Liderul PNL Şimleu, demis de propriile aberaţii

Liderul PNL Şimleu, demis de propriile aberaţii

Pământul utilizat pentru închiderea rampei de gunoi de la Şimleu nu conţine substanţe periculoase pentru sănătatea populaţiei sau pentru mediu şi a fost certificat de două laboratoare de specialitate ca fiind conform normelor în vigoare.

Analizele efectuate de specialişti din două laboratoare ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului confirmă faptul că pământul cu care se acoperă rampa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei nu prezintă depăşiri faţă de normele admise la substanţe care ar putea fi periculoase pentru sănătatea populaţiei şi a mediului.

Primarul oraşului, Septimiu Ţurcaş a declarat ieri la Şimleu, în cadrul unei conferinţe de presă, că la această dată administraţia locală este în măsură să pună capăt tuturor speculaţiilor din ultima vreme privind presupusa contaminare cu substanţe petroliere a rampei de gunoi închisă de la Cehei. S-au luat probe de sol, conform legii şi s-au trimis spre analize la două laboratoare acreditate, unul din Bucureşti şi unul din Timişoara. Rezultatele analizelor confirmă faptul că nu poate fi vorba de poluare şi de substanţe periculoase. Pământul folosit pentru acoperirea rampei a fost adus de la Suplacu de Barcău, dar numai după ce a fost tratat şi ars, conform normelor legale, şi după obţinerea în prealabil a acordului Gărzii de Mediu.

Deşeu nepericulos

Rezultatele analizelor, după cum a făcut cunoscut Septimiu Ţurcaş, prezentate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industrială, evidenţiază faptul că levigatele tuturor probelor se încadrează în valorile şi în criteriile suplimentare având un conţinut de substanţe organice mai mic de 5 la sută şi un pH mai mare de 6. Ca urmare, deşeurile analizate sunt stabile, nereactive şi au o comportare echivalentă cu cea a deşeurilor nepericuloase. Ele pot fi acceptate în depozitele de deşeuri nepericuloase şi ca strat de acoperire la depozite de deşeuri nepericuloase, conform Ordinului 757/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor, anexa 1, pct. 4.2.2.2.

Economii la bugetul local

Septimiu Ţurcaş a subliniat că instituţia pe care o conduce are în responsabilitatea sa şi sănătatea şi siguranţa populaţiei şi a fost de părere că acţiunile întreprinse nu vor avea efecte asupra locuitorilor oraşului. Pe de altă parte, din punct de vedere financiar, prim-edilul s-a arătat mulţumit pentru economiile realizate, deoarece primăria oraşului nu a plătit niciun ban pentru pământul respectiv, deşi costurile pentru aducerea cantităţii necesare, în circa 800 de basculante, s-ar fi ridicat la mai mult de două miliarde de lei vechi. În schimb, primarul de Şimleu se întreba ieri cine va suporta costurile materiale (analizele au costat 200 de milioane de lei vechi) şi morale pentru asemenea acţiuni iresponsabile care induc panică în rândul populaţiei? Oare, în astfel de cazuri, nu cumva instituţiile statului ar trebui să se autosesizeze?

În final, Septimiu Ţurcaş a recomandat ca pe viitor cei care se ocupă cu astfel de < sporturi > să se abţină până nu sunt bine documentaţi, şi a fost de părere că ceea ce s-a întâmplat nu s-a desfăşurat sub comandă politică. Sunt plăcut surprins de modul în care partidul din care face, sau făcea parte, acest domn s-a delimitat total. El şi-a dus războiul singur.

Poluarea ar fi afectat sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător

Reiterăm că efectuarea analizelor din probele de sol de la groapa de gunoi a oraşului Şimleu Silvaniei s-a impus în urma sesizărilor făcute la Garda de Mediu, de liderul PNL Şimleu, Ovidiu Jurcău. Acesta invoca faptul că în zonă ar exista o posibilă poluare cauzată de pământul cu care se taluzează groapa de gunoi în vederea închiderii ei, pământ despre care se susţinea că ar fi fost un deşeu petrolier pur. Potrivit lui Ovidiu Jurcău depăşirea valorii normale a concentraţiei de produse petroliere ar fi afectat apele râului Crasna precum şi rezervaţia naturală Balta Cehei (ce adăposteşte specii de păsări acvatice protejate prion Convenţii Internaţionale), aflate în vecinătatea gropii de gunoi a oraşului.

Liderul PNL Şimleu şi-a dat demisia

Ovidiu Jurcău, liderul PNL Şimleu a abandonat zilele trecute organizaţia politică pe care o reprezenta. Preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu ne-a declarat : Demisia lui Ovidiu Jurcău nu are nicio legătură cu controversatele probleme iscate din cauza gropii de gunoi. Au fost luate în discuţie anumite probleme din organizaţia locală şi a decis că e mai bine să se retragă. Liderul de la Şimleu a trimis vineri, prin fax, la sediul organizaţiei demisia sa, în care făcea referire la articole din statut. Nu ştim deocamdată cine va conduce organizaţia în locul său, pentru că nu era pregătită o astfel de demisie, dar vom găsi o persoană care să ducă mai departe organizaţia de la Şimleu.

Nici liderul PNL Şimleu nu a confirmat faptul că demisia sa ar avea vreo legătură cu rampa de la Cehei, dar a admis că de trei zile se consideră ieşit din politică. Pe de altă parte, problema cu poluarea o voi aborda ca simplă persoană fizică, aşa cum am făcut-o şi până acum , în nume propriu, de la sesizări până la demersurile propriu-zise. Nu văd logica lucrurilor, eu ca persoană fizică am plătit 30 de euro pentru analize, iar alţii susţin că acestea au costat 200 de milioane de lei vechi. Nu înţeleg de ce de la depunerea sesizării mele, în 5 ianuarie, au trecut 45 de zile în care Garda de Mediu nu a venit oficial cu analizele de sol. Acolo nu e poluare, e accident ecologic, iar petrolul e pe câmp. Eu practic, nu am făcut decât să cer instituţiilor abilitate să dea un ajutor şi să verifice ce este acolo.

Leave a Comment