Mii de elevi sălăjeni nu au acces la consiliere şcolară

Aproximativ 10.000 de copii din Sălaj nu vor beneficia nici în acest an şcolar de consiliere şcolară. Numărul posturilor de psihologi şcolari nu a fost suplimentat, rămânând acelaşi ca şi în anul şcolar precedent. Astfel, în unităţile de învăţământ din judeţ, sunt angajaţi 39 de consilieri şcolari, iar potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Marcel Lucaciu, pentru anul şcolar 2013-2014, au fost înscrişi nu mai puţin de 39.500 de copii.

După cum a explicat psihologul Adina Mesaroş, coordonator al Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Sălaj, conform normativelor în vigoare, ar trebui angajat un psiholog la 800 de elevi. Cel mai mare deficit se înregistrează la nivelul unităţilor şcolare din mediul rural, existând, în prezent, şcoli sau grădiniţe, al căror prag nu va fi trecut nici în acest an şcolar de vreun consilier şcolar. „De pildă, în Almaşu sau în Zimbor nu există psiholog şcolar. Fiecare dintre cei 39 de consilieri are în responsabilitate câte două sau trei unităţi de învăţământ, depinde de numărul de copii. Atât în municipiu, cât şi în cele trei oraşe ale judeţului, respectiv Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou, există consilieri şcolari. De asemenea, de serviciile psihologului şcolar mai beneficiază şi preşcolarii şi elevii din 23 de localităţi din mediul rural. În fiecare an cerem suplimentarea numărului de posturi, însă fără a primi vreun răspuns”, a explicat Adina Mesaroş. În total, au acces la consiliere şcolară aproximativ 29.500 de preşcolari şi elevi din judeţ.
Deşi elevii nu sunt obligaţi să treacă pragul cabinetul consilierului şcolar, rolul acestuia este cunoscut de elevii sălăjeni. „Atât la gimnaziu, cât şi la liceu solicitările sunt multe. Activitatea consilierului este cunoscută în şcoală. Elevii sunt interesaţi, vin la cabinet din proprie iniţiativă. Principalele probleme pe care aceştia le întâmpină sunt cele legate de comunicare, cu părinţii, cu profesorii sau chiar cu unii dintre colegi”, a precizat coordonatorul CJAP Sălaj. Potrivit psihologului sălăjean, numărul cazurilor de violenţă semnalate pe parcursul anului şcolar precedent nu a fost unul semnificativ.

Leave a Comment