Senatul a dat undă verde pentru majorarea indemnizaţiilor demnitarilor

Senatul a adoptat, majorarea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea sporurilor cu 25% pentru funcţionarii publici implicaţi în procesul legislativ. Este vorba de indemnizaţiile parlamentarilor, primariilor, preşedinţiilor de consilii judeţene şi locale precum şi funcţionarii publici care îi deservesc pe aceştia, informează Hotnews.ro.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL şi UDMR) şi 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituţională, la sesizarea USR, a declarat neconstituţionale două proiecte de legi care aveau acelaşi scop şi anume creşterea salariile demnitarilor.

Judecătorii CCR au decis miercuri dimineaţa ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene, primari, parlamentari sunt neconstituţionale. USR a depus în luna iunie două sesizări în aceste sens la Curtea Constituţională.

• Majorările salariilor demnitarilor sunt neconstituţionale – decizie Curtea Constituţională

La câteva ore diferenţă de decizia CCR, senatorii au votat în şedinţă de plen un proiect de lege pentru aprobarea ordonanţei 115/2022. Astfel, senatorii din Coaliţia PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanţa în care erau exceptaţi demnitarii şi aleşii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizaţiile acestora.

Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand şi Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică, alese şi numite) vor creşte de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021.

De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor creşte cu 25% şi salariile şi sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic şi Administraţiei Prezidenţiale.

Senatul este primă camera sesizată, lege de aprobarea a oug115/2022 urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este forul decizional în acest caz.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “Senatul a dat undă verde pentru majorarea indemnizaţiilor demnitarilor”

  1. […] Senatul a adoptat, majorarea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea sporurilor cu 25% pentru funcţionarii publici implicaţi în procesul legislativ. Este vorba de indemnizaţiile parlamentarilor, primariilor, preşedinţiilor de consilii judeţene şi locale precum şi funcţionarii publici care îi deservesc pe aceştia, informează Hotnews.ro. Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL şi UDMR) şi 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituţională, la sesizarea USR, a declarat neconstituţionale două proiecte de legi care aveau acelaşi scop şi anume creşterea salariile demnitarilor. Judecătorii CCR au decis… Citeste mai mult […]

  2. […] Senatul a adoptat, majorarea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea sporurilor cu 25% pentru funcţionarii publici implicaţi în procesul legislativ. Este vorba de indemnizaţiile parlamentarilor, primariilor, preşedinţiilor de consilii judeţene şi locale precum şi funcţionarii publici care îi deservesc pe aceştia, informează Hotnews.ro. Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL şi UDMR) şi 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituţională, la sesizarea USR, a declarat neconstituţionale două proiecte de legi care aveau acelaşi scop şi anume creşterea salariile demnitarilor.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment