Palatul Copiilor din Zalău este obligat să îşi găsească un nou sediu

Palatul Copiilor din Zalău riscă să rămână fără sediu. După mai bine de un deceniu de tergiversări, elevii şi personalul instituţiei sunt nevoiţi ca în termen de 30 de zile să elibereze imobilul de pe strada Cloşca. Găsirea unui nou spaţiu revine în sarcina Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. După ce mutarea la fosta şcoală 13 a ieşit din calcul, autorităţile au conturat o nouă variantă zilele trecute. Provizoriu, activitatea Palatului Copiilor ar putea să se desfăşoare în cadrul a două unităţi de învăţământ din municipiu. Este vorba de Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” şi Liceul Tehnologic „Voievod Gelu”.
Imobilul în care funcţionează Palatul Copiilor a fost retrocedat urmaşilor vechilor proprietari printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, în urma unei acţiuni constatatoare începute în 1999, a decis că această clădire a fost preluată abuziv de către Statul Roman. Prin aceeaşi hotărâre, s-a dispus rectificarea Cărţii Funciare prin radierea dreptului de proprietate (asupra imobilului şi terenului aferent) a Statului Roman şi înscrierea dreptului de proprietate a vechilor proprietari. „Există o decizie definitivă şi irevocabilă, aşadar părăsirea clădirii respective trebuia făcută de mai multă vreme, însă nu a fost găsit un spaţiu adecvat pentru o astfel de instituţie. Pentru un Palat al copiilor este necesar un teren ce are o anumită suprafaţă, spaţiu etc. Ne-am gândit chiar şi la construirea unui sediu nou, însă momentan Ministerul nu are fonduri în acest sens. Am trimis, de altfel, Ministerului Educaţiei două adrese prin care solicitam un răspuns în privinţa acestei probleme. Chiar zilele trecute am primit şi răspunsul. Ni s-a comunicat ca în termen de 30 de zile să eliberăm clădirea de pe strada Cloşca şi să găsim o soluţie temporară, precum mutarea activităţii Palatului în cadrul a două şcoli mai mici, unde sunt disponibile spaţii goale”, a explicat Maria Pop, inspector şcolar general al judeţului Sălaj.

Variantă provizorie: Şcoala „Iuliu Maniu” şi Liceul „Voievod Gelu”
Oficialul ISJ Sălaj a declarat că au fost demarate deja o serie de discuţii cu Primăria şi Consiliul Local. „Am solicitat sprijinul Primăriei Zalău şi a Consiliului Local. Miercuri am avut o întâlnire în acest sens. Am identificat două şcoli, unde ar fi clase goale. Este vorba de Şcoala <<Iuliu Maniu>> şi Liceul <<Voievod Gelu>>, baza Palatului urmând să fie la <<Iuliu Maniu>>, iar restul activităţilor să se desfăşoare în cele câteva săli de clasă libere din cadrul Liceului”, a adăugat Maria Pop. Inspectorul şcolar a mai menţionat faptul că o nouă întâlnire, la care au fost invitaţi şi câţiva directori de şcoli din municipiu, va avea loc luni, 27 aprilie.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Sălaj, mutarea Palatului Copiilor în clădirea de pe strada Salcâmilor, unde a funcţionat fosta Şcoală nr.13, vehiculată în anul 2013, nu s-a putut realiza întrucât spaţiul respectiv a primit, între timp, o nouă utilizare.
Reamintim că întrucât urmaşii vechilor proprietari nu au reuşit să se înţeleagă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei cu privire la condiţiile de retrocedare, în 2010 aceştia au deschis un proces la Tribunalul Sălaj. Cauza a fost soluţionată în septembrie 2012, instanţa sălăjeană stabilind că Inspectoratul Şcolar şi Palatul Copiilor Zalău trebui să plătească cu titlu de chirie pentru perioada 23 ianuarie 2003 – 31 august 2012 următoarele sume: pentru terenul în suprafaţă de 5.324 metri pătraţi, suma de 1.390.600 lei şi 8.480 lei lunar până la predarea efectivă a imobilului; pentru clădirea veche suma de 181.200 lei şi 1.558 lei lunar până la predarea efectivă a construcţiei, iar pentru construcţiile noi făcute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei şi 4.169 lei lunar până la predarea efectivă a clădirilor.
Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Cluj, instanţa clujeană soluţionând cauza în 2013 şi reducând sumele de plătit stabilite de magistraţii sălăjeni. Mai exact, reclamanţii urmau să primească, ca despăgubiri, de la Inspectoratul Şcolar şi Palatul, pentru clădirea veche şi teren, pentru perioada mai 2004 – decembrie 2012, sumă de 379.912 de lei, iar pentru clădirile noi, pentru lunile noiembrie 2012 – februarie 2013, suma de 40.936 lei.
Între timp, Palatul Copiilor şi-a restrâns activitatea în partea de clădire construită de Statul Român după naţionalizare şi a predat noului proprietar clădirea veche şi terenurile de tenis.

Leave a Comment