Promovabilitate de 66,76 la suta la titularizare

Promovabilitate de 66,76 la suta la titularizare

Rezultatele examenului de titularizare din Salaj arata ca 114 din totalul de 343 de candidati au luat note sub 5, note intre 5 si 6,99 au fost obtinute de 124 de candidati, iar peste 7 au fost notati 105 dintre profesorii prezenti la examen. La nivel de judet, promovabilitatea a fost de 66,76 la suta.

Inspectorul scolar de resurse umane al Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj, Viorel Lungu, a declarat, ieri, ca din cei 343 de candidati, 114 au luat note sub 5, alti 124 de dascali au luat note intre 5 si 6,99, iar 105 au obtinut note peste 7, ceea ce inseamna ca pot ocupa posturi titularizabile. „La examenul de titularizare din acest an, doar 229 de candidati din totalul de 343 au obtinut minim nota 5, adica au trecut. O lucrare a fost anulata. Promovabilitatea inregistrata la nivel de judet este de 66,76 la suta. Nota cea mai mare – 9,55 – a fost obtinuta la disciplina Turism si servicii, iar cea mai mica – 1,15 – la disciplina Biologie. In judet nu a fost obtinuta nicio nota de 10”, a declarat Viorel Lungu.

Potrivit sursei citate, cei care nu sunt multumiti de nota obtinuta pot depune contestatii pana cel tarziu in 19 iulie, la ora 18, urmand ca, dupa recorectarea lucrarilor, rezultatele finale sa fie facute publice in 21 iulie. Repartizarea posturilor se va face in sedintele publice programate in perioada 22-25 iulie. „Posturile ramase libere vor putea fi repartizate candidatilor din alte judete, acestia avand la dispozitie zilele de 27 si 28 iulie pentru depunerea dosarelor. Cele neocupate si dupa incheierea acestei etape de repartizare devin netitularizabile, urmand a fi adaugate posturilor de suplinire ce urmeaza a fi repartizate in sedinta publica din 29 iulie. O alta etapa de ocupare a posturilor va avea loc la inceputul lunii august”, a spus Lungu.

Pentru anul scolar 2011-2012, la nivelul judetului au fost scoase la concurs 509 posturi in sistemul de invatamant, dintre acestea 84 fiind catedre titularizabile, iar restul fiind destinate suplinitorilor. Pentru a ocupa un post titularizabil, candidatii la examenul de titularizare vor trebui sa obtina note peste 7. In total, in Salaj s-au inscris pentru sustinerea examenului de titularizare 454 de candidati, dar in 13 iulie, s-au prezentat in sali doar 392 persoane. Din acestea, 48 au parasit sala dupa aflarea subiectelor, iar o lucrare a fost anulata, astfel ca doar 343 de candidati au fost notati la titularizare.

Din 2012, adio titularizare!

Examenul de titularizare din aceasta vara a fost ultimul pentru aspirantii la profesia de dascal. De anul viitor, fiecare scoala care are posturi neocupate, va organiza concursuri si interviuri. Castigatorii vor fi angajati cu contract pe perioada limitata pana la obtinerea definitivatului.

Angajarea profesorilor se va face din 2012 dupa principiile sistemului privat. Adica: test scris, interviu plus CV si contract direct cu scoala, nu cu ministerul. Angajatorul poate decide incetarea contractului de munca la fel ca intr-o corporatie, profesorul respectiv urmand sa isi gaseasca singur un alt loc de munca. Prevederea, cuprinsa in Legea Educatiei Nationale, ar trebui sa duca la o concurenta intre scoli pentru atragerea de cadre didactice competente, sustine ministerul de resort. De partea cealalta insa, sindicalistii au acuzat ca noua lege inseamna nesiguranta la locul de munca si chiar o lipsa a personalului calificat in anumite zone in care nimeni nu va dori sa lucreze.

Cum poti lucra ca dascal

Pentru a patrunde in sistem, un tanar trebuie sa aiba neaparat diploma de licenta si un masterat de doi ani. Pasul urmator, potrivit Legii Educatiei, este concursul pentru ocuparea stagiului de un an de zile pe care-l va face la scoala la care doreste sa se angajeze. In timpul stagiului va avea un profesor-mentor care-i va supraveghea si indruma activitatea. Debutantul poate sustine, de asemenea, doua inspectii la clasa, iar la finalul anului scolar va trebui sa intocmeasca un portofoliu pe baza caruia va fi evaluat. Daca va fi angajat, i se va face contract pe termen determinat, cu posibilitatea prelungirii. Contractele pe perioada nedeterminata se fac doar profesorilor cu definitivatul luat. Acestia nu au nevoie de stagiu de pregatire pentru a se angaja, ei trebuind sa dea doar concurs pe post si sa sustina un interviu cu directorul scolii.

In caz de restrangere a activitatii unui liceu sau institutii de invatamant, inspectoratul nu mai are obligatia sa asigure un post in alta parte, asa cum se intampla acum.

Profesorii care vor ramane fara posturi vor putea consulta baza de date a Inspectoratului Scolar pe raza judetului pe care activeaza si vor vedea unde se pot inscrie pentru un concurs, respectiv unde sunt locuri libere.

Actualii titulari in sistem nu sunt afectati de schimbarile Legii Educatiei. Nici activitatea de suplinire nu dispare.

Leave a Comment