Norma didactică a profesorilor a fost redusă

Norma didactică a profesorilor se va reduce la un număr de nouă ore, urmând ca restul orelor, până la 18, să fie completat cu ore de pregătire pentru examenele naționale, pentru creșterea gradului de  performanță al elevilor și pentru remediere. Cel putin aceasta prevede un proiect de lege aprobat, zilele trecute, de parlamentari, proiect ce trebuie promulgat de președintele Klaus Werner Iohannis. Potrivit proiectului de lege, la articolul 263, alineatele (2) si (4), din Legea Educației, se modifică și vor avea următorul cuprins: ”(2) În norma didactică prevăzută la alin. (1), se pot include ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației și Cercetării și ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială fără a depăși jumătate de normă de predare – învățare – evaluare, cu menținerea drepturilor salariale”. Profesorii vor trece orele de învățare remedială în încadrare la începutul anului școlar, chiar dacă nu pot ști sigur dacă vor avea elevi doritori să urmeze aceste ore, suplimentar față de cele 5-6 ore/zi prevăzute pentru elevi de planurile cadru. Proiectul de lege a apărut în urma reducerii numărului de ore la 20, 25, 30 pentru ciclul primar, pentru gimnaziu și liceu, ceea ce la gimnaziu înseamnă o reducere efectivă de 9 ore. În această situație, sindicatele au calculat că 20.000 de profesori ar urma să-și piardă posturile. Diferența față de orele de la Curriculum la dispoziția școlii este că plata se face în regim de „plată cu ora”. Când se fac orele, se primesc bani, dacă nu se fac, nu se primesc bani pentru ele. În varianta legii aflate în discuție, se întelege că salariul se primește integral, fie că se fac sau nu orele respective.

5 Thoughts to “Norma didactică a profesorilor a fost redusă”

 1. Anonim

  No. asta precis că-i o schimbare care va duce România pe podiumul învățămîntului mondial!

 2. Anonim

  Stirea este o enormitate.

 3. Anonim

  adica sa ia un salar pe luna si sa lucreze 8 ore pe luna? si noi astialalti lucram 8 ore pe zi? si nici nu avem salariul lor !!
  de ce nu stau si ei la servici 8 ore, cum stam toti ! sa-si faca acele ore de frecat menta la servici si nu acasa, unde dau ore in privat sai isi fac alte treburi gospodaresti ?!?!
  de ce noi parinti trebuie sa platim after scool la copii cate 25 de lei pe zi? de ce nu este gratis ?
  de ce trebuie sa mai trimitem copii sa faca ore in privat ? astea nu se pun?
  nu tinem copii la ore la scola, dar ii trimitem dupamasa la ore in privat, in fiecare zi !! un salar se duce doar pe pregatirea lor !
  asta finca profesorii nu isi mai fac treaba la ore !!!!
  de ce nu se pregatesc in cele 4 luni de vacanta, in care incaseaza un salar, dar nu fac NIMIC !!!
  de ce totul este gandit in invatamantul romanesc, PENTRU PROFESORI si NU PENTRU ELEVI ?!?!

 4. Anonim

  E vorba de norma de ore săptămânală, mai trebuie clarificări. N-am înțeles, cu 8 ore pe săptămână primești salariu întreg sau trebuie să prestezi tot 18 ore/săptămână !

 5. Anonim

  O stire falsă!

Leave a Comment