Pregatindu-se de boicotarea inceputului de an scolar 2009-2010, Sindicatele din invatamant cer demisia ministrului Muncii pentru diminuarea coeficientilor de ierarhizare

Pregatindu-se de boicotarea inceputului de an scolar 2009-2010, Sindicatele din invatamant cer demisia ministrului Muncii pentru diminuarea coeficientilor de ierarhizare

Federatiile din invatamant ii cer premierului Emil Boc sa-l demita pe ministrul Muncii, Marian Sarbu. In opinia sindicalistilor din Educatie, acesta s-ar face vinovat pentru diminuarea cu 40 la suta a coeficientilor de ierarhizare din proiectul legii unice, care au fost subiectul negocierilor timp de trei luni. Dupa trei luni de consultari privind nivelurile salariale din invatamant, cei din Ministerul Muncii au schimbat intr-o noapte ceea ce am muncit noi in 90 de zile, ne spune Eusebiu Lehene, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) Salaj. Cu alte cuvinte, dascalii s-au trezit peste noapte ca sunt incadrati in ultima treime din sistemul de salarizare. Este evident ca, in atari conditii, sindicalistii din invatamant sunt profund dezamagiti de modul in care Guvernul s-a razgandit in privinta salariilor profesorilor. Asta in conditiile in care se ajunsese la o intelegere, dupa cateva luni de negocieri. In cazul in care Guvernul nu va reveni asupra deciziei si nu va respecta acordul incheiat, sindicalistii iau in considerare redeschiderea conflictului de munca.

Asta inseamna, in prima faza, boicotarea inceputului de an scolar 2009-2010, mitinguri de protest sau chiar greva generala, ameninta Eusebiu Lehene. Referitor la salariile dascalilor, presedintele FSLI Salaj a mai adaugat ca, la ora actuala, salariile nerusinate (expresie folosita de catre actualii guvernanti in negocierile purtate cu sindicalistii din invatamant – n.r.) au ramas la fel de nerusinate, pastrandu-se totodata toate discrepantele din sistem.

Pe de alta parte, potrivit presei centrale, ministrul Muncii, Marian Sarbu, nu pare intimidat de amenintarile federatiilor sindicale. El a precizat ca legea unica a salarizarii nu se refera doar la educatie si trebuie privita in contextul economic si social.

In urma modificarilor facute la grila unica de salarizare, sindicalistii din educatie sustin ca invatatorii debutanti ar avea un salariu mai mic decat in prezent cu aproximativ 100 de lei, iar cresterea pentru cadrele didactice debutante ar fi de 45 la suta, in timp ce pentru cei cu vechime de peste 40 de ani ar fi de noua procente.

Leave a Comment