După o radiografie făcută în primele zece zile de mandat, primarul Ionel Ciunt a pus degetul pe rănile Zalăului

Prima conferinţă de presă organizată de conducerea Primăriei Zalău, în noua formulă, a adus noutăţi în aproape toate segmentele care fac parte din viaţa municipiului, în ansamblul ei. Segmente care, aşa cum noua echipă a constatat – și cum de altfel poate observa fiecare locuitor pe pielea lui – nu sunt nici pe departe mulţumitoare. Pe scurt, primarul Ionel Ciunt nu mai promite, ci vine cu planuri concrete pe care vrea să le aşeze atât sub lupa specialiştilor, dar mai ales sub ochii cetăţenilor, planuri prin care municipiul Zalău să îşi îmbunătăţească funcţionalitatea şi să îşi recapete strălucirea de altădată. Alături de primarul municipiului, au participat la conferinţă şi cei doi viceprimari, Teodor Bălăjel şi Nicolae Fazakaş. Echipa din fruntea Primăriei s-a prezentat aproape exemplar, punctând clar şi concret fiecare dintre urgenţele şi priorităţile pe care, în doar zece zile de la preluarea mandatelor, cei trei le-au identificat în teren şi le-au stabilit, pe puncte, pentru perioada imediat următoare dar şi pe termen lung. Planuri concrete, priorităţi cu “subiect şi predicat”, sume alocate, termene limită – lucruri pe care zălăuanii cu siguranţă le aşteptau.

 Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană

 În privinţa planului de dezvoltare urbană pe termen mediu şi lung, primarul Ciunt a dat ca termen de primire a punctelor de vedere oficiale din partea grupurilor de lucru, data de 8 iulie. „Aşteptăm propunerile, modificările şi observaţiile din partea specialiştilor care fac parte din aceste trei grupuri de lucru, special desemnate să studieze întreaga documentaţie şi să emită concluzii pertinente referitoare la tot ceea ce cuprinde această strategie de dezvoltare urbanistică. „Este extrem de important ca această strategie să fie atent şi inteligent pusă la punct. Timp de 45 de zile, întreaga documentaţie va intra în dezbatere publică pentru ca în final, documentul să poată fi aşezat pe masa consilierilor locali, spre aprobare”, a spus Ionel Ciunt, care a menţionat totodată şi principalele proiecte care vor demara imediat ce fondurile vor ajunge la primărie. Este vorba despre noul Parc Industrial, o idee mai veche ce are ca principal scop atragerea investitorilor străini şi revigorarea industriei din municipiu, capitole la care judeţul şi municipiul se situează pe locuri deloc onorante.

 Cinema “Scala”, stadion vechi şi nou, bazin de înot…

 Cinematograful “Scala” este un alt punct sensibil pe care primarul Ciunt l-a pus pe agenda sa, pentru a-l discuta cu oficialii bucureșteni cu prima ocazie când va ajunge în Capitală, acest proiect fiind blocat în acest moment la Ministerul Dezvoltării.

Stadionul intră într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare, şi, deşi s-a pus problema renunţării la el în favoarea celui nou care va fi construit, conducerea Primăriei s-a opus şi a susţinut ideea ca stadionul municipal să rămână nu doar funcţional, ci să fie adus la standarde care să permită desfăşurarea în bune condiţii a manifestărilor sportive şi a activităţilor pe care fiecare cetăţean, indiferent de vârstă, să le poată efectua acolo. “Am încurajat mereu sportul şi vreau ca zălăuanii să poată avea posibilitatea să facă mişcare. Am dat dispoziţie, pentru început, ca accesul zălăuanilor pe stadion să fie prelungit zilnic, de la ora 21- cât era până acum, la ora 24. Pista şi accesul în stadion vor fi iluminate corespunzător”, a spus Ciunt.

Primarul Zalăului a lăsat să se înţeleagă faptul că viaţa sportivă a unui municipiu nu constă exclusiv în evenimente „profesioniste”, ci este foarte important ca cetăţenii să poată face sport, indiferent care este alegerea lor ca ramură sau interval de timp.

