La an şcolar nou, salarii noi: profesorii şi inspectorii primesc lefuri mărite începând din august

Anul şcolar ce va debuta  în scurt timp va aduce, pentru dascăli şi personalul auxiliar din învăţământ, veşti ceva mai bune decât cele cu care erau obişnuiţi până acum. Guvernul a adoptat, prin Hotărâre, normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă în care sunt prezentate detaliat noile grile de salarizare din învăţământ. Potrivit normelor adoptate de Guvern, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi cu o vechime între unu şi şase ani vechime, care predă în învăţământul preuniversitar, va avea salariul de bază cuprins între 1.842 lei şi 2.298 lei. Un profesor din învăţământul preuniversitar cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi peste 40 de ani vechime va avea salariul de bază de 3.548 lei.

 Inspectorul şcolar general – 5.700 de lei lunar

 Salariul de bază al inspectorului şcolar general va fi cuprins între 5.564 lei şi 5.700 lei pe lună, în timp ce un inspector şcolar va avea salariul de bază de minimum 4.669 lei lunar şi de cel mult 4.780 lei lunar. Salariul de bază al prodecanilor va fi cuprins între 5.778 lei şi 7034 lei lunar. Decanii vor avea salariul de bază cuprins între 6.149 lei şi 7.278 lei lunar. Salariul de bază al rectorilor va fi de minimum 7.302 lei lunar şi de maximum 8.405 lei lunar. Asistenţii universitari cu maximum trei ani vechime vor avea salariul de bază situat între 1.974 lei lunar şi 2.463 lei lunar. Un învăţător, educatoare, maistru instructor (cu studii de nivel liceal) grad didactic II vor câştiga, în funcţie de vechimea în învăţământ, între 1945 şi 1900 de lei. Învăţător, educatoare, maistru instructor (cu studii de nivel liceal) grad didactic I – vor avea salarii cuprinse între 1915 şi 2800 de lei. Salariilor de bayă li se adaugă sporurile, care variază în funcţie de fiecare caz în parte.

 Salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar

 Din luna august 2016, personalul didactic care predă în învăţământul preuniversitar beneficiază de o indemnizaţie pentru învăţământul special de 15 la sută din salariul de bază, gradaţie de merit de 25 la sută din salariul de bază, indemnizaţie pentru dirigenţie respectiv indemnizaţie pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, în valoare de 10 la sută  la salariul de bază sau, după caz, la valoarea rezultată din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special şi cu gradaţia de merit; sume compensatorii în cuantum identic cu cel din luna iulie 2016, care se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu drepturile enumerate mai sus.

Suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor pentru personalul didactic de predare care deţine acest titlu ştiinţific, îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut titlul şi nu a beneficiat de această sumă compensatorie; cuantumul sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor se stabileşte la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă din unitatea/instituţia de învăţământ respectivă sau, după caz, dintr-o unitate/instituţie similară; spor practică pedagogică, spor pentru predare simultană în învăţământul primar şi gimnazial, indemnizaţia pentru activitatea desfăşurată în zone izolate, spor pentru condiţii de muncă aflate în plată, sume acordate din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30 la sută şi alte sporuri prevăzute de lege – se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învăţământ, cu cele care se acordă pentru anul şcolar care va începe peste doar câteva zile.

 

7 Thoughts to “La an şcolar nou, salarii noi: profesorii şi inspectorii primesc lefuri mărite începând din august”

  1. Dar calitatea munci si performantele pozitive sau negative? Pentru analfabeti scosi pe banda rulanta de la facultatile particulare ,ce se stimuleaza ??? Si pt elevi nenorociti pe viata de incultura si lipsa de vocatie a acestora ???

  2. Anonim

    Profesor de gradul I. cu vechime de 6 ani in invatamant NU prea exista ! Profesorul trebuie sa treaca prima data de definitivatul, pe urma de gradul II. si numai apoi de gradul I.

  3. Anonim

    cor. : sub 6 ani !

  4. Anonim

    poti sa ai gr 1 dupa ce ti-ai luat deful si gradul 2 deci dupa cel putin 9-10 ani

  5. Anonim

    Daca ai doctorat poti sa echivalezi cu gr I deci se poate….

  6. Anonim

    Cu doctorat se poate, aveti dreptate.

Leave a Comment