Viceprimarul municipiului Zalau, Daniela Cota, la „Rotisorul politic”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: viceprimarul municipiului Zalau, Gabriela Daniela Cota, presedinta organizatiei judetene de femei a PSD Salaj. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu interlocutorul nostru.

„Nu este sub nicio forma un amestec politic, chiar sub nicio forma, in acest taraboi”

Rep.: Ati tinut, nu cu mult timp in urma, prima pagina a ziarelor locale cu un scandal, sa-i spunem asa, daca nu e prea mult spus, legat de echipa de volei a Zalaului. Va intreb daca acest taraboi, acest scandal are si o conotatie politica. Suntem la emisiunea „Rotisorul politic”.

Daniela Cota: Din nefericire, este asa cum ati spus. Am tinut prima pagina a ziarelor in ultima vreme, nu pentru ca mi-as fi dorit acest lucru, dimpotriva. Personal am facut tot ce a depins de mine sa nu se intample acest lucru deoarece, din punctul meu de vedere, echipa Remat Zalau nu va avea nevoie in acest moment de un scandal. Sub nicio forma. Insa orgoliile sunt mari. Unii inteleg mai mult sau mai putin anumite mecanisme, ceea ce a determinat iesirea in presa a unui actionar a clubului sportiv, care a declansat un adevarat taraboi, desi lucrurile se puteau transa extrem de simplu in interior. Nu era nevoie de iesiri publice, insa eu cred ca a facut-o pentru a se apara, pentru a atrage oamenii de partea lui, pentru a arata ca fara el lucrurile se sfarsesc si nu se mai poate intampla nimic.

Este parerea mea personala. Si astfel am ajuns sa tin prima pagina a ziarelor locale. Insa ieri (18 noiembrie – n.r.) am sustinut o conferinta de presa in care am prezentat cateva date, pe care le detinem la nivel de primarie, date care sunt publice oricarui cetatean din municipiu pentru ca se afla postate pe site-ul Primariei o mare parte din ele si pentru care sigur ca imi asum responsabilitatea. Ceea ce vreau sa reafirm este ca tot ceea ce am sustinut in conferinta de presa se refera pana la data de 31 octombrie 2010. Nu am date pentru luna noiembrie 2010. Nu stiu daca altceva s-a intamplat pozitiv in ceea ce priveste cofinantarea CS Remat Zalau in luna noiembrie 2010. Si sa va raspund complet la intrebare: vreau sa va spun ca nu este sub nicio forma un amestec politic, chiar sub nicio forma, in acest taraboi.

„Campania electorala trebuie facuta, dar trebuie facuta cu principii”

Rep.: Unii au speculat deja ca intre dvs. si dl. primar sunt anumite frictiuni legate si de apropierea campaniei electorale.

D.C.: As vrea sa cred ca este mult

prea devreme sa discutam despre campania electorala, pentru ca daca noi, in interiorul Primariei Municipiului Zalau, am incepe sa ne facem campania de astazi sau daca am fi inceput de ieri, nu stiu cum s-ar mai putea lucra si cat de bine, de pozitiv ar resimti cetatenii acest lucru. Campania electorala trebuie facuta, dar trebuie facuta cu principii. Nu trebuie amestecata administratia, nu trebuie implicate lucrurile de care tin bunul mers al orasului in campania electorala. Nu pot sa spun ca sunt neaparat divergente intre mine si primarul municipiului Zalau, dar fiecare avem o gandire proprie si o viziune proprie asupra lucrurilor. Eu, asa cum stiti probabil, sunt putin mai transanta. Poate ca uneori acest lucru deranjeaza, dar asa sunt. Prefer sa spun ca este alb atunci cand este alb si negru cand este negru. Este adevarat ca sunt si enorm de multe nuante de gri.

Rep.: Vor exista bani pentru sustinerea echipei de volei?

