Simpozion ştiinţific la Cehu Silvaniei

Vineri, 17 mai, a.c., în amfiteatrul Liceului Tehnologic ,,GHEORGHE POP DE BĂSEŞTI’’ din CEHU SILVANIEI a avut loc un simpozion cu tema ,,545 de ani de la acordarea privilegiului de târg satului Cehu Silvaniei’’ .
Organizatorii acestei interesante manifestări ştiinţifice au fost profesorii de istorie Gavrea Augustin, director al Clubului Copiilor şi Horaţiu Năprădean, director al Liceului Tehnologic din localitate în parteneriat cu ISJ- Sălaj, Muzeul de Istorie şi Artă şi Arhivele Statului-Zalău, Primăria Cehu Silvaniei şi asociaţiile culturale Plaiuri Codreneşti şi ,,Silvest’’. În sală au fost prezenţi elevi şi profesori de la şcolile din localitate, invitaţi de la diferite instituţii, repezentanţi ai admimistraţiei publice locale, părinţi.
Tematica abordată de autorii comunicărilor ştiintifice a constituit o adevărată incursiune în istoria localităţii Cehu Silvaniei. Astfel, după o succintă prezentare a rolului pe care familia Dragfi l-a jucat în devenirea istorică şi economică a localităţii în perioada medievală (autor Varga Andrei-primarul oraşului), au urmat comunicările celor doi profesori organizatori care au surprins cu rigoare ştiinţifică istoria membrilor familiei nobiliare Dragfi în timpul căreia localitatea Cehu Silvaniei a primit în urmă cu 545 de ani privilegiul de a organiza târguri săptămânale pentru cei interesaţi să-şi valorifice produsele sau să le cumpere, decizie importantă pentru dezvoltarea ulterioară a localităţii. Alţi participanţi au vorbit despre epoci mai apropiate: participarea localnicilor la revoluţia de la 1848 (dl Traian Oros) sau la rezistenţa anticomunistă (dl Marin Pop de la Muzeul de Istorie); despre momente din istoria dezvoltării învăţământului profesional din Cehu Silvaniei (dl Daniel Săbăceag de la Arhivele statului – Zalău).
S-a abordat şi ideea necesităţii unor delimitări şi definiri clare a regiunii numite Ţara Codrului regiune renumită pentru bogăţia tradiţiilor, pentru diversitatea şi frumuseţea creaţiilor populare (dl. Radu Ciordaş).
A urmat lansarea cărţii ,,Poveşti din Ţara Codrului’’ a dl. Prof. Traian Rus din Oarta de Sus- Maramureş, adevărata oglindă a unor chipuri, întâmplări şi obiceiuri din satul Oarta de Sus.
În încheiere, dl. Inspector general al ISJ-Sălaj, prof. Gheorghe Bancea, a apreciat această activitate ca pe o adevărată lecţie de istorie locală, felicitându-i pe organizatori şi îndemnându-i să continue seria unor asemenea manifestari.

Prof. Maria Cordea

Leave a Comment