Noul stadion, ce va fi construit în zona “Dealul Morii” face, de asemenea, parte din Strategie. Stadionul nou va fi unul la standarde europene şi va fi parte dintr-un complex ce va cuprinde o Sală Polivalentă destinată manifestărilor sportive dar şi artistice, precum şi un bazin de înot care, chiar dacă nu va fi unul de dimensiuni olimpice, va avea toate dotările şi elementele moderne pe care un astfel de loc de agrement şi antrenament le impune.

Şi zona pieţei centrale a intrat în colimatorul autorităţilor, ştiut fiind faptul că de peste un an această zonă a fost, practic, abandonată. “Parcarea şi reamenajarea zonei din jurul halei agroalimentare intră în lista de priorităţi. Strada Unirii va fi asfaltată, parcarea va fi una spaţioasă şi modernă, iar zona va arăta aşa cum trebuie să arate orice zonă din oraş, curată şi pusă la punct”, au spus autorităţile.

Spații noi de joacă 

 Spaţiile de joacă existente în municipiu nu i-au făcut noului primar o impresie foarte bună. Acesta a decis ca cele 24 spaţii de joacă existente deja în cartierele municipiului să fie modernizate şi dotate, unde este cazul, cu mobilier nou. S-a decis, de asemenea, construirea a şase spaţii de joacă noi, dotate corespunzător. Platoul de marmură intră, deocamdată, în reparaţii urmând ca mai târziu acesta să fie complet înlocuit iar întreaga zonă să capete o altă faţă. “Deocamdată am decis ca zona să intre în reparaţii. Înlocuim dalele de marmură, băncile, desfiinţăm groapa de nisip care s-a dovedit a fi o idee nefericită, refacem porţiunile crăpate astfel încât spaţiul să fie funcţional şi să nu deranjeze din punct de vedere estetic. Însă planurile de viitor pentru această zonă sunt mult mai mari: vrem să o schimbăm complet, să o facem să arate cu totul altfel. Vom urma toţi paşii, vom lansa un concurs de proiecte, însă pentru început vrem să încercăm să o reabilităm”, a spus Ionel Ciunt.

Bulevardul Mihai Viteazul va intra, de asemenea, în „febra” modernizărilor. Primarul a subliniat faptul că „nu vom mai discuta despre plombe şi reparaţii, ci despre lucruri noi: asfaltare, împrejmuiri, spaţii verzi, gard de protecţie, amenajarea de parcări”. Vor intra în atenția Primăriei atât zonele din apropierea Sălii Sporturilor, cât şi partea centrală care, în acest moment arată nemulţumitor – cel puţin pe segmentul „Ceas” – Piaţa „Iuliu Maniu”. Municipalitatea va aloca bani şi pentru construcţia de parcări noi în zona Spitalului, acolo unde cu toţii ştim că există mari probleme în acest sens, dar şi pe străzile Cloşca, Simion Bărnuţiu sau în vecinătatea unităţilor de învăţământ.

 Sumă record pentru luna iulie: 800.000 de lei intră în asflatări

 Lucrările de asfaltare şi reabilitare pe segmentul infrastructurii rutiere vor „înghiţi”, numai în această lună, peste 800.000 de lei. Primele programate sunt străzile Lt. col. Moldoveanu, zona Liceului de Chimie, strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, strada Nicolae Titulescu şi strada 1Decembrie 1918. Vor fi efectuate şi lucrări de reparaţii la infrastructura rutieră şi plombări, acolo unde echipele desemnate au stabilit că este necesar. Pentru aceste reparatii sub formă de plombe s-au alocat separat 50.000 de lei.

“Citadin este, în unele privinţe, depăşită de situaţie de multe ori, lucrările sunt prea multe şi prea complexe”, este de părere primarul. Ionel Ciunt a spus că această societate – alături de Uzina Electrică şi Administraţia Domeniului Public (D.G.A.D.P) – se află pe lista urgenţelor în privinţa modalităţii în care vor funcţiona pe viitor, a personalului, inclusiv din conducere. Se ia în calcul, în cazul în care nu se va ajunge la soluţii optime, externalizarea unor servicii, cum ar fi, de exemplu, curăţenia din municipiu. Astfel, conducerea Primăriei va participa în zilele următoare la întâlniri cu directorii acestor societăţi, dar şi cu lucrătorii de la Citadin, Uzina Electrică şi Transurbis, precum şi cu cei de la D.G.A.D.P.

