Preşedintele UNPR Sălaj, Liviu Balint, la „Rotisorul politic”: „Eticheta de « trădători » nu ni se potriveşte”

Preşedintele UNPR Sălaj, Liviu Balint, la „Rotisorul politic”: „Eticheta de « trădători » nu ni se potriveşte”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu cotidianul „Magazin Sălăjean” şi ZTV.ro: Liviu Balint, preşedintele UNPR Sălaj. Ca de obicei, în această pagină, vă prezint câteva fragmente din dialogul purtat cu intelocutorul menţionat.

„Acest partid a luat fiinţă datorită ambiţiei domnului ministru Oprea”

Rep.: UNPR, Uniunea Naţio-nală pentru Progresul României, un partid nou…

Liviu Balint: Exact. UNPR a luat fiinţă pe 1 mai 2010.

Rep.: Şi v-aţi propus, bănuiesc, să faceţi multe lucruri.

L.B.: Sigur că da. Să ştiţi că UNPR, fiind chiar la început, putem spune că am realizat multe într-un timp foarte, foarte scurt. În nouă luni, UNPR a ajuns să aibă organizaţii judeţene în toată ţara. În acest moment, UNPR la nivel naţional are peste 200.000 de membri.

Rep.: Un partid controversat, totuşi, având în vedere că la vârful lui se află personalităţi care au activat în alte partide.

L.B.: Bun, asta nu înseamnă… Şi eu am activat în PD-L Sălaj. Dar ţinând cont că dacă nu te regăseşti undeva, asta nu se înseamnă că nu poţi să o iei de la zero. Acest partid a luat fiinţă datorită ambiţiei domnului ministru Oprea. Dacă vă amintiţi, în perioada 2009, când a fost numit ministru de Interne, dânsului i s-au impus unele persoane pentru a fi instalate la vârf în Ministerul de Interne. Dânsul a refuzat această propunere. Atunci, PSD i-a retras sprijinul politic şi a spus că nu-l mai susţine ca ministru de Interne. Dânsul şi-a dat demisia din PSD şi s-a hotărât să creeze un nou partid, tot de stânga. Partidul nostru este un partid de centru – stânga şi uitaţi că a reuşit să aducă lângă el chiar unele persoane foarte bine pregătite, din toate punctele de vedere, oameni de valoare, cum este dl. Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR. Dânsul a fost catalogat ca unul dintre cei mai buni miniştri de Externe şi chiar şi de Justiţie. Pe dl. Marian Sârbu, care este preşedintele partidului, dânsul, la fel, a fost catalogat cel mai bun ministru al Muncii…

Rep.: De către unii… Nu înseamnă că toţi au aceeaşi părere.

L.B.: Eu personal am această părere. Şi cred că şi mulţi alţii.

„Suntem un pericol pentru partidele mai mari”

Rep.: Un partid de centru – stânga pentru a ocupa zona PSD? Sau de ce?

L.B.: Să ştiţi că UNPR în special se adresează tinerilor, dar, bineînţeles, de centru – stânga şi pot să spun acest lucru pentru că majoritatea din conducerea partidului, chiar şi dl. Onţanu, secretarul general, toţi au venit dinspre partea stângii şi eu spun în acest moment stânga chiar este un culoar favorabil pentru noi, deoarece, ştiţi foarte bine că în ultima perioadă PSD, prin alianţa cu PNL, a cam lăsat liber culoarul de stânga. Ei acum se declară în coaliţie cu PNL că ar fi undeva de centru – stânga – dreapta. PNL se declară de dreapta, dar împreună eu zic că au lăsat libere, părerea mea personală, şi PNL pe dreapta pentru PD-L, şi PSD pe stânga pentru UNPR. Şi pe data de 16 februarie un fost senator PSD…

Rep.: Aristide Roibu. Un partid controversat şi pentru că, îmi cer scuze pentru limbajul poate mai dur, a fost acuzat că este format din trădători. Există şi la nivelul opiniei publice o asemenea percepţie. Cum răspundeţi la aceste acuzaţii?