D.C.: In acest an, Consiliul Local a alocat o suma importanta, spun eu, din bugetul local pentru sustinerea echipei. Este o suma care se apropie de 13 miliarde de lei vechi. Din pacate, pana in momentul de fata aproape intreg bugetul echipei a fost cheltuit. Mai sunt de alocat cu aproximatie 1 miliard, 1 miliard o suta, din care, de fapt, am inteles ca deja o parte au fost alocati de catre Primaria Municipiului Zalau in aceasta saptamana, insa perspectivele nu sunt tocmai roze in ceea ce priveste participarea la campionatul european. Probabil ca lucrurile se vor rezolva si vom intra intr-o oarecare normalitate. Pentru anul 2011 ne gandim sa avem un angajament, evident, si sa sustinem echipa de volei, pentru ca ne-am angajat la asta in luna martie a acestui an. Ne-am angajat sa sustinem echipa in proportie de 68 la suta. In cazul in care actionarul Remat isi va pastra punctul de vedere si nu va reveni asupra deciziei de a nu mai cofinanta acest club, vom incerca sa atragem noi parteneri sau poate, pana la urma, vom incerca sa atragem nu neaparat actionari, ci doar sponsori. (…)

„Este necesar in Zalau sa mai construim gradinite si crese”

Rep.: Ce alte prioritati ar trebui sa aiba Primaria si Consiliul Local in urmatorii ani?

D.C.: Am sa va spun cateva prioritati pe care eu le consider ca fiind prioritati prin prisma activitatilor pe care le coordonez in primarie. Coordonez Directia de Asistenta Sociala si parerea mea este ca trebuie sa ne aplecam cu foarte mare atentie asupra acestei directii. Este necesar in Zalau sa mai construim gradinite. Gradinite si crese. Sunt foarte multi copii in municipiu. Gradinitele sunt aglomerate. Din punctul meu de vedere, construirea unei gradinite in partea de sud a orasului, spre cartierul Bradet undeva, ar fi chiar necesara. Stiu eu, Gheorghe Doja, Bradet, in zona aceasta ar fi necesara o gradinita. De asemenea, inspre nord, in cartierul Viitorului, sa-i spunem asa, acolo unde s-au dat in folosinta mai multe blocuri ANL. Gradinita de acolo este extrem de aglomerata si nu poate primi toti copiii din zona, pentru ca s-au mutat acolo foarte multi oameni tineri cu copii, ori gradinita a fost conceputa pentru un numar mai mic de copii. Deci gradinitele si cresele le vad ca o prioritate. Avem in derulare proiecte cu finantare europeana si sper sa se semneze proiectul pentru centrul multifunctional „Tinerete fara batranete”, destinat varstnicilor.

Un alt proiect important la care suntem parteneri este cel derulat cu Fundatia „Acasa”. In momentul de fata, Fundatia „Acasa” intentioneaza sa construiasca o noua aripa destinata copiilor, o aripa a carei valoare se ridica undeva la 450.000 de euro. Pana in momentul de fata a fost identificata sursa de finantare pentru 375.000 de euro prin partea olandeza, bani care sunt deja in contul fundatiei. Dl. Vasile Padurean, presedintele Consiliului Director al Fundatiei, a promis 10.000 de euro. Ieri, in cadrul unei sedinte, va dau un exemplu, protopopul Zalaului, pr. Lucaciu, s-a angajat si dansul sa sprijine aceasta noua constructie prin aportul enoriasilor pe o perioada de un an de zile cu o suma de 5.000 de euro. Mai raman de identificat 75.000 de euro, care nu cred ca va fi o problema chiar atat de mare. In ceea ce priveste transportul public, si pe acesta il coordonez, cred ca ar trebui sa avem in vedere o viitoare investitie in autobuze, pentru ca, da, am adus in acest an autobuzele noi, dar sunt insuficiente. Costurile sunt deja destul de crescute cu parcul vechi de autobuze. Si daca am reusi sa le reimprospatam, pe langa confortul pe care l-am aduce, pentru ca aceste autobuze noi au inclusiv clima si indeplinesc o serie de facilitati pentru persoane cu handicap si nu numai, pe langa confortul care l-am aduce in ceea ce priveste transportul public local, am face si o economie importanta de bani, deoarece atat consumul autobuzelor vechi, cat si valoarea pieselor de schimb este destul de ridicata.