 Zece autobuze şi zece microbuze noi vor intra în parcul auto de la Transurbis

 Noul primar nu pare să agreeze vechile obiceiuri ale Consiliului Local de a achiziţiona ceea ce alţii nu mai folosesc. Un aspect important din viaţa municipiului îl reprezintă, fără doar şi poate, transportul în comun. Lucru pe care nou-aleşii par să-l fi înţeles, fapt pentru care aceştia au agreeat deja ideea achiziţionării a zece autobuze noi, dotate la standarde moderne, dar şi zece microbuze, de asemenea noi, care vor înlocui o parte din cele care se află în acest moment pe traseu şi care nu mai corespund tehnic, şi nici nu asigură un minimum de confort pasagerilor.

La capitolul investiţii, conducerea Primăriei Zalău a inclus în Strategia de dezvoltare pe termen mediu 2016-2023 şi construirea unei creşe şi a unei grădiniţe noi în cartierul Brădet. Tot la acest capitol, legat de educaţie, primarul Zalăului a spus că vor intra în reparaţii toate cele 29 de unităţi de învăţământ – grădiniţe, şcoli şi licee. Au fost stabilite întâlniri cu toţi directorii instituţiilor de învăţământ în care fiecare îşi va putea expune problemele existente în unitatea pe care o conduce, urgenţele, dar şi propunerile existente. Peste 509.000 de lei sunt alocaţi reparaţiilor curente însă au fost luate în calcul, acolo unde situaţia impune, şi dotări noi. “Există unităţi de învăţământ care necesită reparaţii capitale. Discutăm atât de sălile de curs, cât şi de sălile şi terenurile de sport care trebuie, în unele locuri, complet reamenajate şi reabilitate.

Două cazuri de maximă urgenţă sunt Liceul Sportiv “Avram Iancu” şi colegiul „Alesandru Papiu Ilarian”, însă aştepăm evaluarea situaţiilor din partea fiecărei unități de învăţământ, mai precis din partea celor care le conduc. Este responsabilitatea lor şi fiecare director trebuie să ştie că răspunde pentru fiecare lucrare pentru care Primăria va da bani. Vom aloca, doar pentru reparaţia clădirilor, 1.283.000 de lei. Nu este o sumă mică”, a spus Ionel Ciunt.

 Viceprimarul Fazakaş are în sarcină problema delicată a cimitirului

 O problemă care s-a acutizat în ultimele luni este cea a cimitirului. Lipsa locurilor de veci disponibile a determinat municipalitatea să stopeze aprobările date pentru rezervările unui astfel de loc. “Cimitirul este plin, practic, în acest moment locurile de veci disponibile sunt numărate pe degete. Nu ne mai putem permite să aprobăm, aşa cum se proceda până nu demult, rezervarea acestor locuri. Vom da aprobare doar în baza certificatelor de deces, este o situaţie critică şi nu avem de ales”, a spus viceprimarul Nicolae Fazakaş. De asemenea, ideea unui cimitir nou, vehiculată de fosta conducere, nu le surâde autorităţilor actuale, astfel încât discuţiile se axează pe posibilitatea extinderii suprafeţei cimitirului actual. Conducerea Primăriei municipiului urmează să stabilească terenurile ce vor putea intra în calculele de extindere, existând însă dezavantajul venit pe cale de consecinţă – defrişările. “Nu avem altă posibilitate. Situaţia este una urgentă. Practic, în scurt timp, nu vom mai avea unde să-i aşezăm pe cei dispăruţi”, a spus viceprimarul Fazakaş.

