Pagini dintr-un posibil jurnal

Căldură mare! Dacă nu te uiţi la televizor şi nu citeşti niciun ziar simţi că nu e aşa căldură mare! Aerul patriei pare mai respirabil. Şi nici dacă nu discuţi politică. Cu amici sau mai puţin amici. Ciudat gând: cu cât te îndepărtezi mai mult de jurnalismul de „linia întâi” cu atât vezi ţara mai calm. Mai aşezat. Poate că e doar o iluzie. Sau o speranţă: că nu vei mai fi o ţintă (victimă) a manipulărilor deşănţate. Tonul la propagandă îl dau televiziunile de ştiri şi partidele. Ca de obicei! Apropo de discuţia despre „cazul Antena 3 vs. PD-L”: se uită, vorba bine, că actuala putere „deţine” mai multe media naţionale decât opoziţia. Calculaţi mai cu atenţie!

Căldură mare! Mă întâlnesc pe stradă, în Zalău, cu un primar. Zice că merge la o întâlnire „pe fonduri europene”. A doua zi citesc în ziarele locale ba că stăm prost, ba că suntem faultaţi de unii, de alţii, ba că Sălajul, totuşi, e fruntaş. Oare ce-o fi priceput primarul cu pricina din întâlnirea „pe fonduri europene”?… Aruncatul pisicii (europene) – sport naţional. Tot timpul altcineva este de vină. Nu?

Căldură mare! Problema bac-ului i-a înfierbântat pe unii mai mult decât pot duce. Până când învăţământul nu va ajunge o prioritate cu adevărat naţională se poate lătra isteric într-o veselie. Nu cred că suntem capabili de o gândire strategică pe termen mediu şi lung care să fie pusă în practică indiferent de cine este la guvernare. Iar de expresia magică „reforma învăţământului” să fiu scutit.

Căldură mare! Ministrul Muncii, analistul Lăzăroiu zice că USL se va sparge, dizolva. Probabil, cine ştie. Da parcă de la un ministru al Muncii aştepţi altceva decât analize politice. Şi declaraţii politice. Nu m-aş mira ca fişa postului d-lui Lăzăroiu să fi rămas aceeaşi ca la Cotroceni.

Căldură mare! Unii frustraţi ne ceartă că nu ne-am bucurat la victoria lui Bute de la Bucureşti. De unde ştiu ei dacă ne-am bucurat sau nu, mister. Asta e: dacă nu urli în piaţa publică înseamnă cu nu te bucuri. Oare ce mai înseamnă bucuria?…

Alte articole

Leave a Comment