Media de admitere la liceu, calculată după o nouă formulă

Media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25 la sută. Aceasta va fi noua formulă de calcul a mediei de admitere la liceu, începând din acest an şcolar. Anunţul a fost făcut de Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, la finele săptămânii trecute. „Decizia a fost luată în urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care au relevat diferenţe notabile între mediile, mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile, mai mici, obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională”, a explicat Pricopie.

Cele mai multe situaţii, adică 59,52 la sută din unităţile de învăţământ, relevă diferenţe de 2 până la 2,5 puncte între felul în care au fost evaluaţi elevii pe parcursul gimnaziului şi media de la evaluarea naţională a acestora.
În Sălaj, diferenţă de 2 puncte
Sălajul se numără printre cele 25 de judeţe, în care au fost identificate diferenţe de două puncte între notele de la clasă şi cele de la Evaluarea Naţională. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, în 25 de judeţe au fost constatate diferenţe de două puncte: Iaşi, Sibiu, Braşov, Argeş, Giurgiu, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Maramureş, Alba, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Sălaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Călăraşi, Botoşani şi Ialomiţa, iar în alte şase judeţe, respectiv Vâlcea, Mureş, Timiş, Hunedoară, Caraş-Severin şi Olt, diferenţele sunt şi mai mari, depăşind 2,5 puncte. Situaţii considerate acceptabile, respectiv un raport de 1,5 până la 2 puncte între mediile pe ciclul gimnazial şi cele la Evaluarea Naţională, s-au înregistrat în judeţe precum: Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzău, Galaţi şi Neamţ, ceea ce reprezintă 21,42 la sută din totalul unităţilor de învăţământ. Numai Bucureştiul şi judetul Brăila înregistrează un raport normal între evaluarea la clasă şi Evaluarea Naţională, însă reprezintă doar 4,76 la sută din totalul judeţelor.
O altă situaţie îngrijorătoare, susţin oficialii din Educaţie, o reprezintă şi faptul că 35.000 de elevi, din totalul celor care au participat la Evaluarea Naţională, nu au reuşit să obţină minim 5. În Sălaj, aproape un sfert din cei peste 2.000 de candidaţi au obţinut medii sub cinci. Din totalul celor care au promovat examenele, cei mai mulţi, 372, au obţinut medii între 9 şi 9,99, urmaţi de cei cu note între 8 şi 8,99, respectiv 328 de candidaţi. Medii între 7 şi 7,99 au obţinut 311 candidaţi, iar între 6 şi 6,99, 300 de elevi. De asemenea, au reuşit să promoveze Evaluarea Naţională, cu medii între 5 şi 5,99, 289 de elevi din totalul celor care au susţinut probele. În schimb, 489 de absolvenţi de gimnaziu, cifră ce reprezintă aproape un sfert din totalul elevilor participanţi la examenele de Evaluare Naţională în Sălaj, nu au reuşit să obţină nota de trecere. Dintre aceştia, cei mai mulţi, 260, au obţinut medii între 4 şi 4,99, urmaţi de cei cu note între 3 şi 3,99, 147 de candidaţi. Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, circa 25 de elevii au reuşit “performanţa” de a obţine medii între 1 ş1,99, din care, 20 sunt absolvenţi ai şcolilor din mediul rural, iar cinci din mediul urban.

 

 

 

Leave a Comment