 Postul de administrator al municipiului va fi scos la concurs

 Întrebat cu privire la postul de manager al municipiului, post rămas vacant după demisia lui Radu Nistorescu, primarul Ionel Ciunt a spus că acesta este un post strategic, extrem de important pentru soarta municipiului. “Am nevoie de un manager competent, harnic şi cu viziuni. Eu nu le pot face pe toate, nici fizic nici psihic nu mă pot gândi şi ocupa chiar de toate problemele, oricât de mult mi-aş dori. De zece zile suntem în Primărie, în această formulă, de dimineaţă până noaptea. Am nevoie de un manager cu idei şi cu putere de muncă. Nu am nevoie de cineva care să-i paseze pe oameni când la unul când la celălalt, când la mine. Sunt probleme importante, managementul oraşului este o rotiţă fără de care nu avem viitor, nu putem să facem nimic din ce ne-am propus. Postul este dorit de mulţi, inclusiv partidele vin cu tot felul de propuneri. Nu am luat nicio decizie, deocamdată. Poate fi oricine, dacă ne referim la oameni pregătiţi şi competenţi, cineva inclusiv venit din afara sistemului şi nu neaparat din cadrul Primăriei. Cu siguranţă, va fi organizat un concurs”, a spus primarul.

 M-am opus creşterii de tarife AVE Ecoserv”

 O altă problemă care le va da serios de furcă municipalităţii este cea legată de deşeurile menajere din municipiu. Pe fondul unor tensiuni mai vechi, legate de managementul colectării deşeurilor şi Centrul de la Dobrin, situaţia nu va fi nici pe departe una uşor de manageriat de către noul primar. Primul refuz cu care Ionel Ciunt i-a întâmpinat pe cei de la AVE a fost acela de a nu accepta măririle de tarif pentru populaţie. “Nu a fost vorba de o mărire substanţială a tarifului, însă am refuzat categoric ideea, ca principiu. Această mărire de tarif la populaţie nu o consider oportună, fapt pentru care am refuzat-o din start. Există un contract, iar clauzele lui sunt încă în vigoare, prin urmare, trebuie respectate. Peste trei luni, cei de la AVE vor trece deja pe un alt contract, cel cu Brantner şi abia atunci vom vedea ce noutăţi se vor impune. Ceea ce îmi doresc este ca aceste tarife să rămână, pe cât posibil, aceleaşi”, a spus Ionel Ciunt.

 Prin urmare, conducerea Primăriei Zalău a reuşit, în doar zece zile, să pună un “diagnostic” municipiului şi să stabilească ordinea priorităţilor. Reabilitarea infrastructurii rutiere, reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ, a spaţiilor de joacă, construcţia unei creşe şi a unei grădiniţe noi, înfiinţarea a şase noi locuri de joacă, schimbări majore în planurile de activităţi ale societăţilor din subordinea Primăriei, reabilitarea Bulevardului şi a Platoului de marmură, parcări, spaţii verzi, complexul sportiv şi extinderea cimitirului dar şi schimbarea drastică intervenită, după mulţi ani, în privinţa organizării Zilelor Zalăului, sunt principalele obiective şi idei cu care noua administraţie locală pleacă la drum. Primarul Ciunt le-a oferit celor doi viceprimari salopete şi cizme de cauciuc, echipament cu care, alături de el, să se poată apuca de treabă. “Cu mine în frunte, vreau ca echipa mea să fie prezentă în teren. Acesta este echipamentul şi nu este deloc o glumă”, a  spus primarul Zalăului.

2016_07060008 2016_07060009

 

 

17 Thoughts to “După o radiografie făcută în primele zece zile de mandat, primarul Ionel Ciunt a pus degetul pe rănile Zalăului”

  1. Tăunu

    Începutul e grandios, ca de obicei. Sfârşitul e mai trist !

  2. Anonim

    Mult curaj trebuie sa ai sa iti asumi, inclusiv cu cifre, toate cele spuse de cei trei! Insa ce mai putem face decat sa speram ca.macar jumatate se vor indeplini! si nu in 10 ani. Eu le doresc succes.

  3. Radu

    Ciunt e omul care gandeste de 5 ori si apoi decide ! Bravo lui ! frumoase intentii , sa vedem cat rezista fizic si psihic , isi asuma o treaba grea . Sa speram ca nu se leneveste la fel precum predecesorul Capalnasiu , dupa jumatate de mandat si nici nu se incovoaie in fata presiunilor care nu vor intarzia sa apara in 2-3 luni asupra lui. sa speram ca in ac perioada curata si primaria de toti capalnisti puturosi si ageamii ! Succes Dle primare !