Rep.: Ceea ce ati spus dvs. este asumat si la nivelul Consiliului Local?

D.C.: Deocamdata nu este asumat. Inca pentru anul 2011 nu a fost discutata lista de investitii. Inainte de aprobarea bugetului se discuta lista de investitii pentru anul viitor, iar in cadrul Consiliului Local si nici macar a Executivului Primariei pana in momentul de fata nu s-a conturat lista de investitii pentru anul 2011. Poate ca sunteti la curent, in sedinta trecuta de consiliu local, am avut o informare facuta de catre un grup de firme, cei care au realizat o parte – etapa I si II – din cartierul Meses, in ceea ce priveste infrastructura, o informare prin care am fost sesizati ca in conditiile in care nu vom aproba derularea etapelor III si IV in ceea ce priveste infrastructura in acea zona, riscam ca ce am facut pana acum sa se deterioreze, in sensul ca exista canalizare, canalizare pluviala, retea de iluminat care sunt gandite si calibrate sa functioneze ca un intreg. Nu sunt gandite sa functioneze la parametrii normali pe bucati. Nu stiu daca se va gasi o solutie pentru continuarea lucrarilor acolo, dar a fost o informare facuta Consiliului Local si de cand sunt viceprimar, si chiar in mandatul in care am fost consilier, nu am mai intalnit o asemenea situatie, prin care sa fii informat si pus in garda de ceea ce se poate intampla in cazul in care stopezi o investitie gandita sa fie facuta ca un intreg. (…)

„La nivelul Executivului Primariei Municipiului Zalau se face administratie”

Rep.: Cum functioneaza, din punctul dvs. de vedere, colaborarea intre PSD, PNL si UDMR la nivelul Consiliului Local Zalau la mai bine de doi ani de la alegerile locale din 2008?

D.C.: Ati spus corect, intr-adevar, intre PNL, PSD si UDMR la nivelul Consiliului Local exista o colaborare. Asta inseamna ca lucrurile functioneaza bine. Poate spre surprinderea multora, lucrurile chiar merg, in sensul ca problemele se discuta, deciziile, de regula, se iau de comun acord. Sunt si situatii speciale, dar sunt foarte rare, iar lucrurile merg. Nu aducem politicul atat de mult in administratie incat sa facem lucrurile sa nu mearga. In interiorul Executivului Primariei pot sa va spun ca facem administratie, in sensul ca, chiar daca uneori politic o decizie sa spun ar fi mai in dezavantajul unei parti sau a alteia, la nivelul Executivului Primariei Municipiului Zalau se face administratie. Ceea ce este bine pentru cetateni.

Rep.: Ati reusit sa faceti o echipa, asa cum spuneati in urma cu doi ani?

D.C.: In mare parte, da. Exista un mic procent in care sa spun, undeva un 10 la suta. Cred ca lucrurile ar putea sa mearga putin mai bine.

Rep.: Este posibil ca si actualul primar si actualii viceprimari sa fie candidati la alegerile locale din 2012?

D.C.: Normal ca este posibil. Sigur ca este posibil. Eu pot sa va spun in ceea ce ma priveste pe mine. La intalnirea pe care am avut-o vinerea trecuta la Sighisoara, cand s-a intrunit Biroul Permanent National al PSD intr-o formula mai largita, in sensul ca au fost invitati parlamentarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, primarii si viceprimarii de municipii din Transilvania, s-a discutat o strategie pentru alegerile din 2012. Concluzia care s-a tras: vor fi desemnati candidatii in urma unor sondaje, efectuate de conducerea centrala a PSD si candidatul cel mai bine plasat, acela va fi desemnat sa intre in lupta pentru primaria municipiului resedinta de judet si pentru consiliul judetean al fiecarui judet. (…)

Leave a Comment