L.B.: Când cineva te critică şi te atacă înseamnă că exişti. Înseamnă că suntem un pericol pentru partidele mai mari. E normal atunci că ne cataloghează ca „trădători”. Această etichetă nu ni se potriveşte. V-am mai spus. Odată ce nu te simţi bine în mijlocul unei echipe, nu te mai regăseşti, normal, ai această opţiune. Cred că din 90 încoace foarte mulţi s-au perindat pe la multe partide şi au fost catalogaţi „trădători”.

Rep.: Un partid controversat şi pentru că se spune că este un partid al preşedintelui Băsescu. S-a creat o falie în rândul PSD, iar având în vedere ceea ce aţi făcut cu PD-L, actuala guvernare poate să funcţioneze. Aţi dat o mână de ajutor în acea zonă.

L.B.: Eu nu l-aş numi partid care să fie în sprijinul lui Traian Băsescu. UNPR este în sprijinul României. Pot să spun că UNPR, prin oamenii pe care îi are în Parlament, prin ministrul pe care-l avem în momentul de faţă, pe domnul ministru Gabriel Oprea, a pus umărul la traversarea perioadei grele în care se află România. Ştiţi şi dvs. foarte bine că pe plan mondial este o criză în momentul de faţă, ceea ce înseamnă că măsurile luate de acest Guvern erau necesare, dar, din păcate, chiar şi pentru PD-L şi pentru premierul Boc, a fost o perioadă grea şi s-au nimerit să fie acum, chiar în această perioadă, la guvernare. Acest lucru, ştiţi foarte bine, aduce prejudiciu electoral tuturor partidelor aflate în coaliţia de guvernare.

„Vom candida în 2012 pe listele noastre proprii”

Rep.: Spuneaţi ceva de guvernare, dl. Boc. V-ar părea bine să fie schimbat? Apropo de discuţiile care se poartă în PD-L.

L.B.: Am înţeles. Nu, să ştiţi că eu l-am apreciat personal pe premierul Boc pentru că nu oricine ar fi avut curajul să ia aceste măsuri, cum se spune, să ia taurul de coarne şi să înceapă să restructureze chiar şi sectorul bugetar. Măsurile care s-au luat în această perioadă. Nu ştiu ce să zic, dacă ar fi bine sau nu ar fi bine să fie dl. Boc schimbat. Părerea mea personală este că dacă PD-L ar vrea să crească în sondaje în următoarea perioadă, normal acum dl. Boc şi-a făcut datoria ca premier şi din informaţiile pe care le am, eu zic că anul acesta îşi va reveni economia României. A început cu această creştere de 15 la sută, 12 cum spun alţii, şi până în 30 iunie eu zic că se va reveni la salariile din octombrie.

Rep.: Se va reveni şi pentru că vin campaniile electorale şi aveţi nevoie de voturi.

L.B.: Ar putea fi şi asta o chestiune. Nu sunt eu în măsură…

Rep.: Veţi realiza o înţelegere cu PD-L, de genul celei făcute de PSD şi PNL? Sau veţi merge singuri în alegeri?

L.B.: Există o discuţie de semnare a unui protocol de coaliţie. Chiar în două săptămâni am înţeles că va fi semnat acest protocol între cele partide din arcul guvernamental, între PD-L, UDMR şi UNPR, ceea ce va fi pentru perioada de guvernare până în 2012. Pe plan electoral cred că este prematur să ne pronunţăm acum, dar, totuşi, spun că noi vom candida în 2012 pe listele noastre proprii. Şi pentru consiliile locale şi primării şi pentru consiliile judeţene. Pentru parlamentarele din 2012 asta nu pot să spun încă. Se pot întâmpla multe în această perioadă.

Rep.: Sunteţi într-o relaţie de colaborare cu PD-L sau de competiţie?

L.B.: Nu, nu este o competiţie. Avem o relaţie de colaborare. Până în momentul de faţă.

„Suntem cuiul care sprijină tabloul”

Rep.: Am înţeles, şi din ceea ce am văzut la un moment dat în presa locală, că aţi avut anumite pretenţii pentru funcţii. Unele vi s-au dat, altele nu.