  4. anonim

    Na sa dea bunul Dumnezeu sa fie asa cum ati si pentru toate astea daca trebuia sa jurati ca poate sunt numa promisiuni sa va ajute Dumnezeu!!!!

  5. ion

    Articol sponsorizat….copy/paste de pe vreun stick sosit la redactie…

    1. Nero

      Puti a penelist din epoca de trista amintire, de la o posta! Greu va mai chinuie invidia si neputința! Conferinta cu tot ce s a scris aici, f onest si la obiect, o poti vedea pe toate televiziunile locale. Daca taceai…filozof ramaneai. Capu’ la cutie si ciocu mic, ca ati latrat de pomana 12 ani!

      1. ion

        Nero, ti-a venit glasul dupa 12 ani ? Ai stat pana acum cu capul ca strutul. Ai un stil caracteristic PSD-ului. Presupun ca toata ziua iti merge televizoru pe Antena 3, si inca mai crezi ca Basescu e de vina pentru….pentru orice :)) Avand in vedere ca sunteti condusi la nivel central de un „penal”, asa te consider si eu pe tine. Era vorba de un comentariu la un articol, care imi dadeam cu parerea. Daca scria redactia acest articol, ar fi fost ocupati toti cu stirea asta.

  6. Anonim

    Astia au copiat programul lui Capalnasiu,nu le este RUSINE sa se prezinte cu asa ceva !?

  7. Anonim

    Da este plagiat,dar oferta lui Ciunt era de acoperire a vaii Zalaului si ridicare bunastri cetatenilor nemultumiti, acum sa rezolve problemele

  8. Propun ca administrator de oras pe Nistorescu. Lui nu trebuie sa i se mai cumpere cisme. Banii pot fi folositi pentru achizitia de autoturisme pentru sefii de la sindicat.

  9. viral

    domnule Ciunt, mai multa atentie pe transurbis, bilete cumperi de prin nu mai stiu eu ce abc dupa coltul din spatele blocului , aparate de taxare la parcari puse dupa niste criterii idioate etc bagai domnu primar in sistem de plata prin sms ca suntem totusi in 2016 si la controlori cumparele pda -uri sa faca verificari , si sai verifice cineva de exemplu pe astia de la transurbis daca isi respecta graficul de circulatie mai ales la orele de varf, si scoate domnule primar gratuitate a pensionarilor de a folosi mijloacele de transport in comun in ore de varf cei care suntem activi la locul de munca nu incapem in autobuze pentru ca sunt promotii la lidl , kaufland etc punele orar cand au voie pe ore si gata

  10. viral

    astia care o tin cu inceputul grandios si sfarsitul trist aducetiva aminte ca la fel in administrarea pnl care a tinut 12 ani inceputul a fost super optimist si acum vai de capul lor , sunt praf dupa 12 ani resedinta de judet Zalaul arata ca si un oras comunist de inainte de revolutia din 1989!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. Pe bune, ne trebuie si stadion vechi si unul nou? Pe bune ne trebuie polivalenta? Dar Sala Sporturilor pentru ce este? Deja va ganditi cum sa scoateti niste mita din contracte aiurea.

  12. Anonim

    Fara fonduri europene, nu se poate face aproape nimic !.

  13. Anonim

    Vin alegerile la toamna ,mai trebuie ceva voturi la partid asa ca promit orice,ca doar nu i-or lasa pe nosa sau pop ghe. fara continuitate la Parlament.Sa-i priveze cumva de pensiile speciale nesimtite votate de ei?

  14. Anonim

    Pt lenesii de parlamentari, multi si mereu somnorosi, victoria lui Ciunt nu reprezintă o garantie ca vor mai umfla un ciolan la toamna. Salajenii stiu f bine ca nu au facut nimic pt acest judet amarat! Si vor actiona in consecinta.

  15. Anonim

    dle CIUNT CONDUCEREA PRIMARIEI nu are nevoie de cisme de cauciuc si salopete acestea datile la muncitori ,, pe dvs v-am ales sa ganditi, sa planificati, sa va consultati cu publicul,sa munciti dar cu CAPUL, IAR PT. MUNCA ASTA NU S-AU INVENTAT CISMELE SI SALOPETELE .LA NIVEL Municipiu planurile propuse sunt cam subtiri.

Leave a Comment