După ce a promis că nu va mai candida, primarul de la Chieşd s-a autodenunţat la Parchet

Primarul comunei Chieşd, trimis în judecată de către procurorii sălăjeni, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, conflict de interese şi abuz în serviciu, a depus în cursul săptămânii trecute, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei, un „autodenunţ” prin care solicită procurorilor să i se verifice modul de dobândire al averii. „Vreau să demonstrez tuturor că sunt nevinovat, că în toată viaţa mea, în cei 47 de ani de activitate, am muncit cinstit şi corect fără a-mi însuşi ceea nu mi-a aparţinut. Vreau să demonstrez că sunt un om cinstit. Să vină să mă verifice, iar dacă sunt vinovat, să plătesc!”, a precizat edilul de la Chieşd, Ioan Cătană. Potrivit acestuia, după cinci mandate, ales în fruntea comunităţii de cetăţenii, la alegerile de anul viitor nu va mai candida pentru fotoliu de primar pentru că nu mai suportă ceea ce vede în jurul său. „Nu mai candidez pentru că nu mai suport ceea ce văd în jurul meu şi m-am săturat ca familia să-mi fie terfelită de toţi nemernicii”, a adăugat acesta.

Trimis în judecată pentru corupţie

Reamintim că, la începutul lunii martie 2015, primarul comunei Chieşd, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, conflict de interese şi abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, edilul, aflat la al cincilea mandat, şi-a angajat fiicele în cadrul instituţiei pe care o conduce, a plătit lucrări la baza sportivă Chieşd, ce nu au fost, de fapt, realizate. “Inculpatul Cătană Ioan, în calitate de primar al comunei Chieşd, a emis dispoziţia nr. 331/06.10.2010, prin care a încadrat-o, începând cu data de 11 octombrie 2010, pe numita Catană Anca Diana, fiica sa, în funcţia de execuţie de muncitor calificat 1, gradaţia 1 la Serviciul salubrizare din cadrul instituţiei pe care o conducea şi dispoziţia nr. 103/25.03.2010, prin care Mitruţ Mihaela Maria, fiica sa, a fost încadrată în cadrul instituţiei pe care o conducea, în funcţia publică de execuţie de referent cu grad profesional superior, treapta III de salarizare, gradaţia 3″, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. De asemenea, acesta a dispus plata sumei de 25.484,97 lei în contul SC Ceconi SRL Bixad pentru lucrări care, faptic, nu au fost realizate la baza sportivă Chieşd. “Totodată, inculpatul Cătană Ioan a depus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj cererea prin care a solicitat alocarea sumei de 65.753 lei, în temeiul OG nr. 13/2012 şi a anexat respectivei cereri înscrisul intitulat <>, prin care a atestat în mod nereal împrejurarea că ar exista o creanţă a comunei Chieşd către SC Ceconi SRL, în cuantum de 65.753 lei”, au mai precizat procurorii.
În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată încă două persoane: contabila primăriei, Băbţan Aurica Rodica, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale), precum şi Cardoş Ioan, sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. “Inculpata Băbţan Aurica Rodica, în calitate de contabil al comunei Chieşd, a întocmit ordine de plată şi le-a semnat având a doua semnătură, prin aceste instrumente fiind decontate lucrări neefectuate către SC Ceconi SRL la baza sportivă în valoare totală de 25.484,97lei, şi fiind achitată suma de 65.753 lei către SC Ceconi Group SRL în condiţiile în care nu exista o creanţă exigibilă pentru această sumă în favoarea SC Ceconi SRL sau SC Ceconi Group SRL”, susţin anchetatorii.
În ceea ce-l priveşte pe Ioan Cardoş, acesta, în calitate de administrator de fapt al SC Ceconi SRL Bixad, (având specimen de semnătură pentru contul bancar al societăţii şi semnând contractul de lucrări cu Comuna Chieşd nr. 793/23.04.2010, a semnat contractul de cesiune de creanţă pentru suma de 65.753 lei, contractul fiind încheiat între S.C. Ceconi SRL în calitate de cedent, S.C. Ceconi Group SRL Bixad în calitate de cesionar, Comuna Chieşd fiind debitor cedat, în contextul în care nu exista o astfel de creanţă a Comunei Chieşd, ulterior încheierii contractului şi acceptării cesiunii, Comuna Chieşd achitând în contul SC Ceconi Group SRL suma de 65.753 lei.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Şimleu Silvaniei.

One Thought to “După ce a promis că nu va mai candida, primarul de la Chieşd s-a autodenunţat la Parchet”

  1. Anonim

    Băi, frate, cât tupeu la unii primari, edili sau ce or fi. Cică îi cercetează procurorii pentru corupţie, conflict de interese sau alte chestii, dar ei îs curaţi ca lacrima şi cică se autodenunţă. Oare cum vine asta? Nici usturoi n-ai mâncat şi nici gura nu-ţi pute? Ce mai, atâta demnitate ca la noi, mai rar!

Leave a Comment