L.B.: Ni s-ar părea corect, am spus-o întotdeauna. Odată ce noi suntem cuiul care sprijină tabloul. Noi sprijinim acest Guvern şi e normal ca orice partid aflat la guvernare doreşte să fie reprezentat în teritoriu.

Rep.: Aţi obţinut un post la Tineret…

L.B.: Da. Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Sălaj a fost obţinută de UNPR Sălaj. Avem un băiat foarte bun acolo, domnul director Fărcaş Adrian. Avem oameni pregătiţi dacă ni se va cere sprijinul şi în alte domenii, pentru orice funcţie la nivel local.

Rep.: La un moment dat aţi vrut şi funcţia de subprefect?

L.B.: Da, bineînţeles. Am spus şi atunci. Ni se părea corect ca cele trei partide din arcul de guvernământ să îşi împartă frăţeşte, cum se spune, conducerea acestei instituţii. Dacă UDMR are prefectul, iar PD-L un post de subprefect, era normal să ne revină şi nouă un post de subprefect. Şi totuşi eu sunt sigur că dacă nu se desfiinţa acel post de subprefect, ajungeam să avem un subprefect.

Rep.: Să aveţi un post politic dar care e înalt funcţionar public. E o discuţie aici. Dvs. ce credeţi? Să se revină la numirile politice pe faţă sau să mergem în continuare pe această ipocrizie – eşti funcţionar public, nu ai voie să faci politică, dar, de fapt, tu eşti numit politic?

L.B.: Mi s-ar părea normal şi acest lucru îl ştie toată lumea, cel puţin cei care se învârt în sfera politică, pentru că numirile se fac politic. Şi mai sunt de o părere, pentru că foarte multe lume spune: domle, depolitizarea instituţiilor! Da, e ok, dar nu sunt de acord, pentru că ştiţi şi dvs., chiar şi în America, centrul democraţiei, exact când vine un guvern, vine cu toată armata după el. Ceea ce aş fi de acord şi la noi: domle, îţi asumi un risc mergând pe un post de conducere undeva, ai venit odată cu guvernul, să pleci odată cu guvernul. Cum am spus, îţi asumi un risc. Chiar dacă durează o lună, un an, doi ani sau patru ani, ştiind că într-o bună zi o să-ţi vină clipa ca să strângi lucrurile şi să pleci. (…)

„Am mai obţinut două posturi în momentul de faţă”

Rep.: Ce alte posturi aţi obţinut în afară de cele menţionate?

L.B.: La negocierile duse pe plan local, am mai obţinut două posturi în momentul de faţă: postul de director economic la Direcţia Silvică Sălaj şi tot postul de director economic la Direcţia Sanitar – Veterinară. Şi în scurt timp o să avem oamenii puşi în funcţii.

Rep.: Şi posturile de directori economic au fost scoase la bătaie? Erau directorul, directorul adjunct…

L.B.: E adjunct, directorul economic adjunct.

Rep.: Cu primarii, consilierii judeţeni, locali, nu prea puteţi să spuneţi…

L.B.: Să ştiţi că avem. Avem, şi în scurt timp vom putea să facem publică venirea unora. Oricum, până în vară vrem să ştim foarte clar ce candidaţi o să avem la primării şi la Consiliul Judeţean.

Rep.: Veţi avea candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi la Primăria municipiului Zalău?

L.B.: Da, bineînţeles.

Rep.: Nu veţi merge cu un candidat comun al actualei coaliţii?

L.B.: Deocamdată, v-am spus, până în momentul de faţă sunt sigur că o să mergem cu candidaţi proprii.

Rep.: Nu o să-i încurcaţi pe ceilalţi? În condiţiile în care USL va avea candidaţi comuni…

L.B.: Eu totuşi spun încă o dată… În Sălaj, da, este un avantaj, dar la nivel naţional…. Bineînţeles că şi la Sălaj o să se ivească ceva discuţii. Fiecare ar vrea să fie pe un loc eligibil pentru Consiliul Local, pentru Consiliul Judeţean. O să fie discuţii pe această temă. (…)

(interviul integral poate fi vizionat pe www.ztv.ro)

Leave a Comment