei sunt la prima testare de acest fel”, a menţionat Liliana Neaga. În opinia sa, până la finalul programului numărul rezultatelor pozitive va scădea cu 75 la sută.

Testarea Babeş-Papanicolau descoperă orice problemă ginecologică

Testul Babeş-Papanicolau este foarte important pentru că prin efectuarea acestuia se descoperă orice problemă ginecologică şi pot fi evitate şi afecţiuni mai grave. Absolut orice problema netratată poate în timp să se agraveze, nu doar la nivelul sferei genitale. Potrivit specialiştilor, formularele care se utilizează şi care conţin sistemul de raportare Betesda, sunt foarte explicite. Astfel, sunt furnizate date atât despre afecţiune, dar sunt oferite în acelaşi timp şi indicaţiile, recomandările pe care trebuie să le urmeze pacienta în urma acestei investigaţii. Dacă este un frotiu absolut normal, se indică o repetare de rutina în contextul programului de screening. Programul de screening care se deruleaza in Romania in acest moment prevede repetarea testului o data la cinci ani. Altele, care sunt cu modificări inflamatorii vor beneficia de un tratament antiinflamator local, foarte simplu de făcut şi care poate să rezolve o problemă existentă. Dacă această inflamaţie este asociata cu leziuni suspecte de a evolua în timp spre o eventuală neoplazie, atunci se va repeta citotestul după efectuarea tratamentului antiinflamator. Sau se va repeta la şase luni, respectiv un an, dacă există elemente sugestive pentru o leziune intraepiteliala scuamoasa de grad jos, care se poate asocia cu infecţia cu virus Papiloma uman, cel care este responsabil în 80-90 la sută din cazurile de cancer de col uterin.
Însă, prezenţa virusului sau a modificărilor pe care virusul le produce nu înseamnă obligatoriu o evoluţie spre un cancer. Organismul femeii ştie să-l elimine singur, în foarte multe cazuri, şi de aceea este necesară repetarea testării la şase luni, respectiv 12 luni, fiind posibilă dispariţia lui fără intervenţii. Specialiştii indică faptul că este util să se facă o testare a HPV(Human Papilloma Virus), a tipului de virus, să se vadă dacă este unul dintre tipurile de virus mai periculoase care poate să dezvolte un carcinom de col uterin. Mai există o altă categorie care este identificată în această examinare. Este vorba de cea a leziunilor intraepiteliale scuamoase de grad înalt (high sill). Se poate identifica o leziune fie de genul unei displazii moderate,pentru care există tratamente simple, de genul conizaţiei, fie severe, iar în aceste cazuri se indică efectuarea unei biopsii, corposcopii.

În Sălaj sunt cinci centre de recoltare

Medicul de familie este motorul programului de screening. Potrivit datelor furnizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în program sunt înscrişi 113 medici de familie din judeţ, care le pot consulta şi le pot trimite pe femei spre medicul ginecolog pentru a fi testate în mod gratuit în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. De asemenea, în Sălaj, sunt cuprinşi în program zece medici ginecologi şi doi medici cu specialitatea planificare familială. În acest moment, sunt centre de recoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la Ambulatoriul de Ginecologie şi la cabinetul de Planificare Familială, la Centrul Salvosan din Zalău, la Şimleu Silvaniei, la cabinetul de Planificare Familială, precum şi la Ambulatoriul de Ginecologie şi la Jibou.
În primul rând, femeia trebuie să se prezinte la medicul de familie, să fie înscrisă pe lista unui medic de familie. Dacă există persoane care nu sunt înscrise trebuie să facă aceste demersuri. Apoi, cu formularul primit de la medicul de familie se poate programa la unul dintre centrele amintite mai sus. Este necesară programarea deoarece s-ar putea ca ziua ciclului menstrual să nu fie cea potrivită, iar, de regulă, programările se fac cu câteva zile înainte. Potrivit specialiştilor, o femeie trebuie să se programeze pentru recoltare a doua sau a treia săptămână a ciclului menstrual. În primul rând, pentru că nu va fi frotiul poluat cu hematii, cum ar fi normal în perioada ciclului menstrual şi atunci interpretarea nu va fi extrem de clară. Chiar înainte de recoltare nu este recomandată spălarea intravaginală, tocmai pentru a putea evidenţia anumite inflamaţii şi, de asemenea, dacă se poate să se şi evite contactul sexual cu două sau trei zile înainte.

46 de cazuri noi de cancer de col uterin, diagnosticate în 2012
Printre principalii factorii care duc la apariţia cancerului de col uterin se numără vârsta precoce a începerii vieţii sexuale şi partenerii multiplii.Importanţa descoperirii precoce a bolii este cu atât mai mare cu cât ea apare la paciente tot mai tinere, fiind şi denumită, din această cauză, „cancerul femeii tinere”. Cancerul de col uterin este determinat de un virus, Papiloma virusul, care apare la opt din zece femei, în România înseamnă 3000 de cazuri pe an. Potrivit informaţiilor primite de la Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, anul trecut au fost diagnosticate 46 de cazuri noi de cancer de col uterin, mai mult cu 14 faţă de anul precedent, când au fost validate 32 de noi cazuri. În 2010 au fost au fost diagnosticate 40 de cazuri noi, iar în 2009, 39. Până în prezent, în 2013, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, figurează trei cazuri noi de cancer de col uterin, dar acestea încă nu au fost validate, a precizat Ligia Marincaş.

 

 

 

One Thought to “Peste o treime din testele Papanicolau efectuate în Sălaj sunt pozitive”

  1. Anonima

    Cu parere de rau, trebuie sa va spun ca rezultatele acestor teste gratuite vin cu foarte mare intarzaiere.
    Ma numar printre cele care l-am facut testul Papanicolau la inceputul lunii decembrie si la inceputul lunii martie nu era sosit rezultatul la medicul de familie.
    La Clinica Salvosan, am fost pentru recoltare,sper ca pana intr-un final sa soseasca rezultatul.
    In anii trecuti cand l-am mai facut in cel mult 3 saptamani aveam rezultatul,bineanteles contra cost…

Leave a Comment