Proteste de amploare ale cadrelor medicale

 

Aproximativ 20 de membri ai Federaţiei Sanitas, filiala Sălaj, vor participa la acţiunile de protest care vor avea loc în Bucureşti, în perioada 18-27septembrie. Potrivit lui Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj, Consiliul Naţional al Federaţiei a stabilit joi, 4 septembrie, atât un calendar al acţiunilor sindicale cât şi propria listă de revendicări. Astfel, în perioada menţionată, vor avea loc, zilnic, timp de două ore, în intervalul 11-13, pichetări ale sediului Ministerului Sănătăţii. „Acţiunile vor avea loc zilnic, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică. În fiecare zi vor fi prezenţi reprezentanţi din şase-şapte judeţe. S-a stabilit ca din fiecare judeţ să se deplaseze cel puţin 20 de persoane, astfel estimăm că vor participa, zilnic, la acţiunea de protest circa 120-140 de oameni”, a explicat Chelement Hodiş.
Conform calendarului, sindicaliştii sălăjeni vor fi prezenţi în Capitală, în 27 septembrie, alături de reprezentanţi din judeţele Suceava, Prahova, Maramureş, din municipiul Bucureşti şi salariaţi din spitalele CFR.
Potrivit sindicalistului sălăjean, membrii Federaţiei Sanitas au conturat nouă revendicări care stau la baza acţiunilor sindicale şi anume: alocarea a şase la sută din PIB pentru Sănătate, asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale, menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor în vederea asigurării unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, în regim public, creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014, respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri, aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Asistenţă Socială şi elaborarea şi promovarea unei legi a salarizării specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.
„Atât calendarul acţiunilor de protest cât şi lista revendicărilor vor fi aduse la cunoştinţă şi Colegiului Medicilor din România, urmând să vedem câţi reprezentanţi ai Colegiului ni se vor alătura şi dacă pe lista menţionată vor mai fi adăugate noi doleanţe. Acceptăm adăugarea şi a altor solicitări, însă revendicările menţionate nu vor fi modificate sub nicio formă”, a ţinut să precizeze Chelement Hodiş.
„Vom fi prezenţi la Oradea dacă va veni ministrul”

Întrebat dacă reprezentanţii instituţiilor sanitare din Sălaj vor participa la dezbaterea regională, programată în 20 septembrie la Oradea, preşedintele Sanitas Sălaj a menţionat că judeţul va fi reprezentat însă numai cu o condiţie. „Prezenţă va fi, însă numai dacă va participa Eugen Nicolăescu, susţinătorul acestui sistem, altfel, dacă va trimite un reprezentat să ne traducă proiectele, ne mai gândim dacă participăm sau nu”, a declarat Hodiş.
Ministerul Sănătăţii organizează până în 23 septembrie o serie de dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică. Potrivit calendarului dezbaterilor sunt programate opt întâlniri regionale, la care va participa ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, alături de alţi specialişti din Minister.
În 20 septembrie va avea loc penultima dezbatere la Oradea, la care vor putea participa reprezentanţii instituţiilor sanitare din judeţele: Sălaj, Satu Mare, Cluj, Maramureş şi Bistriţa Năsăud. Pe agenda întâlnirii se vor afla:direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical ( malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază, se precizează în comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătaţii.

Alte articole

Leave a Comment