Lucian Bode: “PSD-ALDE, nu vă atingeți de Pilonul 2 de pensii, de banii românilor!”

Potrivit președintelui PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode, Campania “Oprește furtul lor. Sunt banii tăi de pensie” se va desfășura în următoarea perioadă, și va cuprinde acțiuni de promovare a informațiilor corecte despre ceea ce reprezintă Pilonul 2 de pensii și care sunt avantajele pentru cetățeni. “Practic, românii trebuie să știe că din Pilonul 2 rezultă o pensie suplimentară, care va completa pensia la care au dreptul toți angajații în virtutea contribuției realizate la Pilonul 1. Cele 2 tipuri de pensii nu se exclud, ci din contră, se completează. În realitate, obiectivul PSD-ALDE nu este altul decât confiscarea celor 9 miliarde de euro (4,5 la sută din PIB), banii privați ai românilor care muncesc astăzi în România”, a declarat Bode, vineri, în cadrul unei conferință de presă.

Potrivit aceleiași surse, introducerea sistemului de pensii private a fost realizată în guvernarea PNL (2005-2008), făcând parte din programul de aderare al României la Uniunea Europeană, pentru a preveni un colaps al sistemului de pensii ca urmare a involuției demografice și a dezechilibrului prognozat între numărul de pensionari și numărul de salariați. Însă, din primăvara anului trecut a apărut informația legată de naționalizarea Pilonul 2. Scandalul iscat a făcut ca Guvernul să dea înapoi, pentru un timp. “Impactul scandalului: minus 12 la sută pentru sumele lunare virate către Pilonul 2, în condițiile în care salariul net (bani în mână) al angajatului a rămas același nivel ca înainte de transferul contribuțiilor. Astfel, în luna ianuarie, toți salariații au pierdut cel puțin 80 de milioane de lei, iar la nivelul întregului an 2018 se estimează o pierdere de peste 1 miliard de lei. Consecința: scăderea între 10 și 20 la sută a pensiei finale din Pilonul 2, adică cea care rezultă la finalul stagiului de cotizare/acumulare. Astfel, 1,1 miliarde de euro s-ar fi acumulat suplimentar în conturile salariaților români, dacă statul român și-ar fi respectat calendarul și angajamentul inițial. Deocamdată însă, contributorii au deja o pierdere teoretică de 12,9 la sută”, a mai spus deputatul.

Și Comisia Europeană a criticat măsura reducerii contribuției către Pilonul 2 de pensii, operată prin OUG 82/2017: „Guvernul a revenit în parte asupra reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus sistemul de pensii cu mai mulți piloni (…) S-a prevăzut o creștere treptată a contribuțiilor la cel de al doilea pilon de pensii, la 6 la sută din salariul brut, pe baza unui calendar prestabilit. Cu toate acestea, contribuțiile au fost majorate în 2016 la doar 5,1 la sută (în loc de 5,5 la sută), iar bugetul pentru 2017 a menținut această rată. În noiembrie 2017, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a redus rata la 3,75 % din salariul brut începand din 2018”.

Lucian Bode face cunoscut că PNL susține creșterea contribuției la Pilonul 2, în primă fază, la 6 la sută – conform  angajamentului statului român din programul de aderare la UE, iar doua fază presupune creșterea contribuției la 8 la sută.

“Este important de subliniat că nivelul contribuției la Pilonul 2 se scade din cei 25 la sută percepuți în prezent, fapt pentru care nu este vorba de o creștere a taxării, ci tocmai de o scădere în virtutea faptului că respectivii bani revin individual fiecărui angajat actual (…). Administrarea Pilonului 2 de pensii s-a dovedit un succes, nefiind înregistrată nicio controversă pe această temă. Din contră, sistemul a fost apreciat de toate organismele financiare internaționale, fiind dat ca exemplu pentru randamentele înregistrate.

Nici măcar actuala guvernare PSD-ALDE nu a identificat, în mod concret, motivele clare pentru desființarea Pilonului 2 cu scopul de a le folosi măcar drept pretexte”, a conchis Bode.

 

Alexandru Tamba: “Aici e păcăleala”

La rândul său, Alexandru Tamba, președintele comisiei pentru politici economice și mediu de afaceri a PNL Salaj, a făcut cunoscut, cu ajutorul unor calcule contabile, că, de exemplu, o persoană care ajunge la 65 de ani ți se pensionează, poate să adune la Pilonul 2 de pensii peste 430.000 de lei. “Conform legii, omul respectiv poate să-și retragă acești bani adunați la Pilonul 2 a doua zi de la intrarea în pensie. Însă, în varianta propusă de PSD-ALDE, acești bani vor fi dați persoanei în cauză eșalonat. Și-atunci, vedem că acei bani, ca să-i primesc înapoi, trebuie să mai trăiesc încă 35 de ani. Vă rog să-mi spuneți câți dintre noi trăim 100 de ani, când durata medie de viață a unui bărbat în România este de 73 de ani? Asta înseamnă că toți cei care contribuim la sistemul de pensii public Pilonul 1 nu vor apuca să își ia banii înapoi. Aici e păcăleala”, a explicat în final Alexandru Tamba.

 

Leave a Comment